95% dintre directorii de companii cred că politica economică a României trebuie schimbată – sondaj AmCham

95% dintre respondenţii unui sondaj realizat de AmCham în rândul membrilor săi consideră că actuala politică economică a României trebuie schimbată pentru a susţine un nivel ridicat de creştere în ţară, a declarat, luni, Ionuţ Simion, preşedintele Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România).
Economica.net - lun, 04 iul. 2016, 10:51
95% dintre directorii de companii cred că politica economică a României trebuie schimbată - sondaj AmCham

El a arătat că sondajul a fost realizat în rândul a peste 200 dintre cei 400 de membri ai AmCham şi a urmărit identificarea opiniilor şi percepţiei directorilor executivi care conduc afaceri în România asupra progreselor înregistrate de România din perspectiva cadrului legislativ, administraţiei publice, infrastructurii şi politicii fiscale şi monetare.

‘Din punctul de vedere al investiţiilor în România, perspectiva este una pozitivă, cu 46% dintre directori declarând că investiţiile companiilor lor în România vor creşte, în timp ce 49% menţionează că acestea vor rămâne la acelaşi nivel. Totodată, 75% dintre ei susţin că România oferă condiţii bune şi numeroase oportunităţi de afaceri’, a spus Simion.

Totodată, 75% dintre directorii generali intervievaţi percep că slaba performanţă a politicii economice este cauzată de dezacordul dintre partidele politice şi de utilizarea fiscalităţii ca instrument politic.

‘Încrederea liderilor în Guvern este redusă, 97% dintre aceştia văzând corupţia ca un element care influenţează elaborarea politicilor de către Guvern. 61% declară că fenomenul corupţiei a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect şi echitabil la protejarea unui grup restrâns de interese speciale’, a adăugat preşedintele AmCham.

De asemenea, 56% dintre directori consideră că legile şi regulamentele române sunt mai puţin atractive pentru mediul antreprenorial decât în alte ţări UE.

‘În ciuda slabei evaluări în sectoare-cheie ale politicii, 88% dintre directori au declarat că investiţiile lor în România răspund sau le depăşesc aşteptările, iar 100% dintre directorii executivi ai companiilor cu o cifră de afaceri locală de 200 de milioane de euro sau mai mult au declarat acest lucru’, a susţinut şeful AmCham.

Investitorii au mai arătat că este nevoie de simplificarea şi standardizarea taxelor, inclusiv reducerea cotei de TVA, un Cod fiscal coerent, scăderea impozitelor pentru investitori şi implementarea măsurilor de îmbunătăţire a colectării.

De asemenea, este necesară o viziune de creştere economică pentru deceniul următor, reprezentanţii AmCham amintind aici proiectul de ţară care va fi lansat de Guvern pe 5 iulie. ‘Salutăm această iniţiativă şi suntem deschişi să ne alăturăm acestui proces în vederea conturării unor direcţii strategice de acţiune’, a mai spus Simion.

AmCham reuneşte peste 400 de companii cu investiţii de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi 250.000 de locuri de muncă în total, reprezentând 24% din PIB-ul României. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social românesc, 28% companii americane şi 26% companii europene. Totodată, 55% dintre companii sunt multinaţionale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezintă organizaţii non-profit.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...