5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.02.2014

Economica.net
28 02. 2014
ziare_35223000_29633000_27837100

B365.ro – Metrorex: Subvenţia,la 65% din necesar. Metroul, afectat de taxa pe stâlp. Va crește prețul călătoriei. Reprezentanţii Metrorex anunţă că, în contextul în care subvenţia de la bugetul de stat este foarte mică, majorarea tarifelor de călătorie cu metroul este iminentă şi s-ar putea aplica în perioada imediat următoare, pentru că instituţia nu mai poate face faţă cheltuielilor foarte mari.

0-100.ro: La Dacia au inceput negocieri pentru noul contract colectiv de munca. Compania se delimiteaza de un amplu protest organizat de Sindicat. Conducerea Dacia si Sindicatul Automobile Dacia (SAD) au demarat Joi, 27 Februarie, negocieri pentru noul contract colectiv de munca (CCM), pe 2014, cel semnat anul trecut urmand sa expire pe 17 Aprilie, au declarat pentru 0-100.ro reprezentantii Dacia. Fara legatura cu aceasta negociere, Sindicatul a anuntat un amplu protest programat pentru data de 5 Martie, cu 10.000 de oameni, initiat pentru “sustinerea industriei auto”, insa Dacia nu se asociaza acestui demers si anticipeaza perturbari ale productiei pentru data respectiva.

ZF – Pentru prima oară două oraşe mari ale României vor fi legate prin autostradă de vestul Europei. Din păcate, Timişoara şi Arad se leagă mai repede de Budapesta decât de Bucureşti. Autostrada Nădlac-Arad (39 km) va fi gata în decembrie, iar cum ungurii vor termina şi ei în aceeaşi lună autostrada Mako-Nădlac (23 km), pentru prima oară două oraşe mari ale României, Arad şi Timişoara, vor fi legate prin autostradă de vestul Europei. Venind dinspre vestul continentului, şoferii vor putea parcurge de la intrarea în Ro­mânia o autostradă continuă de 93 de kilometri între Nădlac şi localitatea timişoreană Remetea Mare, aflată în apropierea Timişoarei. Şoferii vor putea parcurge distanţa Timişoara-Budapesta, de 290 km, în 2-2,5 ore.

ZF – Chinezii intră în comerţul local cu cereale: preiau 51% din grupul Nidera. COFCO Corporation, cel mai mare trader de materii prime agricole din China, deţinut de stat, a achiziţionat 51% din acţiunile grupului olandez Nidera, înţelegere ce include şi activele din România, spun mai multe surse din industrie. Valoarea tranzacţiei este estimată la 1-2 miliarde de dolari. Nidera are în România afaceri de 70 mil. euro/an şi construieşte în prezent o reţea de cinci silozuri în puncte strategice din sudul ţării.

Capital: Război deschis pentru deşeurile românilor. Recenta modificare a legii salubrităţii pare să fi fost făcută cu dedicaţie, favorizând un anumit grup de firme. Colectorii de ambalaje susţin că riscă să fie scoşi din joc de noul act normativ. La începutul lui februarie, Camera Deputaţilor a adoptat o lege de completare şi modificare a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor (nr. 101/2006). Aparent, principalul scop al noului act normativ este de a le impune companiilor care operează servicii de salubrizare să implementeze sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, plastic, metal şi sticlă. Ceea ce, desigur, nu poate fi decât benefic pentru mediul înconjurător şi în deplină concordanţă cu regulile Uniunii Europene.