Admiterea la facultate se schimbă din acest an, licenţa nu

Ministerul Educaţiei a schimbat regulile referitoare la admiterea la facultate pentru cei care absolvă liceul în această vară. Absolvenţii de liceu nu vor mai intra la facultate cu mediile obţinute în timpul anilor de liceu.
Cristina Şomănescu - mie, 11 apr. 2012, 12:07
Admiterea la facultate se schimbă din acest an, licenţa nu

Admiterea la facultate 2012

Ministerul Educației a modificat regulile referitoare la admiterea la facultate, prin Ordinul MECTS nr. 3.313/2012, pe care îl puteţi accesa aici.

Admiterea la facultate în 2012. Iată noile reguli aplicabile din această vară

1. Nu vor mai fi luate în calcul notele din timpul liceului la admiterea la facultate în 2012, dar universităţile pot organiza admitere în baza notelor sau mediei de la Bacalaureat.
La admitere pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, dar nu pot fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii, se precizează în Ordinul MECTS nr 3.313 din 2012.

Schimbările reglementate prin acest Ordin intră în vigoare începând cu prima sesiune de admitere din toamnă, a declarat pentru ECONOMICA.NET Tudorel Urian, şeful biroului de presă al Ministerului Educaţiei.

2. Se vor putea urma cel mult 2 facultăţi în acelaşi timp, din 2012.

„Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă”, se mai arată în Ordinul MECTS nr 3.313 din 2012.

Licenţa 2013: două probe obligatorii.

Concret, din 2013 se va susţine obligatoriu o probă de evaluare a cunoştinţelor fundamentale de specialitate, pe lângă prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă, conform Ordinului nr. 3.271/2012.
Schimbările prevăzute în Ordinul antemenţionat intră în vigoare din 2013. Ele nu se aplică din această vară, a spus pentru ECONOMICA.NET Tudorel Urian.

Proba de evaluare a cunoştinţelor de specialitate va putea fi orală, scrisă sau practică, în funcţie de decizia facultăţii. Candidatul este declarat promovat, dacă a obţinut la fiecare dintre cele 2 probe minimum nota 5, dar dacă şi numai dacă media finală de absolvire, calculată ca medie aritmetică între cele notele obţinute la cele 2 probe, este minimum 6.

Elevii şi studenţii se opun schimbării regulilor în timpul jocului

În contextul schimbărilor anunţate de Ministerul Educaţiei, Consiliul Național al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră inoportună aplicarea acestei schimbări în sesiunile de admitere organizate în vara acestui an.

Reprezentanții elevilor şi ai studenţilor susțin aplicarea acestui Ordin începand cu generaţia admisă în clasa a noua în anul universitar 2012-2013, şi nicidecum retroactiv, asupra actualei generaţii de elevi.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Ministerului Educaţiei respectarea Legii Educației și emiterea unei note informative către universităţi prin care să se clarifice momentul intrării în vigoare a respectivului Ordin, astfel încât modificările să nu se resimtă asupra actualei generaţii de elevi şi să se reducă impactul negativ resimţit de cei care sunt deja în pregătiri pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Inflaţia în zona euro s-a stabilizat în aprilie, iar PIB-ul a revenit pe creştere în primul trimestru
Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a stabilizat în luna aprilie, iar, în paralel, economia zonei euro a revenit pe creştere în primul trimestru, după o uşoară contracţie în ultimele......
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, ...
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...