Nouă companii de stat întreţin o gaură neagră în Sănătate de peste 230 de milioane de euro

De ce nu sunt bani la Sănătate? Nouă companii de stat datorează, cumulat, peste 238 de milioane de euro la bugetul asigurărilor de sănătate. Cele nouă companii de stat sunt cei mai mari debitori la Sănătate din ţară. Dintre ele, cinci sunt executate silit de ANAF. Fiscul poate recupera aproape jumătate din cele peste 238 de milioane de euro. De la cei cinci rău-platnici. Adică în jur de 116 milioane de euro. Restul sunt datorii ale companiilor în administrare specială sau ale companiilor cu cereri de compensare în curs de soluţionare.
Cristina Şomănescu - mar, 17 apr. 2012, 21:00
Nouă companii de stat întreţin o gaură neagră în Sănătate de peste 230 de milioane de euro

Primii nouă rău-platnici, după cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, sunt companii de stat. Cumulat, ele trebuie să achite la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate peste 238 de milioane de euro, la 31 decembrie 2011, potrivit evidenţelor ANAF.

Cât poate recupera Fiscul din aceşti bani

Răspunsul scurt: circa 116,50 milioane de euro, deci aproape jumătate din banii datoraţi la Sănătate. Banii reprezintă datoriile cumulate a cinci dintre cele nouă companii de stat, cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate, executate silit de Fisc. Cele cinci companii de stat cu cele mai datorii la Sănătate, aflate în executarea silită, sunt: Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă, Poşta Română, CET Iaşi şi Electrica Serv.

 Peste 122,20 de milioane de euro – datorii care nu pot fi recuperate de Fisc. De ce

Cele aproximativ 122,24 de milioane de euro – datorii la Sănătate a patru companii de stat din top 10 – nu vor fi recuperate de Fisc. Iată de ce: Doi dintre rău-platnici se află în administrare specială, cad sub incidenţa legii 137 din 2002. Datoriile lor vor fi şterse. CNH – rău-platnicul cu cea mai mare datorie la Sănătate din clasamanent, adică peste 83,52 de milioane de euro – intră sub efectul acestei legi. Şi Uzina Mecanică Sadu intră sub incidenţa legii 137 din 2002. Societatea datorează la Sănătate peste 5,25 de milioane de euro.

Celelalte două companii de stat de la care Fiscul nu va recupera banii datoraţi au cereri de compensare în curs de soluţionare. Este vorba de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători (datorii de 27,80 milioane de euro) şi Romsilva (5,67 milioane de euro).

 

Iată lista celor mai mari rău-platnici la Sănătate. 9 companii din top 10 sunt de stat.

Compania Naţională a Huilei are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de peste 365 de milioane de lei (circa 83,52 milioane de euro). Din aceşti bani, peste 102 milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate datorată de angajator şi neplătită, iar peste 90 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală la Sănătate, reţinută de la salariaţi şi neplătită la buget. Peste 171 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la datoriile antemenţionate. CNH se află în administrare specială, conform legii 137 din 2002.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR datorează Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 261,92 milioane de lei (59,93 milioane de euro). Iată defalcat datoriile companiei la Sănătate: peste 124 de milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate, datorată de angajator şi neplătită la buget, iar peste 26,70 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, reţinută la sursă (la Compania Naţională de Căi Ferate), dar neplătită la buget. Peste 85,69 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii de stat.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători are datorii la Sănătate de 121,52 de milioane de lei (27,80 de milioane de euro). Din aceşti bani, peste 20,61 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate şi neplătită, iar peste 23,80 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală datorată de salariaţi la Sănătate, care a fost reţinută din salariul lor de către angajator, dar care nu a fost plătită mai departe la bugetul de asigurări de sănătate. Dobânzile şi penalităţile reprezintă 0,33 de milioane de lei. Societatea are cereri de compensare în curs de soluţionare.

 

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă are peste 107,71 milioane de lei (24,64 milioane de euro) datorii la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceste datorii, peste 27,94 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate, dar neplătită la buget, iar peste 4,82 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, care le-a fost reţinută din salariu de angajator, dar care nu a fost plătită la buget. Peste 26,92 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii de stat.

Compania Naţională Poşta Română are datorii de peste 84,64 de milioane de lei (19,36 milioane de euro) la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 10,40 de milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget, în vreme ce peste 0,30 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, reţinută de angajator, dar neplătită la buget. Dobânzile şi penalităţile la sumele antemenţionate reprezintă în jur de 1,12 milioane de lei. S-a început procedura de executare silită a Poştei Române.

Centrala Electrică de Termoficare Iaşi are peste 27,54 de milioane de lei (6,30 milioane de euro) datorii la plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Din aceşti bani, peste 8,61 milioane de lei reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget, iar peste 7,66 de milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate reţinută de la angajaţi şi neplătită la buget. Dobânzile şi penalităţile la datoriile antemenţionate reprezintă peste 11,27 de milioane de lei. ANAF a început procedura de executare silită a acestei companii.

Societatea Comercială Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” S.A. are datorii de peste 27,33 milioane de lei (6,25 milioane de euro) la Sănătate. Din aceşti bani, peste 5.60 de milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate datorată de angajator şi neplătită la buget, iar peste 0,31 de milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, reţinută din salariul lor de angajator şi neplătită la buget. Peste 3,58 de milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la sumele datorate antemenţionate.
ANAF a început procedura de executare silită a societăţii.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are datorii de peste 24,82 milioane de lei (5,67 milioane de euro) la plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Din aceşti bani, peste 14,63 de milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate, şi neplătită la buget, în vreme ce peste 10,19 milioane de lei constituie contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, care le-a fost reţinută din salariu de către angajator, dar care nu a fost plătită de angajator la buget. Romsilva are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Societatea Comercială Uzina Mecanică Sadu, filială a Companiei Naţionale Romarm (cu capital integral de stat), are datorii de aproape 23 de milioane de lei (22,96 milioane de lei, 5,25 milioane de euro) la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceste datorii, peste 7 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate, neplătită la buget, în timp ce 3,17 milioane de lei reprezintă contribuţia individuală a salariaţilor la Sănătate, care le-a fost reţinută din salariu, dar care nu a fost virată de angajator la buget. Penalităţile şi dobânzile depăşesc 12,73 de milioane de lei. Societatea se află în administrare specială, conform legii 137 din 2002.

Compania de salubrizare Urban SA, deţinută de omul de afaceri Teodor Florescu, trebuie să achite peste 18,80 de milioane de lei (4,30 milioane de euro) la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 6,85 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate, pe care nu a plătit-o la buget, iar peste 6,77 milioane de lei sunt contribuţia individuală la Sănătate a salariaţilor, care le-a fost reţinută din salariu de angajator, dar care nu a fost plătită la buget. Restul de 5,17 milioane de lei sunt dobânzi şi penalităţi la sumele antemenţionate. ANAF a început procedura de executare silită a firmei pentru recuperarea acestor debite.

Ce companii au furat cei mai mulţi bani din salariile angajaţilor, în loc să-i vireze la bugetul asigurărilor de sănătate

Compania Naţională a Huilei a reţinut din salariile angajaţilor săi 90 de milioane de lei, bani aferenţi contribuţiei individuale a salariaţilor la asigurările de sănătate. Banii nu au mai ajuns la Sănătate.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR a reţinut din salariile angajaţilor săi peste 26,70 de milioane de lei. Banii reprezintă contribuţia datorată de salariaţi la bugetul asigurărilor de sănătate, pe care firma nu a mai virat-o la buget.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a furat din salariile angajaţilor săi doar 23,80 de milioane de lei. Banii reprezintă contribuţia datorată de angajaţi la Sănătate, pe care firma nu a mai virat-o la bugetul asigurărilor de sănătate.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a furat din banii salariaţilor săi peste 10,19 milioane de lei. Banii reprezintă contribuţia datorată de salariaţi la FNUASS, care le-a fost reţinută de Romsilva, dar pe care angajatorul nu a virat-o la bugetul asigurărilor de sănătate.

CET Iaşi a furat din salariile angajaţilor săi doar 7,66 de milioane de lei. Banii sunt contribuţiile datorate de salariaţi la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care le-au fost reţinute din salariu, dar pe care firma nu le-a virat mai departe la buget.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea compensațiilor plătite clienților de distribuitorii de electricitate a explodat în 2020. Și este posibil ca mulți să nu fi primit banii la care aveau dreptul
Valoarea compensațiilor plătite clienților de distribuitorii de electricitate a explodat în 2020. Și este posibil ca ...
Circa 450.000 de clienți au primit anul trecut compensații de la distribuitorii de energie electrică, în sumă totală de circa 20,5 milioane de lei, pentru problemele pe care le-au întâmpinat......
Florin Cîțu: Nu voi închide piețe, mall-uri. Nu voi închide economia! Premierul îi critică pe Dan Barna și Ioana Mihăilă pentru anunțurile alarmiste legate de restricții COVID 19
Florin Cîțu: Nu voi închide piețe, mall-uri. Nu voi închide economia! Premierul îi critică pe Dan Barna și Ioana ...
Florin Cîțu a criticat ieșirile ministrului sănătății Ioana Mihăilă și ale vicepremierului Dan Barna legate de ...
Vaccinarea va fi obligatorie pentru anumite categorii de populație? Vicepremierul Barna o spune direct: Există această posibilitate
Vaccinarea va fi obligatorie pentru anumite categorii de populație? Vicepremierul Barna o spune direct: Există această ...
Vicepremierul Dan Barna a precizat că există posibilitatea să se ajungă la vaccinarea obligatorie în cazul cadrelor ...
UPDATE Loterii cu premii și alte măsuri doar pentru cei vaccinați. Ministrul Sănătății a spus ce măsuri vor fi luate împotriva COVID de la 1 august: Au legătură strictă cu incidența
UPDATE Loterii cu premii și alte măsuri doar pentru cei vaccinați. Ministrul Sănătății a spus ce măsuri vor fi luate ...
Ioana Mihăilă a precizat, cu privire la măsurile care ar putea fi aplicate de la 1 august, că acestea vor avea loc cu ...