Companiile din industria ospitalităţii scutite 90 de zile de la plata impozitului în anul fiscal 2020(proiect)

Companiile care activează în industria ospitalităţii vor fi scutite de la plata impozitului specific pe o perioadă de 90 de zile în anul fiscal 2020, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 16 iun. 2020, 08:14
Companiile din industria ospitalităţii scutite 90 de zile de la plata impozitului în anul fiscal 2020(proiect)

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering.

Impozitul specific se calculează în funcţie de mai multe variabile, cum ar fi rangul localităţii unde activează punctul de lucru, suprafaţa acestuia, sezonalitatea etc. şi se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat.

„Având în vedere faptul ca impozitul specific unor activităţi este un impozit anual, iar declararea şi plata acestuia se efectuează semestrial, suma de plata reprezentând jumătate din impozitul specific anual, se propune scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. Concomitent s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabilă de către toţi contribuabilii care se află sub incidenţa Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activităţi, întrucât nu sunt reglementate condiţii specifice de acordare”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Impozitul astfel recalculat va fi împărţit în două plăţi semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.

„Recalcularea impozitului specific datorat va avea efecte pozitive asupra cash flow-ului începând cu primul semestru al anului 2020”, precizează iniţiatorii documentului.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, contribuabilii plătitori de impozit specific au beneficiat pe perioada stării de urgenţă, dacă au fost îndeplinite anumite condiţii, de scutire de la plata impozitului specific.

„Luând în considerare restricţiile legate de desfăşurarea activităţii aplicabile în continuare ramurilor de activitate din sfera impozitului specific unor activităţi, se impune instituirea, respectiv prelungirea, după caz, a aplicării măsurilor de reducere a sarcinii fiscale pentru acest sector de activitate prin acordarea unei scutiri de impozit aferent unei perioade din anul 2020. Întrucât impozitul specific este anual, corespunzător celor 365 de zile calendaristice, pentru a institui o perioadă de scutire este necesar ca aceasta sa fie stabilită prin raportare la un număr de zile. Măsurile în domeniul industriei ospitalităţii sunt benefice pentru contribuabili asigurând menţinerea lor în circuitul economic, evitarea intrării acestora în stare de insolvenţă, cu efecte orizontale pe circuitele economico-financiare, evitarea pierderilor de locuri de muncă, acordarea unor şanse de redresare economică, în special contribuabililor cu afaceri viabile, dar afectate de criza SARS-CoV-2, cu efecte pozitive şi asupra furnizorilor direcţi şi indirecţi ai acestei industrii”, se mai arată în nota de fundamentare.

La începutul acestei luni, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere, a estimat că pierderile în industria hotelieră se vor apropia, în acest an, de un miliard de euro

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...