Bursa a recuperat scăderea uşoară, pe o lichiditate redusă

Bursa a recuperat integral scăderea uşoară de la deschidere, iar la mijlocul şedinţei de marţi indicele general BET-C era în stagnare, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de doar 4,9 milioane lei.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 10:50
Bursa a recuperat scăderea uşoară, pe o lichiditate redusă

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, iar cu puţin înaintate de ora 12:00 a fost atins punctul minim al primei părţi a zilei. La acel moment, indicele general al Bursei BET-C era cu 0,43% sub închiderea de vineri.

Ulterior, piaţa a început să revină uşor, astfel că la mijlocul şedinţei, indicele general era la un nivel similar celui de la finalul şedinţei precedente.

Variaţii nesemnificative înregistrau şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Indicele BET era în scădere cu numai 0,04%, iar BET-NG avansa cu 0,08%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 0,15% sub nivelul de vineri. Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) sunt suspendate de miercuri de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor luate joi.

Societatea nu a transmis încă un raport prin care să prezinte deciziile AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alături de un grup de acţionari, a respins în AGA aprobarea bilanţului pentru anul trecut al SIF Muntenia şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an. El cere administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut.

La ora 13:12, indicele extins al Bursei, BET-XT era în stagnare. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milione euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 2,3 milioane lei (530.000 de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,4 milioane lei şi, respectiv, 1,1 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat 52% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile FP a fost realizată la 0,563 lei, preţ în scădere cu 0,53%, iar cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a crescut cu 0,29%, la 0,7 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în cu până la 1%. Bursele sunt susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind încrederea investitorilor în economia Germaniei, care a crescut în aprilie pentru a cincea lună consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata va primi o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2025,......
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...