800 de milioane de euro au fost investite în proiecte imobiliare emblemă pentru piaţa românească

Piaţa imobiliară din România a atras în ultimii zece ani investiţii puternice, de sute de milioane de euro. Proiectele construite cu bani de la bănci, dar şi cu surse proprii au devenit emblematice pentru piaţa locală. ECONOMICA.NET vă prezintă care sunt aceastea. 
Andrada Ghira - lun, 26 dec. 2016, 15:16
800 de milioane de euro au fost investite în proiecte imobiliare emblemă pentru piaţa românească

Perioada de criză i-a determinat pe investitori să apese pedala de frână. Proiectele-gigant, anunţate înainte şi care urmau să înghită singure un miliard de euro, cum e proiectul Casa Radio, de exemplu, nu s-au mai realizat. 

Dar, chiar şi pe timp de criză, România a fost martora unor importante investiţii. ECONOMICA.NET le-a solicitat consultanţilor de la companiile CBRE, JLL şi Colliers să numească cinci proiecte emblemă pentru piaţa de la noi. Trei proiecte s-au regăsit în nominalizările celor trei consultanţi. 

AFI Palace Cotroceni şi AFI Park, Bucureşti

Mallul AFI Palace Cotroceni s-a deschis în decembrie 2009 şi a înghiţit 300 de milioane de euro. An de an, a devenit unul dintre cele mai frecventate malluri şi unde există listă de aşteptare pentru retailerii care vor să închirieze spaţii. 

Pe lângă centrul comercial, AFI Europe România a investit alte circa 100 de milioane de euro în cele cinci clădiri de biouri ridicate în jurul mallului. Compania a anunţat recent că va vinde cele cinci clădiri de birouri în ceea ce ar putea deveni cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birori din România, de peste 150 de milioane de euro. 

Mallul AFI este cel mai important activ al companiei pe piaţa locală, evaluat la 467,24 milioane de euro. 

CITEŞTE ŞI AFI Europe se pregăteşte de cea mai mare tranzacţie cu birouri din România

Palas Iaşi 

Proiectul de regenerare urbană de la Iaşi, pus în practică de compania omului de afaceri Iulian Dascălu, a necesitat investiţii de 265 de milioane de euro şi a fost deschis în mai 2012. Proiectul cuprinde Palas Mall, Palas Shopping Street, clădiri de birouri clasa A, hoteluri de patru stele, cea mai mare parcare subterană din România (cu aproximativ 2.500 locuri), apartamente şi grădină publică.

Sky Tower Bucureşti 

Un alt proiect emblemă este Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România, cu o înălţime de 137 de metri şi care a fost inaugurată în decembrie 2012. Raiffeisen Evolution a investit peste 100 de milioane în turnul din nordul Bucureştiului. Fundaţia Sky Tower are o adâncime de 60 de metri sau echivalentul a încă 16 nivele subterane, iar suprafaţa geamurilor, de 17.250 mp, ar putea acoperi 2,4 terenuri de fotbal.

Alte proiecte emblemă pentru piaţa românească sunt Bucureşti Mall, primul mall modern din Romania, dar şi parcul logistic Bucharest P3, cel mai mare din ţară, consideră Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services din cadrul CBRE România.

Silviana Petre Badea, national director, head of capital markets la JLL România a mai nominaliazat proiectele America House, care deţine până în prezent recordul pentru cea mai mare tranzacţie pe partea de birouri, cu 120,3 milioane de euro plătite de AEW Europe către GTC. Celălalt proiect nominalizat este parcul logistic Alinso de la Ploieşti. 

Centrul logistic dezvoltat la km 23 pe A1 este un alt proiect empblemă, spune Ilinca Păun, managing director la Colliers International, dar şi City Business Centre din Timișoara, primul mare proiect de birouri dezvoltat în afara Bucureștiului şi vândut de omul de afaceri Ovidiu Şandor cu 90 de milioane de euro sud-africanilor de la NEPI. 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...