80 de trenuri noi în România: Alstom acuză că oferta chinezilor a fost reevaluată eronat şi că nu pot livra primul tren în 18 luni

Alstom a depus o nouă contestație în cadrul mega-licitației pentru 80 de trenuri noi care ar urma să circule pe căile ferate din România. Gigantul european acuză că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a reevaluat nelegal, superficial și eronat oferta chinezilor, pentru că aceștia nu ar avea cum să livreze primul tren în primele 18 luni de la semnarea contractului.
Anemona Andone - mie, 29 ian. 2020, 19:53
80 de trenuri noi în România: Alstom acuză că oferta chinezilor a fost reevaluată eronat şi că nu pot livra primul tren în 18 luni

Alstom Ferroviaria SPA a deschis pe 23 ianuarie un dosar la Tribunalul Bucureşti în care contestă un raport al ARF privind reevaluarea ofertei chinezilor, declaraţi iniţial pe primul loc.

Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a depus documente suplimentare la finele anului trecut, iar ARF a concluzionat în urma reevaluării că, fără dubii, aceasta este capabilă să livreze primul tren în 18 luni de la semnarea contractului, aşa cum şi-a asumat.

Pe de altă parte, Alstom susţine că acest lucru este imposibil şi că reevaluarea efectuată de către ARF este „nelegală, superficială şi eronată”. Mai exact, ARF ar fi încălcat limitele reevaluării dispuse de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), potrivit Alstom.

Astfel, deşi chinezii nu ar fi reuşit să demonstreze în faţa CNSC că pot livra primul tren în 18 luni, ARF a constatat că vor fi capabili să livreze în termenul asumat, în baza unor documente depuse ulterior. Alstom menţionează că din analiza ARF rezultă că un producător de material rulant din afara UE ar fi obţinut în 29 de luni certificare CE pentru un tren diesel. În realitate, acestui producător i-ar fi trebuit peste patru ani pentru certificare, susţine Alstom, care arată că oricum nici 29 de luni nu e totuna cu 18 luni.

Producătorul european adaugă că doar timpul necesar evaluării siguranţei noului tren este de peste nouă luni, inclusiv cu testarea dinamică a trenului fizic eventual la Făurei, şi nu doar patru luni, cât consideră ARF. Alstom apreciază că reprezentanţii ARF au o încredere „nespus de mare” faţă de producătorul chinez, motivat probabil ca urmare a vizitelor în China unde, „aşa cum am avut şi noi şansa să vedem în filmele de specialitate, maeştrii artelor orientale sunt capabili de salturi de zeci de metri şi de viteze de execuţie supraomeneşti”.

Alstom mai contestă şi cererea ARF de completare a tabelelor privind consumul de energie electrică, argumentând că acestea ar conţine valori greşite (foto jos).

ARF a stabilit în septembrie 2019 că oferta asocierii CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători se situează pe primul loc la licitaţia pentru 40 de rame electrice regionale (RE-R), cu posibilitatea extinderii comenzii la 80 de trenuri.
 
Nemulţumiţi de clasamentul rezultat, ocupanţii locurilor 2 şi 3, respectiv Alstom şi Siemens au depus contestaţii. Pe 18 noiembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile şi a cerut măsuri de remediere. Doar că de data aceasta, au fost nemulţumiţi toţi cei trei participanţi, care au contestat fiecare decizia CNSC mai departe la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Între timp, pentru că licitaţia nu a mai fost suspendată, ARF a emis un nou proces verbal al procedurii pe 13 ianuarie. În noul document, ARF susţine că le-a cerut chinezilor documente suplimentare şi un calendar realist de livrare a trenurilor, aşa cum se menţiona în decizia CNSC.
 
ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.
 
Valoarea estimată se regăsește în intervalul:
– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță
– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.
 
Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility. În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF au fost următoarele:
– pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte – 1,48 miliarde de lei
– pe locul doi, Alstom Ferroviaria SpA – Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte – 1,7 miliarde de lei
– locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte – 1,67 miliarde de lei
 
Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.
Te-ar mai putea interesa și
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea "Pandemia, schimbarea......
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620
 Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna ...
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene se întâlneşte, luni, la Bucureşti cu preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi ...