Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea pentru pachetele minoritare de la sucursale au eşuat

Electrica SA a făcut o ofertă fermă de 790 milioane lei pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea la cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare, sub preţul de 875 milioane propus de FP, motiv pentru care cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord în negocieri, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 17:33
Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea pentru pachetele minoritare de la sucursale au eşuat

‘Electrica SA şi Fondul Proprietatea nu au ajuns la un acord în negocierile purtate pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare deţinute de FP în cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare. În conformitate cu mandatul primit din partea acţionarilor de a face public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anunţăm că oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value). În opinia noastră, această ofertă reflectă condiţii comerciale acceptabile ambelor părţi şi este fundamentată pe înţelegerea solidă a operaţiunilor societăţilor şi cunoaşterea riguroasă a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părţi au mai purtat o rundă de negocieri) şi cu discuţiile de dată recentă. Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificările cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluării în scopul actualizării Valorii Activului Net (VAN) şi nu are la bază un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificărilor inopinate recent aprobate de ANRE. În aceste condiţii, considerăm că preţul propus de FP nu este susţinut de o estimare a performanţelor pe termen mediu şi lung ale societăţilor şi, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net’, precizează reprezentanţii Electrica SA, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Directorul general al companiei, Iuliana Andronache, a subliniat că există diferenţe între aşteptările Electrica şi cele ale FP, fiecare parte urmărind satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi.

‘În continuare, între aşteptările noastre şi cele ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea există diferenţe. Este normal ca ambele părţi să urmărească satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica şi Fondul Proprietatea rămân parteneri în continuare, în adevăratul sens al cuvântului. Doresc să asigurăm toate părţile interesate că vom continua procesul de analiză al unor oportunităţi de investiţii, pe care însă dorim să le derulăm doar în condiţii avantajoase pentru Electrica’, a spus Iuliana Andronache.

La rândul său, Fondul Proprietatea spune într-un comunicat de presă că îşi menţine angajamentul şi disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica privind o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare de 22% deţinute de FP în cele trei filiale de distribuţie ale furnizorului de energie electrică şi la subsidiara acestuia de furnizare, după ce ultimele negocieri s-au încheiat fără a se ajunge la un acord, deşi preţul final cerut a fost diminuat la 805 milioane de lei, de la 875 milioane de lei.

‘Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare (Administratorul Fondului) a Fondului Proprietatea SA (Fondul), anunţă că negocierile recente cu Electrica SA nu au condus la încheierea unui acord în legătura cu o potenţială tranzacţie între Fond şi Electrica cu privire la deţinerile Fondului din cadrul celor patru companii al căror acţionar majoritar este Electrica, şi anume Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA (EDTS), Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA (EDTN), Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA (EDMN) şi Electrica Furnizare SA (EF)’, se menţionează în comunicat.

Managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, afirmă că FP îşi menţine disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica, dacă va exista un angajament similar din partea acestei societăţi.

‘Din păcate, în pofida eforturilor noastre susţinute şi a dorinţei de a găsi o cale de mijloc realistă, nu a fost posibil să ajungem la un acord satisfăcător asupra preţului şi să încheiem o tranzacţie în urma negocierilor cu Electrica. Considerăm că oferta Fondului a fost atractivă şi ar fi generat beneficii pentru ambele părţi. Ne menţinem angajamentul şi disponibilitatea de a relua negocierile în viitor, dacă va exista un angajament similar din partea Electrica’, a declarat Greg Konieczny.

Potrivit comunicatului FP, preţul final oferit de Electrica a fost de 790 milioane de lei, incluzând şi dividendele de 106 milioane de lei ce vor fi plătite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea şi care ar fi trebuit transferate către Electrica în urma tranzacţiei. Astfel, preţul efectiv oferit de Electrica pentru deţinerile în cadrul subsidiarelor a fost de 684 milioane de lei, ceea ce reprezintă un discount de peste 18% faţă de valoarea de 841 milioane de lei a acestor deţineri, nivel la care au fost evaluate în activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016.

Reprezentanţii FP spun că, după mai multe negocieri, preţul final care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participaţiile de 22% în cele patru subsidiare a fost diminuat la 805 milioane de lei.

‘După mai multe runde de negociere, preţul nostru final a fost diminuat la 805 milioane de lei care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participaţiile de 22% în cele patru subsidiare. Pentru a face tranzacţia mai atractivă şi pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o înţelegere, ne-am oferit, de asemenea, să plătim către Electrica 36 milioane lei primite sub formă de dividende de la subsidiare (dintr-un total de 106 milioane lei pe care Fondul este îndreptăţit să le primească pentru anul financiar 2015). În concluzie, valoarea cash netă pentru Electrica ar fi fost de 769 milioane lei. În opinia noastră, dacă ar fi fost acceptat, preţul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica şi acţionarilor săi, precum: randament de 11,8% din activele achiziţionate (luând în considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 şi o rată de distribuire a profitului net similară anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementată şi 1-2% rata de randament a depozitelor şi obligaţiunilor, creştere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a deţinerii 100% a subsidiarelor, randamentul dividendelor Electrica s-ar îmbunătăţi de la 6,8% la peste 8,8% (presupunând acelaşi preţ pentru acţiunile Electrica), un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzacţiei mai mic decât multiplul actual de tranzacţionare al Electrica de 8,6x, luând în considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica, sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operaţionale. Fondul doreşte să îşi asigure acţionarii că rămâne deschis la negocieri cu Electrica după Adunările Generale Anuale ale Acţionarilor subsidiarelor. Între timp, eforturile noastre de a crea valoare pe termen lung pentru acţionarii Fondului vor continua prin derularea programelor de răscumpărări, distribuţii de cash şi acţiuni corporatiste’, se mai spune în comunicatul FP.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica SA, desfăşurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distribuţie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (21,99%) şi Electrica Furnizare SA (22%).

Conform mandatului, preţul oferit Fondului Proprietatea trebuia să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. De asemenea, la momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei.

Procesul de negociere trebuia încheiat până la data de 31 martie 2016. Aprobarea încheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) ar fi urmat să fie decisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica SA este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere naţională – cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...