Dragnea: De la 1 septembrie se va demara achiziţia a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut publice măsurile pe care le va lua noul Guvern imediat după investirea acestuia. Printre măsuri se numără și achiziţia a cel puțin 20 de avioane pentru Tarom. Compania naţională de transport aerian mai are 23 de avioane, după ce aeronavele de tip Airbus A310 au fost retrase recent din flotă.
Andrada Ghira - joi, 15 dec. 2016, 20:21
Dragnea: De la 1 septembrie se va demara achiziţia a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom

„De la 1 septembrie se va demara procesul de achiziție a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom. Este primul pachet„, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD, în cadrul unei conferințe de presă. 

Dragnea nu a precizat prin ce metodă ar putea fi achiziționate avioanele, din moment ce un singur avion Airbus A320, model operat cu preponderență de Wizz Air, are un preț de listă de 98 de milioane de dolari, iar costul pentru 20 de avioane ar fi de circa două miliarde de dolari. 

Una dintre problemele Tarom, care în ultimii ani zboară doar pe pierderi, este flota pestriță, cu trei tipuri de avioane. Managerul privat Christian Heinzmann dorea în 2013 standardizarea flotei și spunea că Tarom ar reduce rapid din pierderi. Doar costul pentru combustibil s-ar fi redus cu 35%.

„Noi preferăm să luăm avioane în leasing operaţional. Pentru a cumpăra avioane e nevoie de mulţi bani, iar pentru moment cred că trebuie sa fim atenţi”, spunea Heinzmann la începutul lui 2013. 

La trei ani de la această declarație, Heinzmann era îndepărtat din companie și spunea că Consiliul de Administrație al Tarom s-au opus multor măsuri necesare, între care decizia de a reînnoi flota. În ultimii ani, CA al Tarom a fost schimbat pe bandă rulantă sub conducerea guvernului condus de Victor Ponta. 

„Compania are nevoie de o nouă flotă, armonizată. Astăzi avem Boeing, avem Airbus, avem trei tipuri diferite de avioane. Este foarte scump, pentru că fiecare aeronavă are piloţi diferiţi, tehnicieni diferiţi, ceea ce multiplică costurile. Toate aceste lucruri nu au avansat, au ajuns în consiliul de admnisitraţie şi au rămas acolo„, a declarat Heinzmann pentru News.ro. 

Tarom mai are în flotă 23 de avioane, după ce două modele Airbus A310 au fost retrase din flotă. În plus, în ultimele luni, Tarom s-a confruntat cu mai multe probeleme tehnice la aeronavele ATR. 

La începutul lunii noiembrie, Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat că a avut deja discuţii Boeing şi ATR, dar că va avea discuții și cu Airbus, Embraer şi Bombardier pentru a înlocui în viitor întreaga flotă a Tarom. 

Te-ar mai putea interesa și
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează noi precipitaţii, informează DPA....
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...