50.000 de apartamente s-au debranşat în 2015. Cum arată harta încălzirii din România

Circa 50.0000 de apartamente din România au fost debranşate de le sistemul centralizat în 2015 şi beneficiază acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, potrivit unei analize a Ariston Thermo România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa centralelor termice.
Economica.net - lun, 22 feb. 2016, 09:12
50.000 de apartamente s-au debranşat în 2015. Cum arată harta încălzirii din România

Vezi harta debranşărilor pe judeţe aici

„Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, într-un comunicat de presă.

„Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Situaţia debranşărilor pe ani:

2011: 70.432 apartamente

2012: 62.316 apartamente

2013: 51.944 apartamente

2014: 29.952 apartamente

2015: 47.726 apartamente

În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat, după cum spun cei de la Ariston Thermo.

Ce judeţe mai dispun de sistem centralizat

Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.
„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

VEZI ATAŞAT ÎN GALERIA FOTO HARTA ÎNCĂLZIRII DIN ROMÂNIA

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...