Banca Internațională de Investiții (IIB) a avut un profit net auditat IFRS de 7,9 milioane de euro în 2021

Banca Internațională de Investiții (IIB) a avut un profit net în 2021 de 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult față de același indicator de anul trecut. Profitul a fost determinat în principal de creșterea venitului din activitățile de bază.
Gabriela Ţinteanu - lun, 07 feb. 2022, 09:04
Banca Internațională de Investiții (IIB) a avut un profit net auditat IFRS de 7,9 milioane de euro în 2021

„Pentru acest an financiar, IIB a demonstrat un profit net record din ultima perioadă: 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult față de același indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creșterea venitului din activitățile de bază”, arată un comunicat al băncii.

La sfârșitul celor 12 luni ale anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creștere de peste 10% față de 2020. Factorul determinant al creșterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi și investiții oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depășirii consecințelor negative ale pandemiei.

Implementarea Programului de Capitalizare a IIB a continuat in anul 2021, iar la sfârșitul perioadei de raportare, capitalul vărsat de bancă a atins 424,8 milioane euro (o creștere de peste 12% față de sfârșitul anului 2020). Sprijinul activ al statelor membre  ale IIB asigură o îmbunătățire continuă a stabilității financiare, reprezentând un factor cheie al dezvoltării dinamice a băncii și creează noi oportunități pentru o dezvoltare și mai rapidă a activității de investiții în țările acționare.

În timpul perioadei raportate, IIB a crescut semnificativ volumul împrumuturilor garantate, demonstrând în continuare un nivel înalt de diversificare geografică și sectorială.

Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% și a atins valoarea de 1,2 miliarde euro. Astfel, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru sfârșitul anul 2022 a fost deja atins cu un an înainte de termen. Procentul de proiecte implementate în interesul acționarilor europeni a depășit 58%.

Îmbunătățirea calității portofoliului de credite și a creșterii cantitative a acestuia a reprezentat o tendință recentă a activității de împrumuturi și investiții ale IIB. Corporații mari internaționale și participanți lideri în industrie ai statelor membre ale băncii sunt printre clienții băncii care se bucură de sprijinul financiar al instituției în vederea dezvoltării activităților pe piețele statelor membre ale IIB.

Banca acordă o atenție deosebită implementării proiectelor de integrare ce acoperă interesele a două sau mai multe țări. Pentru perioada raportată, astfel de inițiative au reprezentat peste 24% din portofoliu.

Întărirea pozițiilor din cadrul comunității financiare europene, notorietatea crescută a mărcii sale, precum și dezvoltarea activă a rețelei de parteneri au contribuit la creșterea numărului de tranzacții realizate în cooperare cu alte instituții financiare. În anul 2021, procentul de credite sindicalizate cu participarea IIB a atins valoarea de 28% din totalul portofoliului de credite.

Trezoreria IIB a continuat să implementeze în mod constant strategia de menținere a unui nivel înalt de calitate și diversificare a activelor. La sfârșitul anului 2021, procentul de active de trezorerie cu gradul “AAA-A” a atins 75% (cu +7 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2020). În același timp, procentul de active de calitate înaltă “AAA-AA” a crescut cu 26% și a atins 43,5% din totalul portofoliului de trezorerie.

Investițiile ESG (mediu-social-guvernanță) au reprezentat preocuparea principală a strategiei trezoreriei pentru investiția în titlurile de creanțe pentru perioada raportată. Acestea includ “obligațiunile verzi”, “obligațiunile cu responsabilitate socială” și “obligațiunile pentru recuperarea în urma COVID-19”, cumpărate în principal pe piața primară. La sfârșitul anului 2021, portofoliul ESG atinsese 69% din volumul total al instrumentelor de venituri fixe ale trezoreriei.

Volumul total al investițiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la data de 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligațiuni.

Declarația ratingurilor de credit pe termen lung ale băncii la nivelul “A”, poziționarea de succes în comunitatea globală financiară și creșterea continuă a încrederii investitorilor internaționali au permis atragerea cu succes a volumului necesar de investiții în termeni favorabili, în ciuda condițiilor dificile ale pieței pe tot parcursul anului 2021.

În total, banca a emis 7 obligațiuni în diferite valute ale statelor membre în cadrul programului MTN, înregistrate la Bursa de Valori din Dublin. Acest lucru a permis creșterea volumului atât de necesar de sprijin a împrumuturilor și investițiilor către acționarii IIB.

În luna martie a anului raportat, pentru prima dată în istorie, instituția a intrat în zona ratelor negative pentru investițiile sale pe termen lung, consolidându-și succesul cu cinci plasamente ulterioare în timpul anului.

Mai mult, anul 2021 a fost marcat de emiterea obligațiunilor în euro cu o maturitate record istorică a băncii din ultimii 20 de ani.

În 2021, agențiile lider de rating de credit au aplicat trei acțiuni de rating pentru IIB, ce au întărit poziția băncii ca instituție internațională de dezvoltare cu un rating mediu “A” pe termen lung.

În lunile martie și august, agențiile de rating S&P Global și respectiv Fitch, au declarat un rating “A-“ pe termen lung al IIB cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie, Agenția Rusă de Rating de Credit Analitic (ACRA) a anunțat confirmarea nivelului de rating “A” a investițiilor internaționale ale IIB, precum și la nivelul național de rating „AAA” (RU).

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 și are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...