5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 6.07.2013

Economica.net
06 08. 2013
ziar_newspapers_76489600_39935100

ZF: Clienţii care au cerut credite în euro rămân cu dosarele în aer. Decizia-surpriză a guvernului de a acorda garanţii doar pentru credite ipotecare în lei prin programul Prima casă „aruncă“ în incertitudine zeci de clienţi care au primit aprobarea băncii pentru un împrumut în euro şi au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obţinut finanţare pentru că plafonul de garanţii a fost epuizat între timp. „Am primit aprobarea financiară pe suma maximă de 57.000 de euro. Am semnat un antecontract şi am virat proprietarului apartamentului un avans de 3.000 de euro. După trei săptămâni banca ne-a spus că s-au terminat fondurile şi noi nu mai intrăm în program. Sunt zeci de clienţi în situaţia noastră. Nu vreau credit în lei pentru că dobânda este cu 30% mai mare“, spune un tânăr, administrator al unei firme mici, care a aplicat pentru un credit încă din luna iunie.

Capital: Contractul cu BECHTEL din 2003 e de vânzare. Cel mai păgubos contract al statului român din ultimii zece ani şi care a fost reziliat în luna mai este de vânzare. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), condus de ministrul delegat Dan Şova, a desecretizat şi publicat mare parte din contractele ulterioare încheiate cu americanii, cu excepţia acordului încheiat în 2003.

ZF: Horia Manda discută să cumpere o bancă pentru a extinde Patria Credit. Horia Manda, managing director al Axxess Capital, companie ce administrează fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi Emerging Europe Accession Fund, spune că ar putea să achiziţioneze o bancă pentru a extinde operaţiunile instituţiei de microfinanţare Patria Credit. „Vorbim despre o posibilă extensie a operaţiunilor Patria Credit printr-o achiziţie care ar putea fi realizată prin fondurile pe care le administrăm şi la care s-ar putea alătura ulterior şi alţi investitori financiari. Din nefericire pentru economia românească, există foarte multe astfel de oportunităţi de achiziţii. Nivelul de investiţii solicitat de o astfel de strategie de extensie este de ordinul zecilor de milioane de euro“, a spus Manda. El nu a dorit să precizeze cu ce bănci are discuţii.

Capital: Peste UN MILION DE MAŞINI umblă FĂRĂ RCA. Cine despăgubeşte victimele şoferilor neasiguraţi? După primele trei luni din acest an, în România erau valide sub 4 milioane de contracte RCA în condiţiile în care parcul auto asigurabil depăşeşte 5 milioane de unităţi. Este cea mai gravă situaţie din ultimii zece ani fapt vizibil şi din creşterea substanţială a plăţilor făcute de Fondul pentru Victimele Străzii. Unul din cinci automobile care circulă pe şoselele din România o face în condiţii de ilegalitate, relevă un calcul al Capital. Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România(UNSAR), la sfârşitul lunii martie existau aproximativ 3, 8 milioane de contracte RCA în vigoare.

Capital: Cum ne păcălesc marile magazine. Protecţia Consumatorului amendează periodic marii retaileri pentru promoţii mincinoase. Inspectorii au găsit rafturi bio fără produse bio şi pachete promoţionale false. Campaniile cu alimente „semi-expirate“ devin modă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) descoperă periodic şi constant încălcări ale legii în promoţiile desfăşurate de marii comercianţi din România. Din datele furnizate Capital de către ANPC, rezultă că fiecare control tematic scoate la iveală nereguli, fie că e vorba de Cora, Carrefour, Real, Billa, Mega Image, Metro sau Lidl.

Adevărul: Moartea pe şosele „arde” 10,6 miliarde de euro din bugetul statului. Cât costă un mort şi un rănit grav în România. În 2009, 120.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedii rutiere la nivel european. În România, statisticile Poliţiei Rutiere arată că anul trecut 2.042 de oameni au decedat în urma accidentelor, alţi 8.860 fiind răniţi grav. Costurile suportate de statul român pentru un mort, respectiv pentru un rănit grav în tragediile rutiere se ridică, în ambele situaţii, la 130.000 de dolari (98.000 de euro).