Dar-ar plata în voi

Băncile au dreptate că se opun legii dării în plată. Gândiţi-vă că împrumutaţi un prieten cu o sumă, îşi ia o maşină second-hand căzută, că doar atât a fost în stare să negocieze de la înălţimea lui. Şi în loc să-ţi returneze banii, aşa cum v-aţi înţeles, îţi dă cazanul. Tu, între timp, ai sacrificat vreo 365 de prânzuri ale familiei.
Ionut Tudorica - mar, 15 mart. 2016, 10:57
Dar-ar plata în voi

Au o grămadă de păcate băncile care activează în România. Sunt scumpe. Sunt cartelizate. Sunt abuzive. Inflexibile. Au personal slab pregătit. Au campanii mincinoase. Le lipseşte imaginaţia. Trăiesc din dobânda de la stat, dată din banii contribuabilului. Sunt arogante şi au relaţii nefireşti cu regulatorul pieţei. Dar.

Cu legea dării în plată au dreptate. Ţi-am dat bani, îmi dai înapoi bani. Atâţia cât ne-am înţeles. Suma pe care am semnat. Uite, pentru că ai o situaţie dificilă, te ajut să-mi plăteşti. Fac şi eu un efort, să ne meargă bine amândorura. Nu îmi pui cazanul în faţă şi pleci cu mâinile în buzunar. Nu ţi-am cumpărat eu casa. Eu ţi-am dat bani să-ţi iei una.

Ba au dat şi dovadă de bună-voinţă, când au acceptat legea dării în plată, dar cu plafonul de 150.000 de euro. Decent, pentru România, zic eu.

De ce deranjează acest plafon? Pentru că o serie de băieţi descurcăreţi cu influenţă în camerele din care ies legile României nu s-au mai descurcat prin 2007 – 2008 şi au investit în palate şi terenuri ca românul anilor ’90 în jocurile piramidale. Milioane de euro blocate în speranţe de câştiguri pe care nu le mai validează nimeni.

E de văzut însă şi cine din bancă a aprobat un astfel de credit. Cine şi-a luat bonus că a „reuşit” să dea un astfel de credit? Cine n-a fost prudent? Cine s-a lăudat clientului la şpriţ şi vânat că „rezolvă el”? S-a gândit atunci la banii deponenţilor? Sau dă argumentul ăsta abia azi?

Dar-ar plata în el! Dar mi-e că nu se va întâmpla. Mi-e că tot clienţii de bună credinţă vor plăti. Pentru ca un şmecher să reuşească, trebuie să găsească o sumă de oameni cinstiţi care să plătească.

Darea-n plată ar trebui să fie o opţiune, nu o obligaţie. Dar ca să funcţioneze, şi băncile ar trebui să lucreze cu clientul la bunăstarea amândorura. Să fie deştepte. Şmechere, dacă vreţi. Să creeze oameni cinstiţi care să plătească, finanţând economia reală. Cu cap. Să nu mai aplice scheme standard venite din vest. Să nu îşi mai ascundă incapacitatea de a vinde bani în spatele unui soft standard de testat clienţi. 

În tonul ţării, bankingul românesc este din păcate foarte slab. Stă cu ciurul la mălai la Ministerul Finanţelor, cu o piaţă de 20 de milioane de oameni despre care spune „mulţi şi proşti. Ăştia nu au cultură financiară”. Bine că aveţi voi. Hai, fuga la mălai, că a apărut Nanu la balcon.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...