1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 28.09.2012

Despre ofensiva Dacia, oltenii şi moldovenii sunt săracii României şi primăriile nu mai pun termopane pe gratis. Citeşte pe larg revista presei din 28 septembrie.

28 sep, 2012 | ECONOMICA.net

ZF: Dacia va fi vârful de lance pentru cucerirea pieţei africane. Uzina de la Mioveni va produce la capacitate maximă şi în următorii ani. "Prin lansarea a cinci noi modele într-un singur an am urmat strategia mărcii Dacia. Nu a fost nicio grabă. Mai mult, nu trebuie să uităm că cei de la concurenţă nu dorm, iar coreenii au o rapiditate foarte mare în a lansa noi modele", a spus Jean-Christophe Kugler, preşedintele Automobile Dacia. El a subliniat că pentru a lansa un nou model este nevoie de cinci ani. După ce anul acesta Renault a lansat în pro­ducţie Lodgy şi Dokker la Tanger, în ceea ce priveşte activitatea de la Mioveni una dintre cele mai importante noutăţi este lansarea în pro­ducţie a motorului H4 pe benzină de 0,9 litri şi 90 CP, care va fi produs în România atât pentru gama Dacia, cât şi pentru Renault Clio IV.

Capital: ANALIZĂ. Oltenii, la fel de săraci ca moldovenii. Sunt situate în colțuri diferite ale țării, dar au aceeași soartă. Oltenia și Moldova nu reușesc, de peste 20 de ani, să prindă trenul de Europa, fiind în continuare clasate la coada clasamentului regiunilor UE. În 21 de ani de capitalism, în cele cinci județe ale Olteniei și-au încercat norocul mai puțin de cinci mii de investitori din afara țării, cam 240 pe an. În București, în același interval au intrat 340 de companii cu capital străin. Pe lună, însă. În Moldova, lucrurile au stat puțin mai bine, însă incomparabil cu alte regiuni, cu precădere Centru, Vest și Nord-Vest.

EVZ: Marea batjocură a reabilitării: Primăria nu mai pune gratis termopane. După ce au câştigat voturi, promiţând că vor reabilita gratis toate blocurile, edilii sunt puşi în faţa realităţii: nu mai sunt bani şi îi vor pune pe bucureşteni la plată. Reabilităm toate blocurile din sectorul 5, în 12 luni", a fost sloganul cu care Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Capitală, şi-a păcălit alegătorii. Şi ceilalţi edili au procedat la fel, deşi ştiau înainte de a se lansa în campania electorală că nu sunt bani ca să reabiliteze gratis toate blocurile.

ZF: Jucu a rămas fără investitori, dar îşi face teren de fotbal cu 200.000 de euro. Primăria Jucu, judeţul Cluj, are în plan o investiţie estimată la 856.000 de lei (circa 200.000 de euro) pentru construcţia unui stadion de fotbal, denumit Juc Arena. Mai mult, finanţarea proiectului va fi susţinută din fonduri bugetare, asta în condiţiile în care bugetul Primăriei Jucu a fost puternic afectat de plecarea producătorului de telefoane Nokia din localitate. Anual, Jucu încasa circa jumătate de milion euro din taxele plătite de Nokia, bani care reprezentau până la 30% din bugetul primăriei.

Gândul: Spania vrea să introducă taxa pe jocurile de noroc. Viceprim-ministrul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a declarat, joi, că bugetul pentru anul 2013 al guvernului de la Madrid se va axa, în principal, pe reducerea cheltuielilor şi mai puţin pe creşterea taxelor. Santamaria a recunoscut, de asemenea, că principalele ţinte ale tăierilor bugetare vor fi cheltuielile sociale.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO