Despăgubiri inechitabile şi întârziate pentru posesorii de puncte ANRP. Titularii au şansa să primească bani pe loc

În condiţiile în care despăgubirile acordate posesorilor de puncte ANRP merg destul de anevoios, tot mai multe persoaane aleg să vândă aceste puncte, iar din cele 2,2 miliarde de puncte, 15% au fost tranzacţionate. Alpha Quest, un fond de investiţii creat în acest sens, are în desfăşurare o ofertă prin care cumpără pe loc punctele, la 50% din valoarea nominală. Oferta mai este valabilă până la finalul lui aprilie.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 21:10
Despăgubiri inechitabile şi întârziate pentru posesorii de puncte ANRP. Titularii au şansa să primească bani pe loc

Oferta publică de preluare a punctelor de despăgubire inițiată de fondul de investiții Alpha Quest se apropie de final, iar în cadrul ei zeci de deținători au ales să le valorifice fără a mai aştepta plăţile din partea statului care pot veni cu întârziere. Oferta publică are ca termen final data de 30 aprilie și a fost anunțată disponibilitatea de a prelua 400 de milioane de puncte, la preţul de 0,5 lei/punct.

Despăgubiri inechitabile, în funcţie de lege

Sistemul de compensare prin puncte a fost introdus prin Legea 165/ 2013 pentru a finaliza procesul de reparație al celor deposedați abuziv de regimul comunist. A fost o lege elaborată după ce România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa unui mecanism eficient de restituire a proprietăților și pentru lipsa unei legislații coerente.
Compensarea vine târziu, după decenii de așteptare și din cauza legilor care s-a schimbat au apărut diferențe de evaluare a vechilor imobile, ceea ce duce la o compensare inechitabilă a celor expropriați cu forța în perioada comunistă. Astfel, acțiunile la Fondul Proprietatea au fost acordate în baza unor evaluări care nu mai sunt valabile în cazul compensării prin puncte.
Chiar și prin Legea 165/2013 se fac diferențe în modul de despăgubire. Actul normativ prevede că principala formă de reparație este restituirea în natură, acolo unde este posibil. Un imobil recuperat poate mai apoi fi vândut, la prețul actual. În schimb, dacă repunerea în posesie nu mai este posibilă, despăgubirea se acordă prin puncte, iar cuantumul acestora este stabilit de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților în funcție de valoarea din grila notarială din 2013 a vechiului imobil. O grilă notarială care este sub prețul de piață din prezent și astfel apar diferențe ale despăgubirilor față de cei care primesc înapoi vechea proprietate.

Proces de durată

Inechitatea se adaugă însă și întârzierilor. Potrivit informațiilor furnizate în media de ANRP, mai sunt circa 55 de mii de dosare de despăgubire care ar trebui rezolvate. Statistic, unul dintre patru dosare primește o decizie favorabilă de compensare prin puncte, iar dacă regula se va păstra, ar mai urma să fie aibă o rezolvarea favorabilă aproape 14 mii de dosare. Lunar se emit decizii favorabile în 200- 300 de dosare și în aceste condiții, s-ar ajunge la finalul procesului în 4-5 ani. După care încasarea efectivă a despăgubirilor va mai lua câțiva ani. Conversia punctelor în numerar, prin plăți de la buget se poate face în limita a 20% pe an, timp de cinci ani. După unele estimări ale autorităților, finalizarea întregului proces de despăgubire se poate întinde până în 2029.

Citeşte şi: Prima ofertă pentru deţinătorii punctelor de despăgubire ANRP: Un fond specializat oferă 50% din valoare, cu plata pe loc

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a făcut plăți de peste 16 miliarde de lei de la înființarea sa, în 2005. În baza Legii 165/2013 ar mai urma să acorde despăgubiri în puncte în valoare de circa 3 ,5 miliarde de lei. Sumele sunt mari, apasă asupra bugetului de stat şi plățile pot fi întârziate. Din cauza acestor riscuri, mulţi deţinători au ales să-și vândă punctele prin tranzacţii pe piaţa liberă, care chiar dacă sunt făcute cu discount, prezintă avantajul încasării banilor într-o singură tranşă, la vânzare. Din cele 2,2 miliarde de puncte deja emise, circa 15% au fost tranzacţionate.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...