Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se află într-o situaţie dificilă, la momentul actual, şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această entitate să nu se destrame, a declarat, vineri, Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Palatul Parlamentului alături de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.
Economica.net - vin, 22 feb. 2019, 14:23
Malmström: Este nevoie de acţiuni rapide pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să nu se destrame

„Am vorbit astăzi despre reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Suntem într-o situaţie dificilă şi este nevoie de acţiuni rapide pentru ca această organizaţie să nu se destrame. Statele membre susţin cu tărie încercările Comisiei Europene, la Geneva, cu o serie de parteneri, pentru a consolida reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru a moderniza această instituţie. Organul de apel este una din problemele mari, pentru că este în continuare blocat. S-au făcut propuneri pentru deblocarea situaţiei şi sper să urmeze nişte negocieri pentru a duce lucrurile înainte. Suntem în curs de actualizare a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi colaborăm cu Japonia şi Statele Unite ale Americii în acest sens. Am avut până acum cinci reuniuni ministeriale şi continuăm să eficientizăm activitatea de zi cu zi din OMC. Se lucrează la transparenţă, a procesul de notificare, la eficientizarea activităţii în comitete”, a menţionat Malmström.

Comisarul european pentru Comerţ a subliniat, totodată, că există, la nivelul Uniunii Europene, „unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent”.

„În acest context dificil, avem şi veşti bune. La Davos, 76 de ţări s-au angajat să colaboreze pe plan plurilateral în privinţa comerţului electronic. Apoi, am discutat despre relaţiile cu SUA. Avem unele preocupări în legătură cu politica comercială condusă de Statele Unite, în prezent. În unanimitate, s-a considerat că trebuie să avem o agendă pozitivă pe baza Declaraţiei comune făcută de cei doi preşedinţi – Trump şi Juncker – la Casa Albă, anul trecut în iulie. S.au elaborat mandate de negociere pe care le vom trimite Parlamentului şi Consiliului. Am avut o discuţie bună şi un sprijin pentru aceste mandate şi sper că vor fi adoptate rapid pentru a putea continua lucrurile la care ne-am angajat în iulie 2018. Se va lucra în Grupul de lucru executiv şi s-a publicat un raport cu privire la situaţia actuală în urmă cu zece zile”, a susţinut oficialul european.

Miniştrii Comerţului din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit, vineri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, pentru a discuta despre procesul de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi despre relaţiile comerciale dintre UE şi SUA.

Evenimentul a fost prezidat de către Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la reuniune participând şi Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...