Cea mai mare seră verticală din Europa, situată în Prahova, va deveni funcțională în noiembrie. Fresh Microgreens a investit 2,2 milioane de euro în două proiecte ce vor aproviziona Eisberg și Kaufland

Producătorul de microplante Fresh Microgreens va începe, lunile următoare, producția în două ferme verticale noi, la Tătărani și Ploiești, în urma unei investiții de peste 2,2 milioane de euro. Producția de la Ploiești este dedicată retailerului german Kaufland, iar frunzele baby din ferma Tătărani vor reprezenta materia primă pentru salatele produse de Eisberg, liderul pieței salatelor ambalate din România.
Alina Stanciu - mar, 06 sept. 2022, 22:14
Cea mai mare seră verticală din Europa, situată în Prahova, va deveni funcțională în noiembrie. Fresh Microgreens a investit 2,2 milioane de euro în două proiecte ce vor aproviziona Eisberg și Kaufland

Producătorul de microplante Fresh Microgreens, fondat de către antreprenorul Cristian Tudor, va finaliza în lunile următoare o investiție de 2,2 milioane de euro în două ferme verticale, la Ploiești și Tătărani, Prahova. Produsele vor ajunge pe rafturile magazinelor Kaufland respectiv vor fi folosite ca materie primă de Eisberg, liderului pieței din România pe partea de spălare și ambalare de salate, parte a grupului elvețian Bell Food.

Unitatea de la Tătărani, cea mai mare sera verticală din Europa la acest moment, va fi funcțională din noiembrie. A fost realizată în colaborare cu Eisberg , care va prelua și producția sub forma frunzelor baby din diferite specii.

Unitatea de producție din Ploiești, realizată în colaborare cu retailerul Kaufland, va porni în septembrie, acum fiind într-o „perioadă de ajustări de finețe pentru optimizarea producției, conform sortimentației agreate cu Kaufland, beneficiarul acestui proiect”, potrivit companiei.

Practic, Fresh Microgreens face investiția, operează facilitatea de producție și vinde predictibil unui consumator mare. Parteneriatul dintre cei doi este de tip furnizor- beneficiar.

„Conceptul nostru de business este extrem de simplu: noi producem predictibil, tot timpul anului, la același cost, materia primă de care are nevoie un mare consumator precum Eisberg. Această disponibilitate de producție elimină nevoia de import și, mai ales, situațiile în care materia primă nu este disponibilă. Schimbările climatice au produs schimbări drastice în eficiența agriculturii pe câmp și randamentul a scăzut drastic. (…) Noi avem o predictibilitate de 100% a vânzărilor, cumpărătorul are o garanție de 100% a disponibilității materiei prime și un cost care nu depinde de fluctuațiile speculative de pe piață. Desigur, costul de producție poate varia în funcție modificarea unor parametri macro-economici (costurile cu energia, forța de muncă etc.) dar aceste variabile sunt gestionabile și pot fi integrate în planul de afaceri atât al furnizorului cât și al cumpărătorului”, a explicat pentru Economica, Cristian Tudor, fondatorul Microgreens Romania.

Potrivit acestuia, compania avea în vedere o investiție de puțin sub un milion de euro. Bugetul s-a dublat însă urmare a creșterii suprafeței de cultură, dar și din cauza modificărilor de preț la materialele de construcție și la diverse echipamente. „Dintr-un foc vorbim de o majorare de aproximativ 30%. Investiția totală este acum de aproximativ 2,2 milioane de euro. Sursele sunt capitalul privat și împrumutul bancar de la OTP Bank”, a mai precizat antreprenorul.

„A fost un efort formidabil de cercetare și proiectare, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru că  ( ferma de la Tătărani n.red) este un concept tehnologic inovator, dezvoltat integral în regie proprie. În termeni de execuție, suntem la un nivel de 35% și avansăm rapid. Vom finaliza proiectul și vom intra pe producție până la finalul acestui an. (…) Este o perioadă dificilă și fluidă în ceea ce privește partea de achiziții, însă – din fericire – în etapa de proiectare și pregătire a proiectului am identificat un număr important de parteneri tehnologici puternici, care ne asigură resursele necesare pentru continuitatea lucrărilor”, a mai explicat acesta.

Cum va arăta cea mai mare fermă verticală din Europa

La ferma verticală de la Tătărani se vor produce 250 de tone de materie primă pentru salatele din frunze baby pe an, folosind doar 864 de mp, adică de 7,5 ori mai puțini decât suprafața cultivată. Acolo vor lucra doar câțiva muncitori. Întreaga activitate din fermă poate fi controlată de un singur om, de la o consolă centrală. Restul muncitorilor au sarcini relativ simple, echivalente taskurilor de pe o linie de producție automatizată.

„Unitatea de producție de la Tătărani are o suprafață de cultivare distribuită de 6500 mp, cu o amprenta la sol de doar 864 mp. În incinta unde se face creșterea plantelor, avem rafturi suprapuse pe care sunt tăvi de cultivare hidroponică. La fiecare metru ocupat la sol, avem disponibili 7,5 mp de cultură, distribuiți pe verticală. Tehnologia de Vertical Farming nu este tocmai nouă, dar know-how-ul pe care îl avem acumulat este dat de resurse proprii, dezvoltate în timp. În plus față de alte soluții de pe piață, am reușit să concepem un sistem automatizat în zona de creștere care asigură o compactizare extraordinară a spațiului folosit și elimină nevoie de prezență umană în zona cea mai sensibilă, aceea unde plantele germinează și se dezvoltă. Acest lucru reduce riscul de contaminare cu dăunători aproape la zero și, în consecință, face posibilă o politică de zero pesticide. În plus, avem o eficiență economică ridicată și o trasabilitate excelentă, pentru că toate condițiile de creștere sunt monitorizate cu atenție și riscul erorii umane este eliminat. Din punctul de vedere al cultivatorului cel mai mare avantaj este predictibilitatea, știi exact cât vei produce și cât te va costa această producție”.

Dezvoltarea conceptului, de la stadiul de idee la cel de proiect tehnic cu specificații clare de execuție și implementare, a durat aproape un an și a implicat o echipă ce numără acum peste 10 oameni. „Lucrăm la nivel de pionierat absolut”, mai spune Tudor.

Afaceri de 8-8,5 milioane de lei în 2022, cu aproximativ 60% peste 2021. Ținta – 3,5 milioane de euro  

Până la jumătatea acestui an, producătorul a raportat vânzări de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar pentru întreg anul, fără a lua în calcul producția din cele două ferme verticale noi, estimează afaceri de 8 – 8.5 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 60% față de 2021.

Microgreens vinde în retail prin intermediul a 15 microsere amplasate în cadrul unor supermarketuri Kaufland, Carrefour, cora, Metro, dar și online.

„În primul rând, una dintre industriile care reprezintă o piață importantă pentru noi, Horeca, a început să-și revină după restricțiile impuse de perioada periculoasă a pandemiei de Covid. Apetitul pentru microplante și specialități pentru decor culinar a crescut. În al doilea rând, începe să se consolideze un grup de consumatori orientați către un stil de viață sănătos. Eforturile noastre de comunicare privind calitățile nutritive ale microplantelor, începute încă din 2015, încep să își arate roadele. Retailul începe să aibă o pondere crescândă în vânzări”, a mai declarat fondatorul companiei.

Potrivit acestuia, cu ambele facilități de producție noi (Green hubs) la capacitate maximă, run rate-ul companiei (indicator ce estimează performanțele companiei printr-o extrapolare a performanței actuale, plecând de la ipoteza că  aceasta va continua în aceleași condiții) este de 3,5 milioane de euro.

În ceea ce privește profitabilitatea, compania spune că războiul din Ucraina a generat o creștere a costurilor cu energia, dar și a prețurilor materiilor prime. La fel, costul muncii a înregistrat majorări semnificative, iar  prețul produselor nu poate crește în același ritm cu devalorizarea monetară, „deci inflația poate duce la o anume reducere a ratei de profit”.

În 2021, profitul companiei a fost de 585,8 mii de lei.

Cât despre sursa investițiilor , până acum s-au folosit surse private și un credit bancar în valoare de 1 milion de euro. Compania a atras, anul trecut, o investiție de 500.000 de euro de la Vlad Popescu, Alex Cristescu şi Marius Alexe, administratori ai producătorului de îngrăşăminte organice Norofert. De asemenea, compania își anunțase intenția de a se lista pe piața AeRO a BVB, urmare a unui plasament privat, dar  proiectul se află în stand by.

„Avem nevoie de o dezvoltare accelerată și de o viteză mare de execuție. Acest lucru necesită investiții rapide. Din acest motiv am ales să atragem alte surse de finanțare. Momentan procesul este în stand by”.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...