Investitorii pariază pe un nou faliment al Greciei. Noile hârtii se vând cu 17 cenţi la euro

Pieţele financiare estimează că Grecia va intra din nou în încetare de plăţi (default) în viitor, scrie Financial Times (FT),citând preţurile la care sunt tranzacţionate pe piaţa gri noile obligaţiuni care urmează să fie emise în cadrul restructurării datoriei statului elen către creditorii privaţi.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 09:05
Investitorii pariază pe un nou faliment al Greciei. Noile hârtii se vând cu 17 cenţi la euro

Pe piaţa gri sunt tranzacţionate obligaţiuni care tehnic încă nu există, în perioada de la anunţarea termenilor financiari până la emiterea propriu-zisă a acestora.

Obligaţiunile pe care Grecia urmează să le emită pentru a le da investitorilor se tranzacţionau pe această piaţă la preţuri de 17-28 eurocenţi pe euro, un nivel extrem de scăzut, potrivit unor cotaţii obţinute de Financial Times.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi trebuie să accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală. Noile obligaţiuni elene vor avea maturiăţi de 11-30 de ani, cu scadenţe în perioada 2023-2042.

Autorităţile de la Atena au anunţat, vineri, că investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului elen în valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, precizând că preschimbarea va deveni obligatorie pentru toţi creditorii privaţi ce deţin titluri sub incidenţa legii din Grecia.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce deţin obligaţiuni de 152 miliarde de euro sub incidenţa legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe din Grecia. La oferta de preschimbare au participat şi investitori cu obligaţiuni sub incidenţa legii elene care au refuzat să accepte. Obligaţiunile acestora reprezintă 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privaţi care au în portofoliu obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea să participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi. Restul datoriilor de acest tip mai pot fi introduse înprogram până la 23 martie.

Cumulat, valoarea obligaţiunilor elene care vor fi preschimbate se situează la 197 miliarde de euro, obligaţiunile sub incidenţa legii elene (după aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adaugă titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezintă 95,7% din obligaţiunile de peste 200 de miliarde de euro deţinute de investitorii privaţi.

Grecia urmează să finzlizeze luni preschimbarea obligaţiunilor.

Restructurarea datoriei de 206 miliarde de euro către creditorii privaţi, prin ştergerea a circa 100 de miliarde de euro, reprezintă o condiţie a statelor din zona euro şi FMI în cadrul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...