Darea în plată, azi în Parlament: 89% dintre români susţin o lege care să-i protejeze de bănci. 45% n-au auzit de proiect

89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară, se arată într-un sondaj realizat de IRSOP la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor. Totuşi, doar jumătate dintre respondenţi au auzit de legea dătrii în plată, care intră azi în dezbaterea deputaţilor.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 07:20
Darea în plată, azi în Parlament: 89% dintre români susţin o lege care să-i protejeze de bănci. 45% n-au auzit de proiect

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) consideră că în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti dar nu mai vor, se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată” realizat de IRSOP Market Research & Consulting. Iată răspunsurile la sondaj:

“Un grup din Parlament vrea să iniţieze o lege intitulată Legea Dării în Plată. Aţi auzit de această lege?”

Da 55%

Nu 45%

“Această lege e pentru cei care au luat un credit pentru casă/teren sau un credit de nevoi personale garantat cu locuinţa şi au dificultăţi să-şi plătească ratele sau nu mai vor să plătească ratele. Consideraţi că e bine să existe o lege care să ajute oamenii care au luat un credit şi nu mai pot face faţă?”

Da 89%

Nu 11%

“Legea Dării în Plată urmează să dea dreptul celor care au dificultăţi, să meargă la bancă să le dea casa din proprie iniţiativă şi să scape de credit. Adică, omul desfiinţează contractul cu banca, fără acordul băncii, ca să nu mai plătească. Această prevedere creează în prezent discuţii contradictorii. Aţi dori o asemenea lege care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă, sau o lege care să oblige băncile să negocieze o soluţie în bună înţelegere, ca omul să-şi păstreze casa?”

Bună înţelegere şi păstrarea casei 94%

Desfiinţarea contractului şi renunţarea la casă 6%

“De exemplu, dacă dvs. aţi fi în situaţia să nu puteţi plăti rata, aţi prefera să existe o lege care să oblige banca să preia casa dvs. sau o lege care să oblige banca să negocieze cu dvs. o soluţie convenabilă ca să rămâneţi cu casa?”

Să oblige banca să negocieze o soluţie şi păstrarea casei 96%

Să oblige banca să preia casa  4%

“Să presupunem că se dă o lege care obligă banca să preia casa. Există oameni care nu mai pot plăti ratele şi există oameni care pot plăti dar nu mai vor să plătească. Consideraţi că cei care pot plăti dar nu mai vor trebuie să beneficieze şi ei de lege, sau numai cei care nu pot plăti?”

Numai cei care nu pot 77%

Şi cei care pot dar nu vor 20%

Nu ştiu 3%

“Există oameni care au o singură casă în care stau şi au dificultăţi de a plăti, şi oameni care şi-au cumpărat mai multe case pe credit şi au dificultăţi de a plăti. Consideraţi că cei care şi-au cumpărat mai multe case/terenuri şi au dificultăţi trebuie să beneficieze şi ei de lege sau numai cei care au o singură casă şi au dificultăţi?”

Numai cei care au o singură casă 81%

Şi cei care şi-au cumpărat mai multe case 19%

“Dacă se dă o lege care obligă băncile să rupă contractul şi să preia casele, băncile vor suferi pierderi pentru că nu-şi mai recuperează creditele date şi vor avea mai puţini bani ca să dea credite. Consideraţi că băncile vor asista pasiv la o lege care le provoacă pierderi sau vor lua măsuri ca să evite pierderile?”

Vor lua măsuri 94%

Vor asista pasiv 3%

Nu ştiu 3%

“În prezent există un program Prima Casă prin care oamenii pot lua un credit imobiliar mai uşor cu un avans mai mic şi dobândă mai mică, pentru că statul garantează creditul. Sunt semnale că dacă se dă legea, programul Prima Casă va dispărea, pentru că statul nu mai are ce să garanteze, dacă omul scapă de credit dând casa la bancă. În aceste condiţii, dvs. aţi fi de acord sau nu aţi fi de acord cu legea propusă?”

Nu sunt de acord cu legea 65%

De acord cu legea 31%

Nu ştiu 4%

“Sunt deja semnale clare că dacă se dă legea care obligă băncile să preia casele, băncile vor creşte avansul la credite şi astfel se va limita accesul oamenilor la credit. În aceste condiţii, dvs. aţi fi de acord sau nu aţi fi de acord cu legea propusă?”

Nu sunt de acord cu legea 53%

De acord cu legea 38%

Nu ştiu 9%

Studiul „Opinia românilor despre Legea dării în plată” s-a realizat la nivel naţional pe un eşantion de 1.016 de respondenţi, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populaţie adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecţionate în 433 localităţi urbane şi rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafaţă a ţării. Sondajul a fost realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor în perioada 28 martie – 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%

Proiectul legii dării în plată intră marţi în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi cel mai probabil miercuri se va da raportul. Săptămâna trecută, la finalul dezbaterilor generale pe această iniţiativă legislativă, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că este nevoie de anumite clarificări în ce priveşte plafonul până la care pot fi aplicate prevederile legii şi excluderea sau nu a programului ‘Prima Casă’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...