5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.01.2013

Topul celor mai mari ţepe imobiliare din România, ipotecarul în lei se mişcă greu şi despre marile proiecte energetice încremenite pe hârtie. Citeşte pe larg revista presei din  31 ianuarie 2013
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 06:46
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 31.01.2013

ZF: Ipotecarul în lei se mişcă greu: doar 2.000 de credite vândute într-un an. Bancherii rămân sceptici. Unu din zece credite ipotecare vândute anul trecut a fost în lei, dublu faţă de trecut, determinantă pentru această mişcare fiind lipsa resurselor în valută din sistemul bancar. Soldul creditelor ipotecare în lei s-a majorat cu 20% anul trecut şi a ajuns la 1,82 mld. lei (echivalentul a 400 mil. euro) la sfâr­şitul lunii decembrie, avansul fiind de 2,5 ori peste cel înregistrat de împrumuturile în valută, conform datelor BNR. Ca valoare nominală, creditele în valută con­tinuă totuşi să reprezinte grosul vânzărilor de ipotecare datorită dobânzilor mai atractive.

Capital: Topul celor mai mari ţepe imobiliare din România. Cele mai mari zece „ţepe“ date de dezvoltatorii imobiliari din sectorul rezidenţial au făcut peste 1.100 de victime în rândul cumpărătorilor, care de ani de zile se zbat să recupereze peste 70 de milioane de euro. Şansele cumpărătorilor de a-şi primii banii înapoi sunt extrem de reduse în condiţiile în care băncile au prioritate la recuperarea creanţelor. Istoria recentă a demonstrat că bancherii sunt dispuşi să îşi însuşească ansamblurile rezidenţiale cu probleme la valoarea creanţei pe care o au de recuperat, doar pentru a nu marca pierderi în balanţa contabilă. Instituţiile financiare care au creditat aceste ansambluri rezidenţiale revendică peste 130 milioane de euro.

România liberă: Primul tunel privat din România. Inerţia Guvernului de a urgenta lucrările de infrastructură determină autorităţile locale să ia în mână frâiele unor astfel de proiecte. Acestea  sunt ambiţioase, însă rămân la stadiul de vise ca urmare a fundamentării lor economice insuficiente şi a disputelor locale. Poate cel mai spectaculos proiect local este cel derulat de către Consiliul Judeţean Maramureş pentru realizarea unui tunel cu taxă pe sub munţii Gutâi şi cu o lungime de 4,4 kilometri. Dacă ar reuşi, tunelul ar facilita o legătură rutieră utilă între extremitatea nord-estică a UE şi Coridorul IV pan-european ce tranzitează România. Tunelul maramureşean urmează să fie inclus în alt proiect mai larg, numit Axa Nordului care ar scoate din izolare judeţul.

Income Magazine: Marile proiecte energetice încremenite pe hârtie. După 1990, singurul mare proiect energetic terminat de statul român a fost punerea în funcţiune a reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă. În rest, a curs multă cerneală. Unităţile 3 şi 4 au rămas fără investitori, hidrocentrala Tarniţa- Lăpuşteşti se luptă cu insolvenţa Hidroelectrica, despre proiectul AGRI încă nu se ştie dacă va fi sau nu demarat, cablul submarin ce leagă România de Turcia a fost lăsat de izbelişte din lipsa banilor, iar depozitul de captare a bioxidului de carbon de la Turceni aşteaptă studiul de fezabilitate. Şi de aici va pleca Dan Şova cu ministerul său nou, al Marilor Proiecte. Unica mişcare se simte la Nabucco Vest, unde se definitivează aspectele financiare, dar decizia este în mâinile altora.

Capital: Cum fac unii bani din nenorocirea altora. Se înmulţesc vânătorii de daune morale. Sumele imense de care pot beneficia prin lege persoanele accidentate ori familiile victimelor din accidente rutiere au dat idei de afaceri avocaţilor întreprinzători. În lipsa unor reglementări clare, instanţele obligă societăţile de asigurare la plata unor sume care, în unele cazuri, depăşesc un milion de euro. De cele mai multe ori, victimele se aleg cu cel mult 30-40% din sume, restul banilor fiind asimilaţi unor aşa zise comisioane de succes.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...