20 de milioane de tone de cereale trebuie să plece din Ucraina în mai puțin de trei luni. Măsurile Comisiei Europene

Comisia Europeană va înființa culoare de solidaritate pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole, în contextul în care imposibilitatea exporturulor de produse agroalimentare amenință secritatea alimentară a lumii. Se va înființa o platformă logistică de corelare a cererii cu ofertei, produsele agricole ce vin din Ucraina vor avea prioritate în porturi, iar operatorii de transport care intră în Ucraina pentru aprovizionare ar putea beneficia de garanții financiare suplimentare. Ucraina mai are de exportat 2 de milioane de tone de cereale.
Alina Stanciu - joi, 12 mai 2022, 15:54
20 de milioane de tone de cereale trebuie să plece din Ucraina în mai puțin de trei luni. Măsurile Comisiei Europene

Mii de vagoane și camioane cu cereale așteaptă să fie vămuite pe partea ucraineană pentru a ajunge în diverse colțuri ale lumii, prin Europa. În prezent, timpul mediu de așteptare pentru vagoane este de 16 zile, în timp ce la unele frontiere ajunge până la 30 de zile. Vagoanele ucrainene nu sunt compatibile cu cea mai mare parte a rețelei feroviare a UE, astfel încât majoritatea mărfurilor trebuie transbordate în camioane sau vagoane care se încadrează în ecartamentul standard al UE. Acest proces necesită mult timp, iar instalațiile de transbordare de-a lungul frontierelor sunt rare.

În acest timp, în silozurile ucrainene sunt încă depozitate cereale ce ar fi trebuit să plece la export, fâcând loc noii producții. Din estimările Comisarului pentru transporturi, Adina Vălean, 20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura UE.

În acest context, Comisia  a anunțat că va înființa culoare de solidaritate pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole și pentru a importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la furaje și îngrășăminte.

Mai exact, Comisia a solicitat actorilor de pe piața UE să pună urgent la dispoziție vehicule suplimentare. Pentru a corela cererea și oferta și pentru a stabili contactele relevante, Comisia va înființa o platformă logistică de corelare și va solicita statelor membre să desemneze puncte de contact dedicate benzilor de solidaritate (un „ghișeu unic”).

De asemenea, administratorii de infrastructură vor trebui să pună la dispoziție sloturi feroviare pentru exporturile de produse agricole.  Se cere, totodată,  actorilor de pe piață să transfere de urgență încărcătoarele mobile de cereale la terminalele de frontieră relevante pentru a accelera transbordarea.

Pentru a încuraja operatorii de transport din UE să intre în Ucraina pentru a prelua marfa, Comisia va analiza, de asemenea, opțiunile pentru garanții financiare suplimentare.
Comisia mai îndeamnă autoritățile naționale să aplice o flexibilitate maximă și să asigure un personal adecvat pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei.

Comisia va evalua capacitatea de depozitare disponibilă în UE și se va coordona cu statele membre pentru a contribui la asigurarea unei capacități mai mari de depozitare temporară a exporturilor ucrainene.

Pe termen mediu și lung, Comisia va lucra, de asemenea, la creșterea capacității de infrastructură a noilor coridoare de export și la stabilirea de noi conexiuni de infrastructură în cadrul reconstrucției Ucrainei. Următoarea rundă de cereri de propuneri în cadrul mecanismului Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF) va permite acordarea de sprijin pentru proiecte de îmbunătățire a conexiunilor de transport către Ucraina, inclusiv pentru conexiuni feroviare și terminale feroviare și rutiere. În acest context, Comisia a adoptat astăzi o decizie în vederea semnării unui acord la nivel înalt cu Ucraina, prin care se actualizează hărțile pentru rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), ca parte a politicii Comisiei privind extinderea TEN-T la țările vecine.

În condiții normale, 75% din producția de cereale a Ucrainei este exportată, ceea ce generează aproximativ 20% din veniturile naționale anuale la export. Înainte de război, porturile ucrainene de la Marea Neagră asigurau 90% din exporturile de cereale și semințe oleaginoase. Aproximativ o treime din exporturi sunt destinate Europei, Chinei și, respectiv, Africii.

Te-ar mai putea interesa și
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte a planurilor de plafonare a preţurilor de referinţă ale gazelor dacă......
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom ...
Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea ...
Şeful Ryanair crede că sectorul aerian din Europa va avea patru mari companii aeriene: Lufthansa, Air France-KLM, IAG şi Ryanair. „Este posibil ca în următorii ani easyJet şi Wizz să fie preluate de companiile aeriene importante”
Şeful Ryanair crede că sectorul aerian din Europa va avea patru mari companii aeriene: Lufthansa, Air France-KLM, IAG şi ...
Europa intră într-o perioadă "inevitabilă" post-pandemie de consolidare a sectorului aerian, deoarece companiile aeriene ...