5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.10.2013

Economica.net
29 10. 2013
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400

ZF: Suntem cei mai îndatoraţi europeni raportat la venituri. Românii plătesc anual rate la creditele contractate de la bănci de 6 mld. euro.  Cei 4,3 milioane de clienţi persoane fizice care au credite în derulare plătesc pe parcursul unui an rate la bancă de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de îndatorare al populaţiei din ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR. Practic, românii plătesc pe rate la fel de mult cât cheltuiesc într-un an în hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount (cu excepţia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de îndatorare al populaţiei cu credite contractate de la bănci era la sfârşitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum salariul mediu brut lunar este de circa 2.200 de lei (aproape 500 de euro), rezultă că veniturile anuale ale celor 4,3 milioane de datornici sunt de 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro).

Capital: Încă o bancă din România a fost vândută. Aflaţi la a doua încercare de a “mărita” Nextebank, ungurii de la MKB sunt aproape de finalizarea unei tranzacţii cu Axxes Capital, administratorul de investiţii care controlează şi Patria Credit. “Nextebank este ca şi vândută. Tranzacţia este 99% finalizată. Acţionarii minoritari şi-au deschis deja conturi speciale unde să încaseze banii pe tranzacţie”, au declarat, pentru Capital, surse apropiate de bancă. Informaţii despre posibila tranzacţie au apărut pentru prima dată în ziarul Bursa, potrivit căruia cumpărătorul urmează să fie Axxes Capital, care controlează şi IFN-ul Patria Credit. “ Deocamdată nu pot să fac comentarii. Când va fi totul clar mai vorbim. Voi da declaraţii când se va finaliza tranzacţia”, ne-a spus Horia Manda, şeful Axxes Capital.

EVZ: Guvernul a luat întreprinzătorilor banii de sub nas. Schema de minimis, care oferă fonduri nerambursabile întreprinzătorilor, se derulează de peste cinci ani. Anul acesta însă, întreprinzătorii vor fi săriţi de la finanţare. Prima lansare, care a avut loc, după amânări, în august, a fost un eşec. Mii de întreprinzători au încercat să depună online proiectele, la Ministerul Finanţelor, ceea ce a dus la blocarea serverelor ministerului. Oficialii au anunţat că programul va fi mutat de la Finanţe la Ministerul pentru IMM-uri, ceea ce s-a şi întâmplat, în proiectul de rectificare. Nu se ştie însă de ce au mai fost alocaţi banii. Niciun investitor nu va beneficia de fonduri în 2013. Reprezentanţi din domeniul finanţelor spun că, la fel ca anul trecut, Guvernul are nevoie de bani în alte scopuri.

Adevărul: „Regele asfaltului“ Dorinel Umbrărescu disponibilizează peste 1.000 de angajaţi de la una dintre firmele sale de construcţii şi reabilitări de drumuri. Peste 1.000 de salariaţi de la firma Tehnostrade din Bacău, deţinută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, supranumit şi „regele asfaltului“, vor fi disponibilizaţi colectiv, potrivit unui document depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă, fără ca vreunul dintre angajaţi să primească salarii compensatorii.

ZF: Care sunt companiile care au primit cei mai mulţi bani din contracte cu statul anul trecut. Companiile FCC Construccion, Expert Petroleum şi Termogaz Company au cele mai mari atribuiri de contracte din bani publici derulate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anul trecut, conform top 20 după valoarea achiziţiilor publicate compilat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în baza unor date livrate de administratorul SEAP.