5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 26.10.2012

Cine este el mai bogat român, din piramida şpăgilor la CFR lipseşte "Regina" şi aeroportull Otopeni se bat pentru un loc în top 50 european. Citeşte pe larg revista presei din 26 octombrie 2012.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 05:41
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 26.10.2012

Capital: Cine este cel mai bogat român – Top 300. ”Frank Timiş este cel mai bogat român, menţinându-se pe această poziţie pentru al doilea an consecutiv. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7- 1,75 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut. Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 26,5 miliarde de euro, în scădere cu 3 miliarde de euro faţă de ediţia din 2011 -, pierderile şi insovenţele avand o influenţă importantă asupra acestora. Ponderea averilor din TOP 300 în Produsul Intern Brut al României s-a redus până la 19,4%, de la 23,6% cât a fost în 2011.

EVZ: Din piramida şpăgilor la CFR lipseşte „Regina”. Poliţiştii de la Transporturi au mers timp de un an cu „naşul” pentru a-i prinde în flagrant pe controlorii de tren. Paguba la CFR: 33 de milioane de euro pe an. Acţiunea s-a soldat cu punerea în mişcare a unui dosar penal în care sunt cercetaţi 200 de angajaţi CFR, de la cinci regionale: Bucureşti, Braşov, Iaşi, Craiova şi Cluj. Printre ei, controlori, şefi de tren, revizori regionali şi revizori centrali. O structură de tip piramidal în cadrul căreia banii ajungeau până la persoane situate la un nivel superior al companiei. Anchetatorii spun că „Regina” şpăgilor de la calea ferată ar fi „şeful controlorilor pe ţară”. Nu s-a pomenit, însă, numele vreunui director de regională sau de la structura centrală a CFR.

ZF – Amrop: Cel mai bine plătit executiv plasat în ultimul an lucrează în IT&C şi câştigă 15.000 de euro net pe lună. Cel mai bine plătit manager plasat de head-hunterii de la Amrop în ultimul an lucrează în domeniul IT&C, probabil singurul sector în care afacerile marilor jucători cresc semnificativ. „Cel mai bine plătit executiv recrutat anul acesta lucrează în zona IT&C şi primeşte un salariu net de 15.000 de euro pe lună, iar bonusul, deşi era pe o grilă la care nu am avut acces, e posibil să fi dus pachetul la 20.000 de euro. Şi în sectorul bancar se plăteşte bine la ora actuală, în special pentru poziţiile de expaţi, dar băncile vor trebui să găsească o formulă optimă şi un nou model de business pentru a-şi menţine businessurile profitabile”, a spus Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop România.

Capital: Otopeniul se bate pentru un loc în Top 50 european. Mutarea curselor de pe Băneasa a crescut cu circa 50% traficul pe Henri Coandă și a băgat bani buni în conturile firmelor din zonă. În același timp, autoritățile sunt presate să continue investițiile în creșterea capacității. Praga, Lisabona, Varșovia, Londra, Bergamo, Istanbul, Frankfurt. Toate decolate în ultima oră. Se închid porțile la zborurile de Zürich, Treviso și Roma (aici pleacă două avioane la 15 minute distanță). Se îmbarcă pasagerii pentru München, Bruxelles, Timișoara, Amsterdam, Dublin ori Cluj-Napoca.

ZF: Statul se împrumută mai scump în lei, iar alternativa finanţării în valută devine din ce în ce mai tentantă. Ieşirea de ieri pe piaţă cu obligaţiuni pe cinci ani este prima din luna mai încoace. Ministerul Finanţelor încearcă să prelungească maturitatea sumelor împrumutate de la bănci după ce anul acesta a accesat preponderent finanţări pe termen scurt şi are de rambursat anul viitor peste 70 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 milioane de lei (44 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2017, plătind un randament de 6,56% pe an, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de licitaţia anteriorată cu astfel de titluri. Statul se împrumută mai scump de la bănci pentru că lichiditatea din piaţă a scăzut şi băncile se împrumută la rândul lor mai scump.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Chitila anunță un parc fotovoltaic cu 1.600 de panouri. A demarat licitația
Primăria Chitila anunță un parc fotovoltaic cu 1.600 de panouri. A demarat licitația
Primăria oraşului Chitila anunţă licitaţie pe SEAP pentru servicii de proiectare şi execuţie în vederea realizării unui parc fotovoltaic, potrivit Agerpres....
Companiile IT propun 7 direcții strategice pentru revoluționarea economiei. Invită partidele politice să le analizeze
Companiile IT propun 7 direcții strategice pentru revoluționarea economiei. Invită partidele politice să le analizeze
ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) lansează „România Digitală 2030", un manifest al ...
Magistrala 6 de metrou: Stadiul detaliat al lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lunii septembrie
Magistrala 6 de metrou: Stadiul detaliat al lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a ...
Metrorex a detaliat marți stadiul lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai - Tokyo din Magistrala 6 de metrou, în a doua ...
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria a informat Bruxellesul la începutul săptămânii despre dorinţa sa de a obţine o derogare de la regulile Uniunii ...