64% dintre şoferii români şi-au cumpărat o maşină second-hand, în ultimele 12 luni – analiză

Aproape două treimi dintre români şi-au cumpărat, în ultimele 12 luni, o maşină second-hand, iar 43% dintre aceştia au alimentat cu carburant o dată pe săptămână sau mai des, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată marţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Statisticii, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 13:46
64% dintre şoferii români şi-au cumpărat o maşină second-hand, în ultimele 12 luni - analiză

În funcţie de regiune, din totalul celor 64% dintre români care au preferat o maşină uzată, cei mai mulţi se găsesc în Banat (69%) şi Ardeal (66%), urmaţi de către cei din Moldova (59%), Muntenia (58%) şi Municipiul Bucureşti (49%).

Potrivit portalului VeziCatFace.ro, 43% dintre români alimentează o dată pe săptămână sau mai des, pe primul loc situându-se şoferii din Moldova (46%). Clasamentul continuă cu şoferii din Muntenia (46%), Banat (44%), Ardeal (39%) şi Bucureşti (36%).

Pe de altă parte, statistica de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, 8% dintre respondenţi au avut un accident, iar primii în acest top sunt bucureştenii, cu 12% din totalul înregistrat la nivel naţional, urmaţi de locuitorii din Moldova (9,2%), Muntenia (7%), Ardeal (7%) şi Banat (6%).

În ceea ce priveşte sumele plătite pentru reparaţia maşinii, 15% dintre cei chestionaţi au răspuns că au scos din buzunar cel puţin 1.000 de lei, în ultimul an. Şi în acest caz, Bucureştiul este pe primul loc în privinţa sumelor (20% din cazuri). Poziţiile următoare sunt ocupate de şoferii din Moldova (19%), Muntenia (14%), Banat şi Ardeal (câte 12%)

Un procent mic (5%) din rândul celor intervievaţi au afirmat că, în general, se ocupă singuri de reparaţia autovehiculului proprietate personală, în timp ce 9% folosesc piese de la dezmembrări.

De asemenea, aproape o treime dintre şoferi (31%) spun că parcurg cel puţin 15.000 km anual, pe primul fiind locuitorii din Moldova (38%), iar cei mai puţini în Bucureşti (26%).

Nu în ultimul rând, cei mai mulţi kilometri sunt parcurşi în oraş (58% din total). 64% dintre bucureşteni parcurg cei mai mulţi kilometri în oraş.

Analiza VeziCatFace.ro a fost realizată pe un eşantion de 3.927 de respondenţi din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, înmatriculările de autoturisme rulate au înregistrat, în România, o creştere de 12,67%, în primele nouă luni ale anului 2015, până la 179.512 unităţi, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, când numărul acestora se situa la 159.533 unităţi.

Marca auto second-hand preferată de către români a rămas Volkswagen, în pofida scandalului emisiilor, cu 51.582 unităţi înmatriculate din ianuarie până în septembrie 2015, în creştere cu 14,61% faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical Digital și Sons of Coding, companii de software cu sediul în Oradea......
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Veniturile Renault au depăşit aşteptările în primul trimestru. Vânzările Dacia Sandero au crescut în Europa cu peste 20%
Grupul auto francez Renault a raportat marţi venituri peste aşteptări pentru primul trimestru al acestui an, graţie cererii ...
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de climă
Asia a fost în 2023 "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi ...