5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 26.10.2012

Cine este el mai bogat român, din piramida şpăgilor la CFR lipseşte "Regina" şi aeroportull Otopeni se bat pentru un loc în top 50 european. Citeşte pe larg revista presei din 26 octombrie 2012.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 05:41
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 26.10.2012

Capital: Cine este cel mai bogat român – Top 300. ”Frank Timiş este cel mai bogat român, menţinându-se pe această poziţie pentru al doilea an consecutiv. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7- 1,75 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut. Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 26,5 miliarde de euro, în scădere cu 3 miliarde de euro faţă de ediţia din 2011 -, pierderile şi insovenţele avand o influenţă importantă asupra acestora. Ponderea averilor din TOP 300 în Produsul Intern Brut al României s-a redus până la 19,4%, de la 23,6% cât a fost în 2011.

EVZ: Din piramida şpăgilor la CFR lipseşte „Regina”. Poliţiştii de la Transporturi au mers timp de un an cu „naşul” pentru a-i prinde în flagrant pe controlorii de tren. Paguba la CFR: 33 de milioane de euro pe an. Acţiunea s-a soldat cu punerea în mişcare a unui dosar penal în care sunt cercetaţi 200 de angajaţi CFR, de la cinci regionale: Bucureşti, Braşov, Iaşi, Craiova şi Cluj. Printre ei, controlori, şefi de tren, revizori regionali şi revizori centrali. O structură de tip piramidal în cadrul căreia banii ajungeau până la persoane situate la un nivel superior al companiei. Anchetatorii spun că „Regina” şpăgilor de la calea ferată ar fi „şeful controlorilor pe ţară”. Nu s-a pomenit, însă, numele vreunui director de regională sau de la structura centrală a CFR.

ZF – Amrop: Cel mai bine plătit executiv plasat în ultimul an lucrează în IT&C şi câştigă 15.000 de euro net pe lună. Cel mai bine plătit manager plasat de head-hunterii de la Amrop în ultimul an lucrează în domeniul IT&C, probabil singurul sector în care afacerile marilor jucători cresc semnificativ. „Cel mai bine plătit executiv recrutat anul acesta lucrează în zona IT&C şi primeşte un salariu net de 15.000 de euro pe lună, iar bonusul, deşi era pe o grilă la care nu am avut acces, e posibil să fi dus pachetul la 20.000 de euro. Şi în sectorul bancar se plăteşte bine la ora actuală, în special pentru poziţiile de expaţi, dar băncile vor trebui să găsească o formulă optimă şi un nou model de business pentru a-şi menţine businessurile profitabile”, a spus Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop România.

Capital: Otopeniul se bate pentru un loc în Top 50 european. Mutarea curselor de pe Băneasa a crescut cu circa 50% traficul pe Henri Coandă și a băgat bani buni în conturile firmelor din zonă. În același timp, autoritățile sunt presate să continue investițiile în creșterea capacității. Praga, Lisabona, Varșovia, Londra, Bergamo, Istanbul, Frankfurt. Toate decolate în ultima oră. Se închid porțile la zborurile de Zürich, Treviso și Roma (aici pleacă două avioane la 15 minute distanță). Se îmbarcă pasagerii pentru München, Bruxelles, Timișoara, Amsterdam, Dublin ori Cluj-Napoca.

ZF: Statul se împrumută mai scump în lei, iar alternativa finanţării în valută devine din ce în ce mai tentantă. Ieşirea de ieri pe piaţă cu obligaţiuni pe cinci ani este prima din luna mai încoace. Ministerul Finanţelor încearcă să prelungească maturitatea sumelor împrumutate de la bănci după ce anul acesta a accesat preponderent finanţări pe termen scurt şi are de rambursat anul viitor peste 70 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 milioane de lei (44 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2017, plătind un randament de 6,56% pe an, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de licitaţia anteriorată cu astfel de titluri. Statul se împrumută mai scump de la bănci pentru că lichiditatea din piaţă a scăzut şi băncile se împrumută la rândul lor mai scump.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone
Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de smartphone vor scădea cu cel puţin 30-40 de miliarde de dolari, în condiţiile în care producătorul......
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew Acad
Şcoala care va converti 8.000 de mineri în tehnicieni pentru industria regenerabilelor s-a deschis oficial – Renew ...
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat oficial RenewAcad, o școală prin care intenționează să ...
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de cazuri noi şi pacienţi la terapie intensivă – Coronavirus – vineri, 24.09.2021
Şapte judeţe sunt pe roşu, 54 de localităţi sunt peste 6 la mia de locuitori, la rata de infectare. Noi recorduri de ...
Criza Coronavirus 24 septembrie 2021 - 7.116 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 991 în Bucureşti. 145 de morţi în ...
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Se schimbă „latifundiarii” din Teleorman, județul agricol al lui Augustin Oancea și al familiei Dragnea
Grupul britanic Spearhead International Limited, care controlează aproximativ 83.000 de hectare de teren arabil în Polonia, ...