1EUR=4.7509 RON | Bucureşti 17 º
INDICI BURSIERI
BET
8031,50
-0.002
BETPlus
1198,30
-0.002
BET-FI
35697,86
-0.0053
BET-NG
683,64
0.0065
BET-XT
734,03
-0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.328
2,1807%
BRD
12.82
0,0000%
BRK
0.0734
0,0000%
BVB
22
-0,9009%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
155.1
-0,9262%
FP
0.895
-0,9956%
OLT
0.07
-7,4074%
PRSN
0.0615
0,0000%
SIF1
2.11
0,4762%
SIF2
1.226
-1,2882%
SIF3
0.2505
-0,1992%
SIF4
0.628
0,0000%
SIF5
2.1
-0,2375%
SNP
0.366
-0,4082%
TEL
20.6
-0,7229%
TGN
334.5
0,4505%
TLV
2.115
-0,7042%

Volksbank pierde primul proces colectiv cu clienţii. Instanţa desfiinţează clauzele abuzive

Tribunalul Bucureşti face o nouă mutare importantă în procesele colective împotriva băncilor şi se pronunţă în cea mai mare măsură în favoarea clienţilor şi împotriva Volksbank, constatând existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. S-a dat tot, afară de daunele morale. Acesta este primul proces colectiv din ţară iniţiat de clienţi împotriva Volksbank, fără implicarea Protecţiei Consumatorului, în care se dă o sentinţă.

Comenteaza
  • GALERIE
  • FOTO
  • DOCUMENTE
Decizie proces colectiv Volksbank

Tribunalul Bucureşti a decis că acţiunea celor 89 de clienţi (49 de dosare) reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii împotriva băncii Volksbank este aproape în totalitate validă.

Update: din sentinţa publicată în sistemul Ecris rezultă că din cei 89 de clienţi care au chemat iniţial Volksbank în judecată, 6 oameni, cu trei dosare au renunţat. Alte 26 de persoane, cu 17 dosare s-au înţeles cu banca. Instanţa a respins acţiunea a 17 clienţi cu 11 dosare - nu avem încă detalii despre motivul care a stat la baza acestei decizii, aşteptăm motivarea instanţei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Volksbank, la începutul procesului, erau 89 de clienţi - unii codebitori -, 53 de titulari de credite şi aveau un total de 61 de convenţii - unii aveau mai multe credite.

Clienţii reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii au obţinut:

- declararea clauzei privind comisionul de risc ca fiind abuzivă şi vor primi înapoi banii plătiţi de-a lungul timpului pe aceast comision.

- alte comisioane din contracte: comisionul de rezervă minimă obligatorie, comisionul de administrare garanţii, comisionul de monitorizare a poliţei de asigurare, comisionul de neutilizare

- ajustarea dobânzii. În funcţie de tipul de contract, clienţii care au avut dobândă fixă (de 3,99% sau 4,25%), modificată ulterior de bancă printr-o clauză declarată acum abuzivă, vor rămâne cu această dobândă şi vor primi înapoi diferenţa de bani plătită în plus. (despre această clauză puteţi citi mai multe în articolul: Dobândă de 3,99% fixă, pe viaţă. Volksbank pierde pe bandă rulantă procesele cu clienţii)

Sentinţa Tribunalului Bucureşti trebuie pusă în aplicare de la comunicare, astfel că Volksbank ar trebui să modifice prevederile din contracte începând de astăzi.

Banca trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 14.400 de lei.

Piperea: "I-am ciuruit"

Avocatul Gheorghe Piperea spune că singurul capăt de cerere care a fost respins este cel referitor la daunele morale, lucru care afectează şi valoarea cheltuielilor de judecată ce vor fi plătite de către bancă. În rest, instanţa a satisfăcut toate cererile clienţilor.

"Costurile creditului scad cu două treimi. De la o DAE de 12%, s-a ajuns acum la o DAE de 4-5%, în funcţie de dobânda oferită de Volksbank la momentul semnării contractului", spune avocatul.

Piperea spune că există elemente comune cu acest proces colectiv în toată ţara, mulţi clienţi folosind modelul său de acţiune în instanţă.

Procesul colectiv a fost deschis la 8 noiembrie 2010, şi pronunţarea a fost amânată în mai multe rânduri. Mai mulţi clienţi s-au retras din proces de-a lungul timpului după ce au negociat cu banca.

În toată ţara am identificat peste o sută de procese pierdute definitiv şi irevocabil de către Volksbank, şi doar câteva câştigate, situaţie descrisă în articolul: Fenomen naţional: Băncile pierd pe bandă rulantă procesele cu clienţii nemulţumiţi.

Pe rolul instanţei bucureştene se află mai multe procese colective, atât împotriva Volksbank, cât şi împotriva BCR.

De altfel, în urmă cu două săptămâni, un grup de 360 de clienţi reprezentaţi de Piperea a câştigat împotriva BCR la Tribunalul Bucureşti. În acel caz, clienţii nu au obţinut însă atât de multe prevederi favorabile de la instanţă.

Ce spune Volksbank. Redăm mai jos comunicatul integral de presă remis către ECONOMICA.net de către bancă:

Volksbank România va ataca decizia Tribunalului Bucureşti în termenul legal

Vom ataca această decizie deoarece considerăm că încalcă un important principiu de drept: cel al contractului ca lege între părţi.

În momentul în care o persoană semnează un contract, trebuie să fie ţinută responsabilă faţă de obligaţiile asumate în acel contract. La momentul semnării contractelor de credit cu Volksbank România, nu existau reglementări care să limiteze tipurile de tarife şi comisioane pe care băncile le pot percepe. De asemenea, clienţii ştiau că vor datora un comision de risc, acesta fiind detaliat şi în contract, şi în scadenţarul anexat.

În plus, există hotărâri definitive şi irevocabile ale altor instante, cum ar fi Tribunalul Mehedinţi, în favoarea Volksbank. Tribunalul Mehedinţi a concluzionat că, în contractele încheiate cu Volksbank, clauzele privind perceperea comisionului de risc sunt valabile, dat fiind că acestea sunt exprimate în mod clar şi inteligibil şi fac parte din "preţul" contractului.

Numărul de clienţi implicaţi în acest proces nu este semnificativ: este vorba de 49 de clienţi. Cifra este mică, mai ales în comparaţie cu alte decizii pe teme similare, în procese cu peste 400 de părţi. Am dori să subliniem de asemenea faptul că grupul iniţial de clienţi nemulţumiţi chemaţi la conciliere număra 103 persoane.

Nu negăm faptul ca banca nu a acţionat perfect în trecut, în relaţia cu clienţii. Ne asumăm aceste greşeli şi am învăţat din ele.

Dincolo de criticile aduse, Volksbank a fost pionier în oferirea de credite ipotecare cu rate fixe ale dobânzilor, aceste credite având o pondere foarte importantă în portofoliul băncii, alături de creditele cu dobândă variabilă, calculată în funcţie de Euribor/Robor/Libor.

Dorim să devenim un partener de încredere pentru clienţii nostri şi înţelegem că unii dintre aceştia se pot confrunta cu dificultăţi datorate crizei economice şi că ar putea avea probleme în rambursarea creditelor. Suntem dispuşi să ascultam problemele lor şi să ii ajutam. Pentru un număr semnificativ de clienţi am reuşit să găsim soluţii într-un timp mult mai scurt şi la un cost mult mic decât prin Justiţie.

 

Citeşte şi: Fenomen naţional: Băncile pierd pe bandă rulantă procesele cu clienţii nemulţumiţi

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
03 iun 15:48
Răspunde | Votează email 0 email
Tamara
If you want to buy a house, you would have to get the credit loans. Furthermore, my mother always uses a financial loan, which occurs to be the most rapid.
03 iun 02:01
Răspunde | Votează email 0 email
Tamera
People in every country get the personal loans from different creditors, just because that's simple.
03 apr 23:46
Răspunde | Votează email 0 email
Bogdan Radu
Incep sa citez din ceea ce au spus cei de la VBR:"Dorim să devenim un partener de încredere pentru clienţii nostri şi înţelegem că unii dintre aceştia se pot confrunta cu dificultăţi datorate crizei economice şi că ar putea avea probleme în rambursarea creditelor. Suntem dispuşi să ascultam problemele lor şi să ii ajutam. Pentru un număr semnificativ de clienţi am reuşit să găsim soluţii într-un timp mult mai scurt şi la un cost mult mic decât prin Justiţie". Eu am cunostinta de cazul unor oameni care atunci cand s-au dus la VBR sa le spuna ca datorita reducerilor salariale nu mai pot plati au fost pacaliti efectiv si acum sunt gata sa isi piarda casa...au fost pacaliti...rata fara comision de risc putea fi platita de acesti oameni, dar VBR i-a pacalit si pentru un an de plata mai relaxata le-a marit si mai mult rata acum... oamenii aceia ce sa faca?
30 mar 20:19
Răspunde | Votează email 0 email
Raluca
Excelent av. Piperea si felicitari pentru articole dl. Banita.
22 mar 03:41
Răspunde | Votează email 1 email
AntiOtp Grupul
Dl. Banita! Aplauze de la mii de concetateni! Daca sunteti client OTP batjocorit, va asteptam pe site-ul nostru www.antiotp.com unde veti gasi toate cele necesare pt a va putea recastiga drepturile in instanta. Sentinta RUS din ALBA cu marja OTP de 2.91% este expusa pe pagina noastra facebook. Este cea mai importanta sentinta definitiva pana acuma. Va rugam sa dati "imi place" , "like" pe paginile noastre facebook ca sa promovati miscarea noastra:
http://www.facebook.com/antiOTP
si
http://www.facebook.com/pages/OTP/337432826292272
Avem toate sentintele definitive in arhiva noastra, pe care le veti putea folosi ca si practica judciara.
Va asteptam,
echipa antiOTP
21 mar 11:41
Răspunde | Votează email 1 email
Mihai
Daca ar fi avut VB un creier putin mai mare decat al unei bibilici, ar fi reusit sa inchida din fasa aceste divergente; oricum nu cred ca ar fi navalit clientii cu solicitari, atata timp, cat, cel putin pe cativa care-i stiu eu, ori nu-i intereseaza, ori au incredere oarba in banca; vorba aia ... a lor "increderea ne-a unit" ... aha
21 mar 11:06
Răspunde | Votează email 1 email
Mirona
Ana, exista o singura problema la tine. E posibil sa nu-ti accepte restituirea sumelor decat pentru ultimii 3ani. Aici trebuie sa te consulti cu avocatul. Sa nu se respinga cererea ca perimata
22 mar 19:14
Votează email 0 email
ana
Mirona,chiar daca nu obtin banii deja incasati ,creditul meu este din mai 2008,cel putin sa obtin anularea acelui comision de risc si tot inseamna enorm ,fata de cat de coplesitoare au devenit ratele ,urmare unei rate de schimb care,aproape s-a dublat .Cand le-am solicitat desfasuratorul cu ratele achitate pana acum,au fost extrem de descumpaniti ca nu am raspuns ofertei lor de-a accepta acel act aditional ce presupunea schimbarea comisionul de risc in unul de administrare...
21 mar 08:52
Răspunde | Votează email 0 email
Cristian L
Ma intreb ce rol are BNR in tara? E clar ca stiau matraplazlacurile celor de la VBR altfel nu le "demisionau" capii in 2008 si nu le interziceau sa mai acorde credite ipotecare pentru cativa ani... Au preferat sa se reduca la asta, in loc sa ii oblige sa puna ordine in contracte. Iar desteptii de la VBR in loc sa profite de OUG si sa faca ordine in contracte, au incercat sa le faca mai imporavatoare pentru noi. Ca sa nu mai spun ca ne chemau la "negocieri" explicand cat de avantajos e pentru mine sa obtin o dobanda variabila cu marja de 3.49 in locul celei fixe de 3.99. Asta in coditiile in care LIBOR CHF era aproape 3 cand am luat creditul, fata de 0.10 cand faceau minunatele propuneri "super avantajoase"
Acum sa plateasca pentru:
- dobanda fixa pe care o schimba dupa o luna
- dobanda p.a. interpretata si impusa de ei drept dobanda pe luna
- impunerea asiguratorului
- posibilitatea sa declare creditul scadent in orice moment vor
- etc, etc, etc.
Ca si inginer, studiind putin legile am descoperit ca incalcasera o sumedenie de legi, ma gandeam ca erau chestii asa clare ca si eu m-as fi putut reprezenta sigur folosind claritatea legii 34/2006 de exemplu.. ce pleasca pentru un avocat... Chiar si acum, desi le e clar ca vor pierde (daca nu in tara, la CEDO - pentru creditele ipotecare date in perioada 2006 - 2008 cititi legea 34/2006 si vedeti singuri cat au incalcat) continua sa spuna ca au dreptate si sa cheltuie milioane pe case de avocatura, desi i-ar costa mult mai putin sa isi rezolve problemele pe cale amiabila cu clientii
Era o vreme cand imi spuneam ca fiind austrieci, sunt o banca serioasa.. increderea nu ii mai uneste de clienti de mult, nu inteleg cine le-a conceput acest slogan stupid (pentru cazul lor)
20 mar 23:48
Răspunde | Votează email 1 email
nicu Z
PE EI! PE EI! PE MAMA LOR DE HOTI!
ATITUDINEA VB S-A SITUAT LA LIMITA PENALULUI!
SE PARE CA JOACA TOTUL SAU NIMIC!

NU STIU CINE ISI ASUMA ACEST "NIMIC" CARE POATE INSEMNA INCHIDEREA PORTILOR IN ROMANICA!
20 mar 22:35
Răspunde | Votează email 1 email
ana
Animata de ceea ce am citit in ultimele zile despre procesele pagubitilor VB,azi am luat si eu legatura cu un avocat ,urmand ca in cursul acestei saptamani sa -i actionez in instanta !Chiar daca m-am trezit tarziu ,am nadejdea ca voi reusi si eu ,asa cum au reusit ceilalti ...si sper ca , un numar cat mai mare dintre cei care s-au simtit coplesiti de neincredere ,care n-au intreprins nici un demers ,s-o faca de aici inainte !
21 mar 10:39
Votează email 1 email
Marian Buruiana
niciodata nu e prea tarziu !!!!! deci, se poate! Grupul nostru a avut ghinion ca am dat peste judecatorul lu' peste Visan! ... dar la toamna "se numara bobocii" :)
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X