95% dintre directorii de companii cred că politica economică a României trebuie schimbată – sondaj AmCham

95% dintre respondenţii unui sondaj realizat de AmCham în rândul membrilor săi consideră că actuala politică economică a României trebuie schimbată pentru a susţine un nivel ridicat de creştere în ţară, a declarat, luni, Ionuţ Simion, preşedintele Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România).
Economica.net - lun, 04 iul. 2016, 10:51
95% dintre directorii de companii cred că politica economică a României trebuie schimbată - sondaj AmCham

El a arătat că sondajul a fost realizat în rândul a peste 200 dintre cei 400 de membri ai AmCham şi a urmărit identificarea opiniilor şi percepţiei directorilor executivi care conduc afaceri în România asupra progreselor înregistrate de România din perspectiva cadrului legislativ, administraţiei publice, infrastructurii şi politicii fiscale şi monetare.

‘Din punctul de vedere al investiţiilor în România, perspectiva este una pozitivă, cu 46% dintre directori declarând că investiţiile companiilor lor în România vor creşte, în timp ce 49% menţionează că acestea vor rămâne la acelaşi nivel. Totodată, 75% dintre ei susţin că România oferă condiţii bune şi numeroase oportunităţi de afaceri’, a spus Simion.

Totodată, 75% dintre directorii generali intervievaţi percep că slaba performanţă a politicii economice este cauzată de dezacordul dintre partidele politice şi de utilizarea fiscalităţii ca instrument politic.

‘Încrederea liderilor în Guvern este redusă, 97% dintre aceştia văzând corupţia ca un element care influenţează elaborarea politicilor de către Guvern. 61% declară că fenomenul corupţiei a mutat obiectivul proceselor de elaborare a politicilor de la crearea unui mediu corect şi echitabil la protejarea unui grup restrâns de interese speciale’, a adăugat preşedintele AmCham.

De asemenea, 56% dintre directori consideră că legile şi regulamentele române sunt mai puţin atractive pentru mediul antreprenorial decât în alte ţări UE.

‘În ciuda slabei evaluări în sectoare-cheie ale politicii, 88% dintre directori au declarat că investiţiile lor în România răspund sau le depăşesc aşteptările, iar 100% dintre directorii executivi ai companiilor cu o cifră de afaceri locală de 200 de milioane de euro sau mai mult au declarat acest lucru’, a susţinut şeful AmCham.

Investitorii au mai arătat că este nevoie de simplificarea şi standardizarea taxelor, inclusiv reducerea cotei de TVA, un Cod fiscal coerent, scăderea impozitelor pentru investitori şi implementarea măsurilor de îmbunătăţire a colectării.

De asemenea, este necesară o viziune de creştere economică pentru deceniul următor, reprezentanţii AmCham amintind aici proiectul de ţară care va fi lansat de Guvern pe 5 iulie. ‘Salutăm această iniţiativă şi suntem deschişi să ne alăturăm acestui proces în vederea conturării unor direcţii strategice de acţiune’, a mai spus Simion.

AmCham reuneşte peste 400 de companii cu investiţii de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi 250.000 de locuri de muncă în total, reprezentând 24% din PIB-ul României. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social românesc, 28% companii americane şi 26% companii europene. Totodată, 55% dintre companii sunt multinaţionale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezintă organizaţii non-profit.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, 17 octombrie, în Bucureşti, de 16,27 cazuri la mia ...
Directorul de la Societe Generale se aşteaptă la o creştere mai moderată a veniturilor în 2022
Directorul de la Societe Generale se aşteaptă la o creştere mai moderată a veniturilor în 2022
Grupul bancar francez Societe Generale SA va înregistra în acest an o creştere semnificativă a rezultatelor însă această ...
Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală a deschis un nou compartiment ATI cu 15 paturi
Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală a deschis un nou compartiment ATI cu 15 paturi
Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni a deschis, duminică dimineaţa, un nou compartiment ATI cu 15 paturi pentru ...