Holde Agri Invest, primul fond private equity agricol, vrea să strângă zilele acestea 6 mil. euro de pe piața de capital. Ce randamente ar oferi

Dacă instrumentele cu venit fix, depozitele bancare şi titlurile de stat nu mai oferă randamente îndestulătoare, unele fonduri de investiţii s-au gândit că şi agricultura este un activ care poate aduce randamente mai mari decât instrumentele clasice ale pieţei financiare. Holde Agri Invest se comportă ca un fond de private equity şi derulează în aceste zile un plasament privat de acţiuni şi promite investitorilor randamente medii anuale de două cifre.
Gabriela Ţinteanu - mar, 17 dec. 2019, 19:32
Holde Agri Invest, primul fond private equity agricol, vrea să strângă zilele acestea 6 mil. euro de pe piața de capital. Ce randamente ar oferi

Din 18 până în 20 decembrie 2019, Holde Agri Invest SA derulează un plasament privat prin piaţa de capital, în urma căruia vrea să strângă circa 6 milioane de euro contra a 45% din acţiunile companiei, într-o operaţiune de majorare a capitalului social al companiei, spun surse de pe piaţa de capital. Randamentele anuale previzionate pentru investitori sunt în jur de 12%-13% din exploatarea culturilor şi 6% din aprecierea evaluării terenurilor.

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Holde Agri Invest SA, o companie românească ce operează terenuri agricole, a aprobat la sfârşitul lunii noiembrie majorarea capitalului companiei în suma maximă de 6 milioane de euro, precum și listarea ulterioară a companiei pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Practic ar fi prima fermă cu o conducere corporativă care s-ar lista pe piaţa de capital.

Subscrierea emisiunii a început pe 18 decembrie şi se va încheia pe 20 decembrie, iar listarea companiei pe piaţa AeRO, în primă fază, ar trebui să aibă loc în lunile mai-iunie. Banii obţinuţi din subscriere ar fi utilizaţi pentru o majorare de capital, actualii acţionari punând la bătaie în jur de 45% din acţiunile companiei pentru circa 5 milioane de euro, dat fiind şi existenâa primei de emisiune.

Compania, care este structurată ca un fond de private equity ce investește direct în ferme agricole, a închis prima rundă de finanțare în septembrie 2019, după ce a atras 5 milioane de euro de la investitori locali notabili și fonduri de investiții. Finanțarea obținută în septembrie a fost direcționată către extinderea suprafeței exploatate, care astăzi însumează 3.500 de hectare, achiziționarea unui siloz cu capacitate de depozitare de 10.000 de tone, precum și echipamente și utilaje noi.

Prima fermă Holde se află în vecinătatea localității Roșiorii de Vede, din județul Teleorman, și operează o parte din terenuri în sistem bio. Pentru următoarele locații, Holde a identificat două ferme, situate în județele Călărași și Teleorman, care vor ajuta la atingerea unei suprafețe de teren arabil exploatat de aproximativ 9.500 de hectare în anul următor. Regiunea de sud-est a României, unde se află fermele, a fost aleasă datorită calității ridicate a solului, a suprafeței mari de teren arabil, a proximității față de București și de porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

„Într-un an agricol, riscul de fi pe minus total este foarte rar. Sunt ani agricoli în care randamente pot fi de 16%-17%. Şi vă dau exemplul de anul acesta. În momentul recoltării, pentru că foarte multe terenuri au fost cultivate cu floarea soarelui, preţul acestei culturi era ridicol de mic, 1 leu pe kilogram. După depozitarea în silozuri şi schimbarea necsarului producătorilor de ulei, preţul a ajuns la 1,5 lei pentru un kilogram de seminţe de floarea soarelui”, spune Eugen Voicu, preşedintele fondului Certinvest, unul dintre acţionari.

Eugen Voicu arată că în medie, randamentele anuale nu au cum să nu fie de două cifre la un fond cum este Holde Agri Invest, iar decizia companiei este să ofere dividente investitorilor, iar randamentele previzionate sunt în medie de 12%-13% pe an din exploatarea culturilor şi 6% din aprecierea valorii terenurilor.

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA.

La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu. După închiderea seriei A, Holde Agri Invest SA are 25 acționari. Vertical Seven Group rămâne cel mai mare acționar al Holde, cu o participație de 25%, în timp ce acționarii rămași au participații între 9% și 0,1% în afacere. Modelul de afaceri prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei. Aşa cum spun acţionarii, în momentul listării Holde va avea un free float de circa 85%.

România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă din UE, în valoare totală de 12,5 milioane de hectare, răspândită în 3,42 milioane de ferme. Ponderea fermelor mici din România, cu un teren mai mic de 5 hectare, este cea mai mare din Uniunea Europeană, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile. Scala redusă, combinată cu lipsa utilizării unor tehnologii avansate de către fermieri, face ca sectorul agricol român să funcționeze la un nivel subperformant.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...