Cele mai bune licee și universități la concursul de cybersecurity UNbreakable România 2022

Bit Sentinel, companie specializată în servicii de securitate cibernetică, împreună cu Orange România, anunță rezultatele ediției 2022 al celui mai complex program de educare în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, UNbreakable România. La ediția din acest an, aproape 800 de participanți din 40 de județe ale țării, din 74 de licee și 35 de universități, au trecut prin cele 3 faze ale unei experiențe intense de studiu, antrenament și testare - etapa de pregătire, concursul individual și competiția pe echipe.
Lidia Neagu - lun, 06 iun. 2022, 17:32
Cele mai bune licee și universități la concursul de cybersecurity UNbreakable România 2022

UNbreakable România 2022 a deschis oficial înregistrările în program la data de 1 martie. Până la startul etapei de pregătire – din 4 aprilie – aveau să se înscrie aproximativ 75% din totalul de participanți ai ediției. La deschiderea oficială a etapei de pregătire, tinerii înscriși au avut ocazia să cunoască și să interacționeze cu nume reprezentative din domeniul securității cibernetice, atât din mediul public cât și din mediul privat.

Reprezentanți din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Centrului Național Cyberint, Poliției Române, Comandamentului Apărării Cibernetice, precum și din cadrul Orange România, Cegeka România, Bit Sentinel și CyberEDU, au împărtășit din experiența lor din domeniu și au oferit sfaturi valoroase de carieră, precum și detalii importante cu privire la desfășurarea programului.

A urmat o etapă de pregătire extrem de intensă în activități pentru participanți, în care aceștia au simțit energia industriei de securitate cibernetică. Timp de o lună, tinerii s-au pregătit temeinic pentru cele două competiții care pun preț pe abilitățile tehnice individuale și, nu în ultimul rând, pe comunicare, coordonare și pe munca în echipă. Ei au avut la dispoziție peste 500 de pagini cu resurse teoretice în limba română pentru studiul conceptelor introductive în securitate cibernetică, precum și acces la peste 100 de laboratoare practice pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Pentru a pune și mai bine în practică toate cunoștințele acumulate, 28 de mentori – experți din industrie și alumni ai programului – au fost alături de participanți, fie prin webinarii susținute (21), fie prin exerciții și comunicare constantă. În total am înregistrat 26 de ore de cursuri interactive și aproape 45 de ore de practică pentru fiecare din cei 800 de participanți pe platforma CyberEDU.

În weekendul 6-8 mai a avut loc concursul individual. La această primă etapă de concurs au participat elevi din 74 de licee și studenți din 35 de universități. Cei aproape 800 de participanți din 40 de județe ale țării au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 21 de exerciții dintr-o gamă largă de categorii, de la criptografie, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT, până la analiza traficului de rețea, inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente, și multe altele.

Universitățile care au înregistrat cel mai bun scor în cadrul concursului individual UNbreakable România 2022 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (5.380 puncte), Universitatea Titu Maiorescu din București (4.260 puncte) și Universitatea Politehnica din București (4230 punte).

De asemenea, liceele cu cel mai bun scor sunt Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu (5.380 puncte), Colegiul Național Petru Rareș din Piatra-Neamț (4.300 puncte) și Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București (4.190 puncte). Clasamentul integral poate fi vizualizat direct pe site-ul UNbreakable România.

„Unbreakable România este o experiență unică, diferită, dar la fel de valoroasa pentru fiecare elev sau student în parte. Însă de câteva lucruri suntem siguri, și anume că toți cei care participă în program devin, într-o formă sau alta, conștienți de nivelul lor de pregătire și de cum poate fi îmbunătățit. UNbreakable este locul în care fiecare participant își dă seama de cât de puternică este motivația de a activa în domeniul securității cibernetice și cât de important este să fii constant și perseverent în eforturile tale de a deveni un practicant cât mai bun. Fiecare ediție UNbreakable România aduce industriei de securitate cibernetică o nouă generație de specialiști care, în timp, vor deveni elite”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

La două săptămâni distanță, în cadrul competiției pe echipe, 82 de echipe și-au testat, pe lângă abilitățile tehnice, abilitățile de comunicare, colaborare și schimb eficient de informații. Acesta este cel mai mare număr de echipe înregistrat comparativ cu toate celelalte ediții UNbreakable România. Echipele au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 26 de exerciții din diverse categorii.

Universitățile care au înregistrat cel mai bun scor în cadrul competiției pe echipe de la UNbreakable România 2022 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (7.275 puncte), Universitatea Politehnica din București (6.500 puncte) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (5.925 puncte).

De asemenea, liceele cu cel mai bun scor sunt Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București (5.550 puncte), Colegiul Național Nicolae Bălcescu din Brăila (4.000 puncte), și Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești (3.875 puncte).

UNbreakable România este un concept ce a luat naștere în 2020 și care a devenit un fenomen care se bucură în prezent de o popularitate fantastică: 27% dintre participanții sezoanelor de anul trecut s-au reîntors la UNbreakable România 2022.

„Cu fiecare ediție a programului UNbreakable desfășurată, vedem cum România face pași constanți și siguri în ceea ce privește educarea liceenilor și studenților în zona de securitate cibernetică, oferind oportunități complete de a aprofunda această disciplină și, de ce nu, de a opta pentru o carieră în această industrie. Ne bucură implicarea autorităților publice, alături de partenerii privați din domeniul securității cibernetice, în susținerea programului și ne dorim ca împreună să putem introduce această disciplină, atât de importantă astăzi, ca materie de studiu încă din anii de liceu”, a declarat Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager în cadrul Orange România.

Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU. În acest an s-a bucurat de sprijinul Cegeka România, EY România și Zitec.

UNbreakable România este un program național organizat pentru liceenii și studenții din țară care se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...