Zelenski cheamă Occidentul să sprijine Ucraina, „scutul’ Europei” în faţa Rusiei

Ucraina este 'scutul Europei' în faţa armatei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski la Munchen, îndemnându-i pe occidentali să renunţe la politica 'de împăciuire' faţă de Moscova şi să-şi sporească ajutorul militar în favoarea Kievului, transmite AFP.
AGERPRES - Dum, 20 feb. 2022, 00:49
Zelenski cheamă Occidentul să sprijine Ucraina,

‘Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înţeleagă: acestea nu sunt contribuţii de caritate pe care Ucraina trebuie să le ceară (…) Este contribuţia voastră la securitatea Europei şi a lumii. Unde Ucraina este scut de opt ani’, a declarat Zelenski la Conferinţa de Securitate de la Munchen, scrie Agerpres.

El a făcut referire la conflictul armat din estul Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Moscova, început în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, şi care continuă şi astăzi. Conflictul a făcut până acum peste 14.000 de morţi şi 1,5 milioane de refugiaţi.

Zelenski a spus că apreciază ‘orice ajutor’, fie că sunt ‘sute de unităţi de arme moderne sau 5.000 de căşti’ promise de guvernul german, care refuză să livreze arme Kievului, atrăgându-şi critici în Ucraina.

‘De opt ani, Ucraina a fost un scut. De opt ani, Ucraina reţine una din cele mai mari armate din lume care este masată la frontierele noastre, nu la cele’ ale Uniunii Europene, a declarat Zelenski la conferinţa de la Munchen.

‘Ucraina a primit garanţii de securitate atunci când a renunţat la armele sale nucleare, al treilea potenţial mondial. Noi nu avem arme. Nici securitate’, a afirmat el. ‘Noi am pierdut o parte a teritoriului care este mai mare decât Elveţia, Ţările de Jos sau Belgia. Am pierdut milioane dintre cetăţenii noştri’.

‘Nu mai avem toate acestea. Dar avem dreptul să cerem să înceteze politica de împăciuire şi să pretindem garanţii de securitate şi de pace’, a spus Zelenski.

Occidentul ar trebui ‘să susţină Ucraina şi capacităţile sale de apărare’ în faţa Rusiei şi să-i ofere ‘un calendar clar şi realizabil’ în vederea aderării la NATO, a mai declarat preşedintele ucrainean.

El a propus o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, reiterând o invitaţie făcută deja în 2021, dar rămasă literă moartă.

‘Nu ştiu ce vrea preşedintele rus, iată de ce propun să ne întâlnim’, a mai declarat Zelenski.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...