76% din populaţia de vârstă şcolară, înscrisă în sistemul naţional de educaţie în 2012-2013

Populaţia şcolară existentă în sistemul naţional de educaţie, în anul şcolar/universitar 2012-2013, a fost de aproximativ 3,74 milioane persoane (copii, elevi şi studenţi înscrişi), respectiv, peste trei sferturi din populaţia de vârstă şcolară, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), remise, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 08:31
76% din populaţia de vârstă şcolară, înscrisă în sistemul naţional de educaţie în  2012-2013

Potrivit sursei citate, distribuţia populaţiei şcolare pe niveluri educaţionale se prezintă astfel: învăţământul preşcolar (15,6%), învăţământul primar şi gimnazial (46,7%), învăţământul liceal (22,3%), învăţământul profesional (0,5%), învăţământul postliceal (2,5%), învăţământul superior, universitar de licenţă (12,4%).

Practic, populaţia şcolară în sistemul naţional de educaţie a fost de 3.734.000 copii, elevi şi studenţi înscrişi, reprezentând peste trei sferturi din populaţia de vârstă şcolară (76,2%).

Din totalul populaţiei şcolare cuprinsă în sistemul de educaţie, 68,6% a studiat în mediul urban.

Datele INS arată, totodată, că, la nivel naţional, distribuţia pe sexe a populaţiei şcolare a fost aproape echilibrată (49,4% feminin şi 50,6% masculin).

La sfârşitul anului şcolar/universitar 2011-2012, erau înregistraţi 536.000 absolvenţi din toate nivelurile educaţionale. Dintre aceştia, 25,4% au provenit din învăţământul superior, 34,4% din învăţământul gimnazial, 34,9% din învăţământul liceal. Pe de altă parte, sub 4,5% s-au înregistrat absolvenţii din învăţământul postliceal şi profesional.

Din punct de vedere educaţional, activitatea de instruire în sistemul de învăţământ a fost asigurată de 245.000 cadre didactice, ponderea personalului didactic de sex feminin fiind majoritară în toate nivelurile de educaţie, cu excepţia învăţământului superior, astfel: în învăţământul preşcolar (99,7%), primar şi gimnazial (77,0%), postliceal (74,7%), liceal (68,9%), profesional (52,7%).

În instituţiile de învăţământ din mediul urban îşi desfăşoară activitatea didactică 162.000 persoane, iar în mediul rural 82.000 persoane.

Sursa datelor INS o constituie cele 13 cercetări statistice exhaustive din unităţile de învăţământ, dintre care opt cercetări statistice de educaţie pentru începutul de an scolar/universitar şi cinci cercetări statistice de educaţie pentru sfârşitul de an şcolar/universitar, care oferă posibilitatea colectării unui volum generos de informaţii privind participarea populaţiei şcolare la procesul de educaţie şi instruire pe niveluri educaţionale.

Informaţiile pentru fiecare nivel educaţional (preşcolar, primar şi gimnazial, liceal, profesional, postliceal şi universitar) sunt produse la nivel naţional, regional, judeţean, pe medii de rezidenţă, forme de proprietate, forme de învăţământ, specializări, sexe, vârste etc.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...