61% dintre profesori vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine – sondaj Vodafone

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătățirea abilităților digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfășurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj* desfășurat de World Vision România și Fundația Vodafone România.
Lidia Neagu - lun, 17 ian. 2022, 14:44
61% dintre profesori vor să creeze lecții digitale  pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine - sondaj Vodafone

Principalele dificultăți întâmpinate de profesori în realizarea de conținut digital au fost: timpul necesar creării unei lecții digitale (68%), lipsa informațiilor legate de aplicațiile pe care le pot folosi pentru a crea conținut (30%), lipsa de motivație după multe ore desfășurate online (29%), lipsa unor modele de lecții din care să se inspire (26%) și lipsa cunoștințelor de tehnologie (23%).

În acest context, profesorii incluși în programul „Școala din valiză”, derulat de World Vision România și Fundația Vodafone România, cu scopul de a crește abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor din mediul rural, învață timp de patru luni să folosească Moodle – cel mai utilizat sistem de management educațional la nivel mondial și platforma pe care este bazat programul „Școala din valiză”. 

Profesorii sunt instruiți cum să creeze cursuri, conținut interactiv de tip carte/ lecție/ Wiki, cum să gestioneze conținutul creat sau cum să utilizeze H5P pentru crearea de conținut. La fiecare sesiune, profesorii pregătesc lecții practice aplicând funcționalitățile predate. 

Conținutul digital poate fi utilizat în timpul predării offline, când orele se desfășoară la școală, dar și în timpul orelor online, când elevii învață de acasă.

Programul se derulează până în aprilie 2022. 

Beneficiile școlii online, pentru elevi și profesori

Principalele beneficii pe care le-au avut profesorii din mediul rural în contextul dificil în care școala s-a desfășurat online în ultimii doi ani au fost faptul că și-au îmbunătățit semnificativ abilitățile digitale (68%), că și-au cunoscut mai bine elevii și condițiile în care trăiesc aceștia (32%), dar și faptul că elevii au continuat să învețe chiar dacă le-a fost greu (61%), arată același sondaj.

De asemenea, 19% dintre profesori simt că s-au apropiat mai mult de elevi în pofida distanțării fizice, iar 16% dintre profesori au apreciat faptul că elevii și-au ținut camerele deschise în timpul orelor online. 

Conexiunea slabă la internet – principala dificultate a școlii online

Pe de altă parte, între provocările școlii online pentru profesori s-au numărat: conexiunea slabă la internet (61%), oboseala lor și a elevilor după multe săptămâni de școală online (40%), faptul că elevii erau adesea cu camerele închise (31%), lipsa de control asupra activității elevilor din timpul orei (27%) și faptul că profesorii aveau mai multe sarcini în același timp (27%). 

12% dintre profesori spun că nu au avut tehnologia necesară pentru a preda online, iar același procent afirmă că le-a fost dificil să creeze conținut digital pentru că nu știau să facă acest lucru. Pentru 9% dintre profesori a fost dificil să mențină liniștea în condițiile în care propriii copii erau acasă, iar 7% nu s-au simțit deloc confortabil să folosească tehnologia necesară predării online. 

Motivația profesorilor: atenția și rezultatele bune la teste ale elevilor

Motivația profesorilor pentru crearea de conținut digital a venit din faptul că elevii erau mult mai atenți atunci când li se preda cu ajutorul lecțiilor digitale (61%), performanța lor a fost mai bună în timpul lecțiilor la care a fost folosit și conținut digital (30%), erau mai atenți și luau note mai mari la testele desfășurate pe tabletă (29%), dar și faptul că elevii îi roagă și pe alți profesori să creeze lecții digitale scoțându-i astfel din zona de confort (19%). 

*Sondajul a fost realizat în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022 pe un eșantion de 200 de profesori din mediul rural, beneficiari ai programului „Școala din valiză”. 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...