Taxa clawback se va micşora odată cu scăderea preţurilor la medicamente – şeful CNAS

Taxa clawback va scădea odată şi proporţional cu scăderea preţurilor la medicamente, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, la cea de a şasea ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 12:00
Taxa clawback se va micşora odată cu scăderea preţurilor la medicamente - şeful CNAS

‘Odată cu scăderea preţurilor cu siguranţă taxa clawback va scădea şi va scădea proporţional cu scăderea preţurilor. Probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea. Atât timp cât preţurile scad, scade şi taxa clawback. (…) Sperăm ca lucrurile să fie aşa cum le previzionăm noi’, a afirmat Ciurchea.

Pe de altă parte, Vasile Ciurchea a opinat că dispariţia de pe piaţă a unor medicamente este un proces continuu, în balans cu apariţia altor medicamente noi, însă procentul celor care vor dispărea nu pune în pericol tratamentul pacienţilor, scrie Agerpres.

‘Tot timpul intră un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred că vor dispărea medicamentele aşa, trei sferturi din listă, în niciun caz. Noile preţuri de referinţă vor fi publicate repede. (…) Din momentul publicării, CNAS îi trebuie aproximativ două săptămâni să calculeze toate preţurile de referinţă pe clustere, avem şanse mai devreme de 1 iulie’, a explicat şeful CNAS.

Referindu-se la contractele cost – volum, Ciurchea a spus că stadiul acestora este unul bun. ‘Suntem destul de bine cu acest model de contract cost – volum, cost – volum rezultat. (…) Atât timp cât am reuşit să separăm bugetele pentru a nu fi influenţat clawback-ul, au venit deja companiile cu deţinătoarele de autorizaţii de punere pe piaţă pentru interferon free, pentru oncologie şi începem să ne mişcăm. (…) Insist pe rezultate şi pe a deconta ceea ce aduce un plus cost – valoare. Toată lumea mă întreabă care este oferta, la cât ajunge cost – volumul. Sigur că nu ştiu în momentul de faţă. Îmi doresc să ajungă la un preţ cât mai mic, la un preţ sustenabil, la un preţ la care pot să asigur tratamentul pentru toţi pacienţii dacă se poate sau pentru un număr cât mai mare de pacienţi’, a explicat Ciurchea.

Întrebat care este stadiul protocolului terapeutic pentru bolnavii reumatici, reprezentantul Casei a spus: ‘Azi trimitem protocolul la publicare şi probabil că mâine sau poimâine va fi publicat în Monitorul Oficial. Acest protocol nu a depins foarte mult de CNAS. Dacă ar fi depins de CNAS, de şase luni protocolul deja era publicat’.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...