BREXIT: 1.310 de firme britanice fac afaceri de 2,3 miliarde de euro în România

Londra şi-a recăpătat poziţia de centru financiar al lumii în toamna anului trecut, potrivit unui sondaj în rândul profesioniştilor din sectorul de profil. Poziţie pe care ar putea să o piardă în urma referendumului din 23 iunie, în condiţiile în care sondajale recente arată că britanicii înclină spre despărţirea de Uniunea Europeană. În acest context, ECONOMICA.NET vă prezintă care sunt cele mai mari 20 de companii cu capital majoritar britanic din România, în funcţie de cifra de afaceri realizată în 2015.
Andrada Ghira - lun, 20 iun. 2016, 21:00
BREXIT: 1.310 de firme britanice fac afaceri de 2,3 miliarde de euro în România

2015 a fost un an care a marcat relaţiile economice din România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Exporturile româneşti şi volumul schimburilor comerciale bilaterale au înregistrat cele mai ridicate valori din istorie.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost anul trecut de 3,95 miliarde de euro, în creştere cu 12,21% faţă de anul precedent, arată datele Ministerului Afacerilor Externe. Exporturile au înregistrat şi ele valori record, de 2,38 de miliarde de euro. 

Marea Britanie este a cincea ţară în topul ţărilor spre care exportă România. Iar legăturile strânse se văd şi turism. Legătura aeriană dintre cele două capitale, Bucureşti şi Londra, este asigurată de cinci companii aeriene, şi este totodată, ruta spre care avem cele mai multe zboruri. 

Alte cifre care arată intersul britanicilor pentru România sunt cele din raportul Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora, anul trecut au venit în ţara noastră 127.525 de britanici. Dintre aceştia, 120.202 au venit în România cu avionul. 

În ceea ce priveşte cheltuielile turistice, cei peste 127.000 de turişti au cheltuit peste 83 de milioane de euro. cea mai mare parte din aceşti bani, adică 55,4 milioane de euro, au fost cheltuiţi pentru călătorii de afaceri, iar restul pentru vacanţe, mai arată datele INS, furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET

În România sunt înregistrate 2.790 de firme cu capital privat de 50% sau peste din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET. Din aceste dirme, doar 1.310 şi-au depus bilanţul fiscal aferent anului 2015, iar cifra de afaceri totală a acestora a trecut de 2,3 miliarde de euro.

Topul realizat pe baza datelor de la Registrul Comerțului include firmele înregistrate în Marea Britanie care dețin participații majoritare de 50 sau peste 50% în firmele românești. Spre exemplu, chiar dacă Vodafone este una dintre cele mai mari companii din Marea Britanie, operatorul este prezent în România cu firme înregistrate în Olanda, de aceea nu a fost inclus în top. 

Distribuitorul de medicamente Europharm Holding SA se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 209 milioane de euro realizată în 2015. Până în primăvara acetui an compania a făcut parte din grupul GlaxoSmithKline. Consiliul Concurenţei a autorizat în martie 2016 preluarea distribuitorului de către Interbrands, cea mai mare companie din România în domeniul distribuţiei şi comercializării bunurilor de larg consum.

Pe locul doi se află Provident, cu afaceri de peste 157,2 milioane de euro în 2015.

Locul trei este adjudecat tot de o companie din grupul GlaxoSmithKline. Este vorba de fabrica Europharm de la Braşov, pe care britanicii au închis-o la sfârşitul anului trecut. Afacerile fabricii de medicamente au fost de 138 de milioane de euro anul trecut.

A patra poziţie este ocupată de Alcedo, distribuitor de produse pentru protecţia plantelor şi seminţelor, cu afaceri de aproape 120 de milioane de euro în 2015. Compania a fost cumpărată în 2011 de japonezii de la Sumimoto, prin Sumi Agro Europe cu sediul la Londra.

Cu o cifră de afaceri de aproape 105 milioane de euro, Iveco Capital Leasing IFN ocupă locul cinci.

Producătorul britanic de textile Alison Hayes, care produce artiole de îmbrăcăminte pentru retailerii britanici Debenhams şi Primark, a realizat anul trecut în România o cifră de afaceri în creştere cu 20% faţă de anul precedent (nr. – creştere raportată la valorile în moneda naţională), la 72,6 milioane de euro şi ocupă locul şase.

Pe locul şapte se află firma Faist Mekatronic, parte din grupul britanic Faist, şi care are în România o fabrică la Oradea. Cifra de afaceri înregistrată anul trecut de companie a fost de 72,2 milioane de euro.

Următorul clasat este producătorul american Plexus, care furnizează servicii pentru industria producătoare de electronice, este prezent în Europa prin subsidiara din Marea Britanie, de unde şi capitalul britanic prezent în firma înregistrată în România. În toamna lui 2013 s-a deschis prima fabrică a companiei din ţara noastră, la Oradea, iar cifra de afaceri a fost în 2015 de 68,3 milioane de euro.

Locul nouă este adjudeca de furnizorul de energie EFT Furnizare, cu afaceri de 67,8 milioane de euro în 2015, iar pe locul zece se află fabrica de parchet Aviva din Baia Mare, deţinută de doi britanici în proporţie de 50%. Anul trecut, afacerile fabricii s-au situat la 56,2 milioane de euro.

Iată mai jos şi celelalte firme din clasament.

 

Create your own infographics

Ce exportăm în Marea Britanie 

Create pie charts
Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN S.A., intenționează să preia un portofoliu de......
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii noi pentru cetăţeni şi va susţine procesul de recalculare a pensiilor
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat în valoare de peste 131 de milioane de lei, conform ...