5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 25.03.2013

Economica.net
25 03. 2013
pile_of_newspapers_21_40048100

Capital: Cu cât se va scumpi sănătatea dacă proiectele lui Nicolăescu vor fi aprobate. Chiar dacă dispare sau este micșorată contribuția la sănătate, costurile pentru pacient vor fi mărite prin introducerea asigurărilor voluntare de tip complementar şi a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asigurătorii privaţi. Planul sună aşa, şi nu e mult diferit de cel de anul trecut: dacă vei avea nevoie de mai mult decât îți oferă statul pe banii tăi, plătești mai mult. Deși se chinuie de jumătate de secol, după spusele ministrului sănătății, autoritățile vor definitiva anul acesta pachetul de bază de servicii medicale, care înseamnă de fapt o raționalizare a sănătății.

ZF: Aerostar vrea să acorde dividende mai mari cu 10%, de 2,1 milioane de euro. Conducerea producătorului de avioane Aerostar Bacău (ARS) le va propune acţionarilor în următoarea adunare generală distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 9,2 milioane lei (2,1 milioane de euro), în creştere cu aproape 10%. Valoarea dividendelor propuse reprezintă 60% din profitul preliminat de anul trecut, de 15,1 milioane de lei (2,6 milioane de euro). Gradul de distribuire a dividendelor este ceva mai redus faţă de anii trecuţi, când compania a acordat circa 73% din profit pentru dividende.

Adevărul: Infografie – Regiunile nu pot scăpa de dependenţa financiară faţă de puterea centrală. Toate judeţele care formează viitoarele regiuni primesc anual zeci de milioane de euro de la bugetul central pentru a-şi acoperi cheltuielile locale. Doar două regiuni – Bucureştiul şi Sudul – ar contribui la formarea PIB cu mai mult de 12,5%, media naţională. Împărţirea ţării pe opt regiuni administrativ-teritoriale a aprins imaginaţia politicienilor care deja se văd repartizând resursele locale pe criterii discreţionare. O analiză mai atentă a statisticilor oficiale arată, însă, că acele resurse sunt insuficiente pentru funcţionarea independentă a viitoarelor entităţi microstatale şi că, pentru echilibrarea balanţei venituri/cheltuieli locale, bugetul central alocă anual sute de milioane de euro.

EVZ: Cele mai bune depozite în lei. Doar câteva bănci comerciale de la noi mai oferă un nivel al dobânzilor la care economiile sunt protejate de inflație. Acestea au și cele mai mici comisioane. Unul din cele mai dezavantajoase comisioane, practicat de majoritatea băncilor, este de administrare a contului curent, de 1-2 lei, lunar. În 12 luni, costul total perceput de bancă urcă aşadar la 12 – 24 de lei, ceea ce înseamnă că va „înghiţi” integral dobânda pe un an a unui depozit de 1.000 sau 2.000 de lei, cu o dobândă mare, de 6%.

Income Magazine: Femei in lumea barbatilor. O afacere… rece. Avea numai 27 de ani când a trecut pragul companiei Arctic cu emoţia cu care păşeşte un tânăr pe un drum necunoscut, dar plin de provocări. Astăzi, la mai bine de zece ani de la acel moment, Monica Iavorschi nu numai că a rămas în cadrul echipei Arctic, dar a fost desemnată să o şi conducă. De la emoţiile începutului într-o lume mai puţin cunoscută, este acum unul dintre cei mai cunoscuţi CEO din România care are pe mâini o afacere de peste 200 de milioane de euro.