70% dintre angajatorii nu vor să-şi redimensioneze forţa de muncă în primul trimestrul din 2019. 9% dintre ei anticipează concedieri – Manpower

Economica.net
11 12. 2018
sedinta_4567654_92870700

Totodată, aproximativ 1 din 5 angajatori români (19%) prevede creşteri ale numărului total de angajaţi în primul trimestru al anului 2019, iar 9% anticipează reduceri de personal, scrie News.ro

”De remarcat că 70% dintre angajatori nu intenţionează să-şi redimensioneze forţa de muncă, nici în sensul creşterii, nici în sensul reducerii acesteia, ponderea celor ce nu prevăd nicio schimbare fiind cea mai ridicată din ultimii doi ani şi ceva, ceea ce sugerează că piaţa forţei de muncă de la începutul lui 2019 va fi mai prudentă decât în trimestrele trecute”, se arată în comunicat.

În unele sectoare de activitate, precum agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit sau , industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu intenţionează schimbări ale numărului total de angajaţi este de 82%, însă perspectivele de angajare continuă să fie favorabile în toate cele zece sectoare analizate. Totodată, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +26%, potrivit Manpower.

”Angajatorii din sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri sunt şi ei optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +23%, consolidată atât în raport cu trimestrul al patrulea, cât şi cu primul trimestru, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale”, potrivit Manpower.

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru cât şi de la an la an, este însă raportat în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde previziunea netă de angajare de -11%, singura negativă din toate regiunile şi sectoarele analizate.

Angajatorii din toate cele opt regiuni anticipează creşteri ale numărului total de angajaţi în trimestrul următor. Firmele din regiunile Sud şi Bucureşti şi Ilfov sunt cei mai optimişti, raportând previziuni nete de angajare de +20%. Totodată, angajatorii din regiunea Sud-Est raportează cea mai puţin optimistă previziune regională, de +9%, cu 13 puncte procentuale mai slabă decât în ultimul trimestru al acestui an. Prognozele de angajare sunt favorabile în toate categoriile de organizaţii, potrivit studiului.

”Cea mai puternică piaţă a forţei de muncă este preconizată de angajatorii din companii mari, care raportează o previziune netă de angajare de +24%, în timp ce cele mai prudente planuri de angajare se reflectă în previziunea de +4% raportată de angajatorii din micro-organizaţii”, se arată în comunicat.