Comisia Europeană a mărit estimarea privind deficitul bugetar al Ungariei şi cere noi economii

Comisia Europeană, care a propus suspendarea fondurilor de coeziune destinate Ungariei din cauza derapajului fiscal, a mărit estimarea privind deficitul bugetar din acest an şi 2013, cerând guvernului de la Budapesta să facă noi economii, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 14:37
Comisia Europeană a mărit estimarea privind deficitul bugetar al Ungariei şi cere noi economii

Deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 3% din PIB, peste nivelul de 2,75% prognozat de CE în ianuarie, potrivit unui document publicat pe site-ul Uniunii Europene. Ţinta guvernului pentru deficitul bugetar este 2,5%.

Pentru 2013, Comisia anticipează un deficit bugetar de 3,6%, comparativ cu prognoza anterioară de 3,25% şi obiectvul guvernului de 2,2%. Estimarea CE pentru anul viitor nu a luat în calcul un plan guvernamental pentru economii suplimentare de 0,4% din PIB, pentru că nu a fost suficient explicat.

Executivul UE a propus luna trecută suspendarea unor fonduri de coeziune de 495 milioane de euro, din ianuarie 2013, pentru a presa Ungaria să reducă deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă.

Miniştrii de Finanţe ai UE vor aproba aproape sigur propunerea, în această lună, a declarat luni Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, adăugând că Ungaria va lua măsurile necesare pentru a evita pierderea subvenţiilor.

Avertismentul exercită presiuni asupra lui Orban pentru încheierea unui acord cu liderii internaţionali pentru un nou program de sprijin financiar preventiv, chiar dacă suspendarea efectivă a fondurilor este „improbabilă”, au apreciat în februarie analişti ai Morgan Stanley.

Comisia Europeană a dat Ungariei un termen de o lună pentru modificarea a două legi controversate, privind justiţia şi protecţia datelor, cu avertismentul că în caz contrar va fi acţionată în justiţie, dar a decis să suspende procedura de infringment referitoare la independenţa băncii centrale.

CE a decis totodată să nu înceapă negocierile cu Ungaria pentru un program preventiv de finanţare de 15-20 de miliarde de euro din partea UE şi FMI până când problemele semnalate în cele două legi nu vor fi rezolvate.

Orban a cerut în noiembrie anul trecut sprijinul FMI pentru un nou program de susţinere financiară, după ce forintul s-a depreciat la un minim record, iar ratingul Ungariei a fost retrogradat la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii.

În privinţa deficitului bugetar, o propunere a CE dă Ungariei un termen de şase luni pentru a lua măsuri să corecteze deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă şi credibilă. Propunerea va fi discutată de miniştrii de Finanţe ai UE săptămâna viitoare.

Comisia a redus în februarie estimarea privind evoluţia economiei Ungariei în acest an, de la o creşetere de 0,5% la un declin de 0,1%. Pentru anul viitor este prognozată o creştere de 1,6%.

Guvernul de la Budapesta anticipează o creştere între 0-0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
Livrările de telefoane iPhone în China au urcat cu aproximativ 12% în martie, după ce retailerii au redus preţurile, arată datele oficiale, ceea ce indică succesul eforturilor de a stopa......
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” ...
Rusia a acuzat miercuri Germania că se foloseşte de "mituri" nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile, iar ...
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
Industria de IT și Comunicații a atins pragul de 20 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2022, arată cel mai recent ...
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că partidul susţine menţinerea datelor pentru alegerile prezidenţiale ...