5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 28.10.2014

Economica.net
28 10. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400

Gândul/Mediafax – Cel mai bogat om din România a mai lichidat o afacere: ultimii 165 de salariaţi au fost daţi afară Ultimii 165 de salariaţi ai Combinatului de îngrăşăminte chimice Amurco Bacău, parte a grupului InterAgro deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, vor intra în şomaj din noiembrie, potrivit comunicării transmise la Agenţia de Şomaj, după ce societatea a intrat în insolvenţă în urmă cu trei luni. Combinatul de îngrăşăminte chimice Amurco Bacău va disponibiliza colectiv ultimii 165 de angajaţi pe care societatea i-a mai ţinut în activitate după intrarea în insolvenţă în urmă cu trei luni a societăţii, conform MEDIAFAX. Salariaţii combinatului băcăuan deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae au primit preaviz de intrare în şomaj începând cu luna noiembrie, urmând să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, câte trei salarii compensatorii medii pe unitate.
ZF – Autostrada Sebeş-Turda pierde o parte din banii POS-T şi va fi finanţată din exerciţiul 2014-2020. Contractele de construcţie a peste jumătate din cei 70 de kilometri ai autostrăzii Sebeş-Turda, cu o valoare de 240 de milioane de euro, vor fi semnate abia în perioada următoare, deşi primele rezultate ale licitaţiilor pentru executarea acestei şosele, finanţată din bani europeni, au fost anunţate încă din decembrie anul trecut.

Digi24.ro – Guvernul va deconta companiilor salariile date absolvenților. Firmele mici ar prefera însă taxe mai puține.
Întreprinzătorii şi tinerii şomeri privesc cu neîncredere programul prin care statul vrea să creeze 6.500 de locuri de muncă. Guvernul promite să deconteze timp de un an salarile absolvenţilor de liceu sau de facultate care sunt angajaţi până în martie anul viitor. Economiştii spun însă că reducerea taxelor ar ajuta mai mult, când vine vorba de înfiinţarea locurilor de muncă.

ZF – Impactul lui Iaciu a ridicat nouă blocuri cu 252 de apartamente în Băneasa. Dezvoltatorul imobiliar Impact, controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a ridicat din vara acestui an structura a nouă blocuri cu 252 de apartamente în cadrul proiectului Greenfield din Băneasa, primul tronson format din trei blocuri urmând a fi terminat până la sfârşitul acestui an.

Hotnews – Excedent bugetar la noua luni, datorita certificatelor pentru gaze si taxei pe constructiile speciale. Executia bugetara a trecut pe excedent dupa primele noua luni, influentata de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite in luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera si transa a doua din impozitul pe constructiile speciale. Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

România liberă – Corlăţean: Consensul pentru Schengen nu a fost îndeplinit în această toamnă. Nu stăm cu mâna întinsă. Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că în această toamnă nu s-a întrunit consensul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar un important actor european a confirmat sprijinul pentru intrarea în acest spaţiu, aderarea rămânând un obiectiv al tării noastre, care însă nu stă cu mâna întinsă, scrie RL care citează Mediafax

ZF – Care sunt pariurile bancherilor elveţieni de la UBS: Staţi pe dolari şi acţiuni americane, evitaţi „cash“-ul şi aurul. Un portofoliu pregătit pentru a rezista condiţiilor turbulente de pe pieţele financiare ar trebui să conţină acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor din SUA, dolari americani, dar şi contracte de tipul opţiunilor prin care se poate profita de volatilitatea de pe burse, în opinia lui Christopher Wright, strateg cross-asset la banca elveţiană UBS. Pieţele financiare au pus la grea încercare nervii investitorilor în acest an: de la maxime istorice la vânzări agresive şi corecţii ample pe burse din SUA şi Germania, de la raliul dolarului şi scurta revenire a cotaţiei aurului, la preţul barilului de petrol la minime şi randamente în scădere la titlurile de stat americane.