5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 3.12.2012

Care este preţul unui leu mai puternic, unde rentează să te angajezi la stat şi autostrada Sibiu-Orăștie nu va fi gata în aprilie anul viitor. Citeşte pe larg revista presei din 3 decembrie 2012.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 05:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 3.12.2012

ZF: Preţul unui leu mai puternic: dobânzile la credite au ajuns la maximul anului. Ultimele săptămâni au adus un leu mai puternic, însă cu un preţ costisitor pentru întreaga economie. Leul a recuperat săptămâna trecută o parte din pierderile acumulate în ultimele luni în raport cu euro, dar cu preţul creşterii dobânzilor interbancare la cele mai ridicate niveluri din acest an şi implicit cu ameninţarea scumpirii finanţărilor în moneda naţională.

Capital: Unde rentează să te angajezi la stat INFOGRAFIC. Anul acesta, în ministere au existat mai puțin de 300 de locuri de muncă vacante. Pentru opt dintre acestea, în general posturi de conducere, nu a existat nici măcar un candidat. Cele mai multe locuri pentru care nu au existat amatori (trei la număr) se regăsesc în curtea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. La polul opus, au existat posturi cu concurență de peste zece candidați pe loc: recordul este deținut de un loc de consilier în Ministerul Educației, pentru care s-au luptat nu mai puțin de 17 persoane, urmat îndeaproape de un post de consilier pentru afaceri europene, deschis, previzibil, de Ministerul Afacerilor Europene, pentru care s-au înscris 16 candidați.
 
ZF: Un milionar israelian a scos la vânzare 204 vile în Pipera, la doi ani de la finalizare. Milionarul israelian Eyal Ofer, care a dezvoltat pe piaţa imobiliară locală proiecte de peste 300 de milioane de euro, a scos de două luni la vânzare cele 204 vile finalizate în 2010 în complexul Oxford Gardens din Pipera, proiect care se adresează familiilor cu venituri anuale de peste 10.000 de euro, potrivit reprezentanţilor de vânzări.

Capital: Autostrada Sibiu-Orăștie nu va fi gata în aprilie anul viitor. Cei aproape 82 de kilometri de autostradă dintre Sibiu și Orăștie, la care termenul prevăzut în contractele semnate cu constructorii era aprilie 2013, nu vor fi dați în circulație decât spre finele anului viitor. Anunțul a fost făcut de mai mulți reprezentanți ai constructorilor, care săptămâna trecută, au anunțat că termenul prevăzut în contract nu poate fi respectat din cauza unor lucrări suplimentare ca urmare a unor alunecări de teren.

România liberă: 2013 – an catastrofal pentru economie? Recesiunea din zona euro îşi va transmite efectele asupra mediu-lui local de afaceri, bugetul trebuie să suporte încă din ianuarie efectul salariilor mărite, un vârf al datoriei publice externe se profilează, în condiţiile în care deficitul de cont curent este tot mai greu de finanţat. Nu uitaţi de impactul facturilor mai mari la utilităţi, în condiţiile în care consumul susţine grosul PIB-ului. Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale, promisiunile curg, dar nimeni nu pomeneşte nimic despre norii negri ce par să se adune deasupra economiei în 2013. Cum economia este legată ombilical de UE, iar zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea, primul semn de îngrijorare vine de aici.Vom exporta mai puţin, remiterile românilor din străinătate vor fi mai anemice, fluxul investiţiilor străine la fel.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Patru membri ai Consiliului de Administrație al Portului Constanța, printre care și președintele CA, au fost înlocuiți joi din funcții de reprezentanții Ministerului Transporturilor, care......
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind infrastructura informatică şi de comunicaţii de interes ...
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, ...
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...