Poprire pe conturile Aeroportului „Delta Dunării”, din cauza neachitării unor sporuri către salariaţi

Aeroportul internaţional "Delta Dunării" are poprire pe conturi, din cauza neachitării unor sporuri către angajaţi, conducerea acestuia sperând să primească sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, astfel încât litigiile cu salariaţii să se soluţioneze şi anul viitor pe aeroport să fie cel puţin o cursă regulată.
Economica.net - vin, 14 dec. 2018, 18:22
Poprire pe conturile Aeroportului

Directorul aeroportului – regie în subordinea CJ, Stoian Vâlcu, a declarat pentru AGERPRES că poprirea pe conturi a fost instituită luna trecută, în urma unui proces la finele căruia instanţa a decis plata a circa 264.000 de lei către sindicat, suma reprezentând sporuri care ar fi trebuit acordate în baza Hotărârii de Guvern nr. 594/1999, abrogată anul trecut.

„Într-un alt proces care se află în derulare, se solicită plata unor sporuri neacordate în perioada 2016-2017, în valoare de 120.000 de lei. În cel de-al treilea proces deschis anul trecut încă se fac examinări şi nu ştim suma pe care o solicită”, a afirmat Vâlcu.

În contextul în care de mai mulţi ani pe aeroport nu se înregistrează curse regulate, conducerea instituţiei a întocmit un plan de eficientizare a activităţii, care prevede printre altele ca şapte din cei 41 de angajaţi să fie disponibilizaţi anul viitor, în urma unei evaluări.

„Din octombrie, avem o nouă grilă de salarizare şi am indexat salariul de încadrare cu circa 22,5%, incluzând unele sporuri. A existat o negociere individuală cu acte adiţionale la contractele de muncă, iar jumătate din salariaţi au semnat, iar ceilalţi, nu. Astfel, lefurile pentru luna noiembrie au diferit, iar angajaţii care nu au semnat actele adiţionale au primit bani mai puţini”, a mai spus directorul aeroportului.

Conform acestuia, planul de eficientizare ar duce la economii lunare de 30.000 de lei.

La rândul lui, preşedintele sindicatului din cadrul aeroportului, Vasile Cărăvan, s-a arătat nemulţumit din cauza lefurilor mici pe care unii angajaţi le-au primit luna aceasta.

„Vom face plângeri penale în continuare împotriva conducerii aeroportului. Un inspector de siguranţă aeroportuară avea spor de vechime, de fidelitate, de nocivitate, spor de căutare-salvare, iar acum a rămas cu sporul de vechime şi cel de nocivitate”, a afirmat Cărăvan.

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, şi-a exprimat dorinţa ca aeroportul să se deschidă la vară, să fie performant şi cu salariaţi care muncesc pentru ce câştigă.

„Sunt sporuri aberante, drepturi pe care dintr-o anumită greşeală le-au câştigat nemeritat. Cel mai mult mă enervează înverşunarea de a câştiga foarte mult stând degeaba. Eu doresc ca aeroportul să se deschidă în vară, să fie performant, cu oameni pregătiţi care muncesc pentru ce câştigă”, a afirmat preşedintele CJ.

Aeroportul tulcean a anunţat luna aceasta deschiderea licitaţiilor pentru şase destinaţii în Europa. Ofertele vor fi deschise la mijlocul lunii viitoare, câştigătorul urmând să aibă la dispoziţie maximum patru luni pentru a organiza cursele.

În paralel, au început demersurile pentru derularea a două proiecte în valoare totală de peste 80 de milioane de lei, care au ca obiective modernizarea aeroportului.

„Dacă vom reuşi aceste proiecte, vom stinge toate neconformităţile sesizate de audit, iar aeroportul nu va mai avea nicio piedică pentru a găzdui aeronave mari. Cu oamenii de acum, dacă vom avea o singură cursă regulată pe zi, vom putea opera în condiţii de siguranţă”, a precizat directorul Stoian Vâlcu.

În ultimii ani, potrivit CJ, la aeroportul tulcean s-au derulat investiţii în valoare totală de 54 de milioane de lei. Din această sumă, 7,8 milioane de lei a reprezentat cofinanţarea asigurată de CJ şi Guvernul României.

În anul 2009, unitatea a căpătat statut de aeroport internaţional, iar numele acesteia a devenit „Delta Dunării”. Aeroportul găzduieşte curse charter ocazionale şi cele ale Şcolii de aviaţie din Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș Severin, pe raza comunelor Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană,......
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...