5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.04.2012

Topul proiectelor finalizate după cinci ani de luat bani de la UE, Pipera, ultima staţie pe traseul comunism-corporatism şi  BNR ar putea fi nevoita sa intre in hora mondiala a tiparirii de bani. Citeşte pe larg revista presei din 27 aprilie 2012
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 05:41
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 27.04.2012

ZF: Topul proiectelor finalizate după cinci ani de luat bani de la UE: training-uri, măsurători pentru adâncimea Dunării şi „master plan-uri“. Training-uri de 4 milioane de euro, analize privind adâncimea Dunării, programe de sprijinire a femeilor discriminate sau redactarea unei strategii guvernamentale pentru susţinerea mediului de business – acestea sunt câteva dintre cele mai mari proiecte pe bani europeni finalizate în primii cinci ani de luat bani europeni. Datele că arată că Transporturile şi Mediul, ministerele ce ar trebui să facă autostrăzi, drumuri naţionale, sisteme de canalizare sau gropi de gunoi nu au reuşit în cinci ani de luat bani europeni să termine niciun proiect cu impact concret în teren. Transporturile au terminat două proiecte, unul pentru măsurarea adâncimii apelor Dunării, respectiv un altul pentru protecţia ecologică în cazul lucrărilor de infrastructură. Similar, la Mediu niciunul din cele mai mari cinci proiecte finalizate nu in­clude o groapă de gunoi sau un sistem de canalizare.

Adevărul: Pipera, ultima staţie pe traseul comunism-corporatism. În zona de nord a Capitalei, cuprins între zona Băneasa şi delirul imobiliar numit comuna Pipera, se întinde un petic de pământ. Văzut prin Google Maps, locul pare să adăpostească zeci sau sute de garaje, precum cele ce umpleau spatele blocurilor în anii 1990. La o privire mai atentă, ochiului i se dezvăluie nişte clădiri uriaşe, aproape lipite una de cealaltă, de parcă ar fi încercat să economisească şi aerul dintre ele. Pe vremea comunismului, aici se găsea o bucăţică din mândria acelor ani, un simbol în miniatură al progresului muncitoresc către noi culmi: Platforma Industrială „Pipera”. După 1989, locul a continuat să funcţioneze, câţiva ani, mai mult la alibi, pe umerii unei industrii muribunde.

Capital: Zece corporaţii care deţin aproape tot ce cumpărăm. Corporaţiile multi-naţionale deţin controlul asupra a tot ce există, cred tot mai mulţi oameni, ipoteza fiind verificată şi de un studiu al cercetătorilor elveţieni. Din analiza informaţiilor referitoare la 43.000 de corporaţii şi a conexiunilor existente între acestea, a rezultat că un grup relativ mic de companii, 147 mai exact, deţine un control „disproporţionat” asupra economiei globale.

Finanţiştii: BNR ar putea fi nevoita sa intre in hora mondiala a tiparirii de bani. Ultimul raport FMI de evaluare a acordului cu Romania arata ca BNR este pregatita sa ia noi masuri neconventionale de relaxare a politicii monetare. Banca centrala a Ungariei a inceput, la inceputul acestei luni, un program „upgradat” de injectare de lichiditati in sistemul bancar, prin operatiuni repo, efectuate la dobanda oficiala de politica monetara. Astfel, s-a majorat maturitatea imprumuturilor acordate bancilor la doi ani si s-a extins semnificativ aria activelor acceptate drept garantii din partea acestora.

EVZ: Cele mai ieftine poliţe CASCO. Poliţele Casco au tarife ce pornesc de la circa 200 de euro, pentru un autoturism Logan cu vechime de trei ani. Pentru acelaşi exemplu, preţurile medii sunt de 300 – 350 de euro. Ofertele Casco standard acoperă, de regulă, aceleaşi riscuri. Punctul unde se dife­renţiază este zona de acoperire. Astel, în timp ce majoritatea firmelor acordă despăgubiri doar pentru daunele produse pe teritoriul României, câţiva jucători din piaţă, cum ar fi Uniqa şi Astra oferă acoperire la nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...