1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 6.11.2012

Scandalul fraudelor bancare se extinde la „discretul“ Fond de Contragarantare, Vplay este „Greu de ucis” şi cum arată autostrăzile în construcţie în mijloc de toamnă. Citeşte pe larg revista presei din 6 noiembrie 2012

06 noi, 2012 | ECONOMICA.net

ZF: Scandalul fraudelor bancare se extinde la „discretul“ Fond de Contragarantare. Fondul de Contragarantare - o instituţie de care foarte puţină lume a auzit, dar care administrează active de 100 de milioane de euro - a emis garanţii pentru creditele acordate unor firme anchetate de DIICOT. Scandalul fraudelor de 22 mil. euro în care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD şi CEC a ajuns până la nivelul al doilea al mecanismului de garantare creat de stat pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) - Fondul Român de Contragarantare, care a efectuat deja o plată în contul unui credit contractat de o firmă al cărei nume apare în dosarul aflat pe masa procurorilor DIICOT.

Capital: Până în decembrie, toți angajații băncilor își vor raporta salariile și veniturile la BNR. Odată cu bancherii care strâng venituri de peste un milion de euro pe an, și ofițerii de credite și cei care dețin funcții cheie într-o bancă vor trebui să-și declare veniturile (și fixe și variabile) la BNR, acesta urmând ca până la sfârșitul lunii decembrie 2012 să le transmită autorităților UE. Proiectul de Ordin pus pe site-ul BNR asigură transpunerea în cadrul de reglementare naţional a Ghidului privind exerciţiul de determinare a tendinţelor în materie de remunerare (Guidelines On the Remuneration Benchmarking Exercise - EBA/GL/2012/4) emis de Autoritatea Bancară Europeană.

EVZ: Vplay, „Greu de ucis”. Ce spun specialiştii. Şansele ca Vplay să dispară de pe calculatoarele românilor ca şi cum ai extrage o măsea sunt nule. Războiul cu piraţii filmelor online se anunţă unul de uzură, asemenea unei boli de piele pentru care nu există leac peste noapte. Analiza la rece a experţilor în new-media ajunge la o concluzie rezervată: fără o hotărâre judecătorească, site-urile pirat nu vor putea fi alungate din mediul virtual românesc. Şi chiar un asemenea act n-ar reprezenta decât primul pas dintr-un drum de o mie de mile.

ZF: Autostrăzile la mijloc de toamnă: Constructorii au apăsat acceleraţia pentru a recupera decalajul din lunile de vară. Când vor fi gata noile autostrăzi. Şantierele de autostrăzi au evoluat diferit în prima lună de toamnă: primul lot al autostrăzii Nădlac-Arad, care a înaintat foarte lent în primele trei trimestre, a reuşit să avanseze cu peste 13% în septembrie, în timp ce şantierul Suplacu de Barcău-Borş, ultimul tronson din autostrada Transilvania care va mai fi construit de americanii de la Bechtel, a înaintat în intervalul 1 septembrie-1 octombrie cu doar puţin peste 0,1%. Per ansamblu însă, ritmul de construcţie a fost mai susţinut în prima lună de toamnă decât în lunile de vară.

Adevărul: Astăzi plătim a doua rată la datoria către FMI. Cum o vom resimţi. Astăzi avem de plătit o nouă tranşă de 655 de milioane de euro din datoria către FMI. Vom aduna bani prin scumpiri, deprecierea leului şi creşterea unor taxe. Ziua de 6 noiembrie este prevăzută ca dată scadentă pentru plata celei de-a doua rate a datoriei României către FMI, suma de rambursat astăzi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau în contul împrumutului de 12 miliarde de euro contractat în 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobânzi şi comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro până în 2015. Următoarea zi de plată a unei noi rate către FMI va fi în decembrie, când vom consemna şi totalul banilor rambursaţi în 2012, adică 1,9 miliarde de euro.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO