5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 30.05.2013

Topul celor mai mari 100 de exportatori în 2012, miliardarii lumii care încă mai pariază pe imobiliare româneşti şi Finanţele se pregătesc să iasă din nou pe pieţele externe. Citeşte pe larg revista presei din 30 mai 2013.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 05:13
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 30.05.2013

ZF: Topul celor mai mari 100 de exportatori în 2012. Valorile sunt ţinute la secret.  Cei mai mari 100 de exportatori trimit pe pieţele externe produse în valoare de 22- 23 de miliarde de euro pe an. Dacia, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom şi ArcelorMittal Galaţi sunt cei mai mari exportatori români în 2012, potrivit datelor provizorii de la INS.  „Companiile din topul celor mai mari 100 de exportatori acoperă, cu certitudine, între 50 şi 53% din exporturile totale ale României în 2012, care au ajuns la valoarea de 45 de miliarde de euro în 2012. Când am întrebat de ce sunt secretizate informaţiile privind valoarea exporturilor, mi s-a răspuns că este conform dispoziţiilor de la Finan­ţe“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cerce­tător în economie.

Capital: Miliardarii lumii care încă mai pariază pe imobiliare româneşti.  Printre aceştia se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al şaselea duce de Westminster şi cel mai bogat proprietar britanic, care prin intermediul Sonae Sierra intenţiona să dezvolte proiecte de 900 mil. euro, Beny Steinmetz care avea planuri de peste 1 mld. euro, Benjamin de Rothschild, descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, care alături de partenerii săi promitea circa 1 mld. euro şi Nathaniel Rothschild, descendent şi moştenitor al ramurii britanice a familiei Rothschild, care alături de Sándor Demján, al patrulea cel mai bogat maghiar, a anunţat investiţii de 3 mld. euro în proprietăţi româneşti. Numele acestor investitori s-au disipat în negura crizei imobiliare, însă sunt miliardari care şi-au continuat planurile sau care au pus piciorul în România tocmai în această perioadă.

ZF: Finanţele se pregătesc să împrumute 1-1,5 mld. € de pe piaţa externă. Ministerul Finanţelor pregăteşte prima ieşire din acest an cu eurobonduri, după ce în februarie s-a împrumutat din SUA cu 1,5 mld. $ pe zece ani, grăbindu-se să profite de conjunctura actuală favorabilă de pe pieţe înainte de „deznodământul“ acordului cu FMI care ar putea fi nefavorabil. „Menţinerea CDS-ului României în jurul nivelului de 180 de puncte de bază pe fondul unei lichidităţi bune pe pieţele internaţionale determină un mediu oportun pentru o nouă emisiune de eurobonduri“, afirmă Eugen Sinca, analist-şef la BCR.

Capital: Cu cât plătim mai puţin pe Casco dacă alegem o poliţă cu franşiză. Asumarea de către clienţi a unei părţi din riscurile aferente unei poliţe Casco le poate aduce acestora reduceri considerabile ale primelor de asigurare. Cu cât suntem dispuşi să participăm financiar alături de asigurătorul de la care avem poliţa Casco atunci când facem o daună cu maşina personală? Sau cu cât am fi dispuşi să primim mai puţin din valoarea maşinii atunci când ne este furată?

EVZ: CupruMin Abrud, privatizat, dar controlat de stat! Este însă greu de crezut că un investitor serios ar fi de acord ca soarta CupruMin să fie decisă tot de stat. Intenţia statului de a vinde doar o participaţie minoritară la CupruMin Abrud ar putea fi un nou eşec. Ca să poată atrage un investitor serios, statul ar trebui să vândă în totalitate compania, dar să păstreze un control riguros asupra programelor de investiţi asumate de investitor, precum şi o schemă de redevenţe foarte bine pusă la punct, a explicat consultantul în fuziuni şi achiziţii Doru Lionăchescu pentru EVZ.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...