ANRE, acuzații dure către “eolieni”: Comportamentul vostru nu este benefic pentru Sistemul Energetic Național și pentru economia României

Autoritatea de Reglementare a publicat un comentariu de o duritate rar întâlnită referitoare la comportamentul pe care l-au arătat în trecut în piața de energie producătorii de energie eoliană.
Mihai Nicuţ - mar, 10 mart. 2020, 19:25
ANRE, acuzații dure către “eolieni”: Comportamentul vostru nu este benefic pentru Sistemul Energetic Național și pentru economia României

ANRE a pus în dezbatere publică un ordin referitor la funcționarea viitoare a pieței de echilibrare de energie electrică și observațiile părților interesate referitoare la noul proiect de reglementare. Printre ele, și un punct de vedere al PATRES, patronatul investitorilor în regenerabile din România, la care ANRE a dat și răspunsul.

Care răspuns conține acuzații destul de dure la adresa producătorilor de energie din surse eoliene.

PATRES a observat că noua legislație introduce o creștere de zece ori (ca procent) a penalităților aferente dezechilibrelor față de cantitățile notificate a fi livrate și a spus că acest lucru este împovărător pentru industrie și este de natură a opri și puținele investiții care sunt pe cale să fie începute.

ANRE a răspuns acestei observații acuzând comportamentul din trecut al “eolienilor”. Tradus puțin, acuza sună în felul următor: În ultimul an, eolienii au produs mult mai multă energie decât au notificat, dar nu au pus energia la vânzare pe piețe (inclusiv pe piața spot – Piața pentru Ziua Următoare sau cea intrazilnică – PI), iar furnizorii de electricitate au fost obligați deseori să recurgă la importuri. Însă, eolienii, care știau că le este preluată prioritar energia în sistem, potrivit legii, au preferat să oferteze în piața de echilibrare, unde, evident, au câștigat pentru că au un preț mult mai mic, dar au scos astfel din piață producătorii clasici. De reținut că energia regenerabilă primește certificate verzi, deci pentru acești producători putea fi profitabil chiar să primească prețul mic de excedent din piața de echilibrare, pentru că, energia odată preluată, le aducea certificatele verzi.

Cel mai probabil, comportamentul de piață al celor din regenerabil a fost dat de prudență: resursa de vânt fiind totuși imprevizibilă chiar și cu prognoze bune, au ezitat să oferteze în piețe de teama dezechilibrului negativ (impus de ANRE) pe care ar fi urmat să-l plătească dacă nu produceau ce au prognozat (prețul mediul al PZU din ziua precedentă plus 450 de lei/MWh).

Iată, integral, comentariul ANRE, așa cum apare în sinteza observațiilor de pe site-ul instituției

“Creșterea coeficientului menționat a fost propusă concomitent cu măsura de eliminare a condiției de interdependență funcțională, asupra efectului căreia însă, PATRES nu se apleacă.

Creșterea coeficientului la o valoare care să aibă o minimă semnificație economică a avut drept scop diminuarea practicilor producătorilor E-SRE, cu precădere cei eolieni, de a nu mai oferta energia în piață (PZU, PI), preferând să o introducă în sistem ca dezechilibru, în virtutea dispecerizării cu prioritate a E-SRE și ca urmare a faptului că acordarea de certificate verzi se face pentru energia livrată.

Astfel, din analiza Transelectrica postată pe site-ul ANRE alături de proiectele de revizuire a regulamentelor, se constată că dacă în 2017 și 2018, energia livrată de producătorii eolieni era inferioară celei notificate, în 2019 raportul s-a inversat, diferența la nivel de an fiind de cca 953 GWh, ceea ce reprezintă cca 63% din importul net al SEN în 2019.

Există, ca urmare, ipoteza rezonabilă că furnizorii din România achiziționează energie inclusiv din import, uneori la prețuri mari, de pe PZU, deoarece pare că producția din România este insuficientă, iar în timp real se constată că este injectată energie în surplus în sistem, fiind nevoie de dispoziții de reducere adresate producătorilor clasici, flexibili.

Întrucât acest comportament, cauzat de factori exteriori pieței strict de energie electrică (și anume veniturile din certificate verzi), nu este benefic SEN și economiei naționale și având în vedere principiul stipulat în Regulamentul 943/2019: art. 3 (k) toți producătorii sunt responsabili în mod direct sau indirect de vânzarea energiei electrice pe care o produc, s-a considerat că este necesar un stimulent pentru apropierea valorilor realizate ale producției de cele notificate, volatilitatea resursei eoliene putând fi în prezent compensată prin tranzacționarea pe PI, care este foarte aproape de timpul real, când prognozele sunt mult mai precise”.

În momentul de față, în România sunt instalate capacități de producție de energie din surse eoliene de circa 3.000 MW, care beneficiază de schema de sprijin prin certificate verzi.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...