O ţară europeană vrea să adopte dolarul canadian

După ce a surprins o lume întreagă respingând prin referendum salvarea băncilor şi rambursarea datoriei externe a ţării, anul trecut, Islanda surprinde încă o dată. După ce a făcut paşi importanţi către aderarea la zona euro, nu doreşte să adopte moneda europeană, ci dolarul canadian.
Andreea Budica - vin, 09 mart. 2012, 16:01
O ţară europeană vrea să adopte dolarul canadian

Acest lucru nu este atâ de ciudat pe cât pare, potrivit CBC News. Sistemul bancar din Canada este departe de cel islandez iar economia canadiană, susţinută de bogăţia resurselor naturale este printre cele mai stabile şi previzibile din lume. Canada, de asemenea, nu are datorii suverane, problemă care tulbură Europa, sau Statele Unite ale Americii de ani de zile.

Deşi adoptarea monedei canadiene nu pare să se poată realiza prea curând, RUV, potrivit postului public de televiziune din Islanda, ambasadorul Canadei din această ţară, Alan Bones, va transmite, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a Partidului Progresist, că, dacă islandezii doresc, pot adopta dolarul canadian. Ambasadorul va transmite partidului de opoziţie, care a lansat ideea adoptării dolarului canadian, că autorităţile de la Ottawa sunt dispuse să înceapă discuţiile în cazul în care poporul islandez doreşte aceasta, potrivit RUV.

Cu toate acestea, vineri seara, Departamentul Afacerilor Externe de la Ottawa a transmis presei că ambasadorul nu va participa la discuţiile pe tema monedei şi că nu va face declaraţii în acest sens.

Economistul Douglas Porter de la Bank of Montreal este de părere că adoptarea dolarului canadian de către Islanda este posibilă. Ţara va trebui să cumpere suficientă valută canadiană pentru a face artificiul, lucru care, iniţial, va pune presiune pe dolarul canadian. Dar impactul asupra Canadei ar fi mic, a spus el, deoarece populaţia Islandei este de numai aproximativ 317.000 de locuitori şi economia reprezintă mai puţin de 1% din cea a Canadei. Există precedente. El Salvador şi Ecuador au adoptat în mod unilateral dolarul american iar moneda Kosovo este euro.

Problema Islandei, în acest caz, este că nu va avea nici o influenţă în stabilirea politicii monetare, cum ar fi ratele dobânzii, astfel încât orice ajustări în privinţa încetinirii economice sau a hiperinflaţiei ar trebui să vină în detrimentul altor pârghii, cum ar fi ocuparea forţei de muncă şi veniturile. Pe măsură ce coroana islandeză continua să scadă, islandezii nu au sentimente foarte bune faţă de moneda lor.

Economia Islandei, în valoare totala de 13 miliarde de dolari şi care s-a contractat cu 6,7% în 2009, a crescut cu 2,9% anul trecut şi va creste cu 2,4% în 2012 şi 2013, conform estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economice (OECD). În comparaţie, zona euro va creşte cu doar 0,2% anul acesta, conform estimărilor din noiembrie 2011.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...