5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.05.2012

Ce şanse mai ai să iei banii din asigurare în caz de cutremur sau inundaţii, cât costă listarea la Varşovia a Fondului Proprietatea şi chinezii din industria auto câştigă cât românii. Citeşte pe larg revista presei din 28 mai 2012
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 05:51
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 28.05.2012

Capital: Ce şanse mai ai să iei banii din asigurare în caz de cutremur sau inundaţii. Numărul poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor scade de la o zi la alta, iar această evoluţie expune indirect sute de mii de români la riscul de a nu mai încasa despăgubiri în caz de dezastru. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) riscă să intre în administrare specială dacă ritmul de vânzare a poliţelor îşi menţine evoluţia din prezent. Mai mult, sute de mii de români care au încă poliţe obligatorii în vigoare ar putea rămâne fără despăgubiri în caz de calamitate dacă situaţia financiară a Pool-ului se va înrăutăţi. În prezent, societatea vinde sub 300 de poliţe noi pe zi, iar gradul de reînnoire se menţine, de câteva luni, sub numărul poliţelor care expiră.

ZF: Chinezii câştigă în industria auto la fel de bine ca românii. BMW produce în China printre altele SUV-ul X1 şi un motor pe benzină de 2,0 litri bi-turbo, care este printre cele mai avansate din portofoliul său. În parteneriat cu constructorul chinez Brilliance, BMW a investit 50 mil. euro în construcţia unei a doua uzine auto în Tiexi, aproape de Shenyang. Salariul mediu la o uzină BMW din Shenyang, un oraş din partea de nord-est a Chinei, ajunge la 500 euro, potrivit unor informaţii din cadrul com­paniei, comparabil cu cel primit de un român care lucrează la Dacia, în uzina de la Mioveni, unde salariul mediu net este de aproximativ 2.600 de lei. În Europa de Vest salariul mediu este de peste 1.500 de euro pe lună.

Adevărul: Topul celor mai mari salarii din Bucureşti. Cel mai bine plătit salariat din Capitală este un angajat în domeniul imobiliar care a încasat anul trecut aproape 1,3 milioane de euro. Alţi nouă bucureşteni au primit în 2011 salarii de peste 370.000 de euro. Cel mai mare salariu net plătit anul trecut în Capitală a fost de 1,27 milioane de euro, potrivit datelor furnizate pentru „Forbes România” de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti. Contribuabilul, cu domiciliul în sectorul 2, activează în domeniul imobiliar.

România liberă: Cât costă listarea la Varşovia a Fondului Proprietatea. Fondul Proprietatea estimează că va avea costuri de 2,4 mil. euro pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia. Jumătate din va fi încasată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities care va intermedia operaţiunea. Acţionarii FP sunt convocaţi în data de 27 iunie pentru a-şi da acordul final pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.

EVZ: Fermierii se roagă să se oprească ploaia. Precipitaţiile vor ajuta agricultura anul acesta, cu condiţia să se oprească imediat, spun producătorii. Tudor Dorobanţu, secretarul general al federaţiei Agrostar, spune că ploaia abundentă este necesară „după zece ani de secetă climaterică”, dar că a căzut într-un timp foarte scurt. „O anumită perioadă [ploaia] a fost bună, de acum a devenit o povară: îmbolnăveşte grâul, cresc buruienile, nu se mai pot face lucrări. Mulţi n-au reuşit să pună legumele în câmp. Eu nu pot să intru pe teren pentru că e foarte moale. E posibil să se strice şi ce s-a făcut dacă apar bolile”, a comentat Dorobanţu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...