Zelenski cheamă Occidentul să sprijine Ucraina, „scutul’ Europei” în faţa Rusiei

Ucraina este 'scutul Europei' în faţa armatei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski la Munchen, îndemnându-i pe occidentali să renunţe la politica 'de împăciuire' faţă de Moscova şi să-şi sporească ajutorul militar în favoarea Kievului, transmite AFP.
AGERPRES - Dum, 20 feb. 2022, 00:49
Zelenski cheamă Occidentul să sprijine Ucraina,

‘Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înţeleagă: acestea nu sunt contribuţii de caritate pe care Ucraina trebuie să le ceară (…) Este contribuţia voastră la securitatea Europei şi a lumii. Unde Ucraina este scut de opt ani’, a declarat Zelenski la Conferinţa de Securitate de la Munchen, scrie Agerpres.

El a făcut referire la conflictul armat din estul Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Moscova, început în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, şi care continuă şi astăzi. Conflictul a făcut până acum peste 14.000 de morţi şi 1,5 milioane de refugiaţi.

Zelenski a spus că apreciază ‘orice ajutor’, fie că sunt ‘sute de unităţi de arme moderne sau 5.000 de căşti’ promise de guvernul german, care refuză să livreze arme Kievului, atrăgându-şi critici în Ucraina.

‘De opt ani, Ucraina a fost un scut. De opt ani, Ucraina reţine una din cele mai mari armate din lume care este masată la frontierele noastre, nu la cele’ ale Uniunii Europene, a declarat Zelenski la conferinţa de la Munchen.

‘Ucraina a primit garanţii de securitate atunci când a renunţat la armele sale nucleare, al treilea potenţial mondial. Noi nu avem arme. Nici securitate’, a afirmat el. ‘Noi am pierdut o parte a teritoriului care este mai mare decât Elveţia, Ţările de Jos sau Belgia. Am pierdut milioane dintre cetăţenii noştri’.

‘Nu mai avem toate acestea. Dar avem dreptul să cerem să înceteze politica de împăciuire şi să pretindem garanţii de securitate şi de pace’, a spus Zelenski.

Occidentul ar trebui ‘să susţină Ucraina şi capacităţile sale de apărare’ în faţa Rusiei şi să-i ofere ‘un calendar clar şi realizabil’ în vederea aderării la NATO, a mai declarat preşedintele ucrainean.

El a propus o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, reiterând o invitaţie făcută deja în 2021, dar rămasă literă moartă.

‘Nu ştiu ce vrea preşedintele rus, iată de ce propun să ne întâlnim’, a mai declarat Zelenski.

Te-ar mai putea interesa și
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte de retragere
Armata ucraineană a finalizat curățarea Insulei Șerpilor de echipamentele militare abandonate de forțele ruse înainte ...
Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a......
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Berlinul vrea să introducă o nouă taxă în facturile de gaze naturale ale consumatorilor germani
Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, în ideea de a-i ajuta ...
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari
Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, ...
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice ...