Ungureanu: Zăcământul Cupru Min poate fi epuizat doar în 500 de ani

Zăcămantul de la Roşia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus în evaluarea preţului de licitaţie deoarece nu face obiectul vânzării, ci rămâne în proprietatea statului, iar calculul efectuat relevă că ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 10:36
Ungureanu: Zăcământul Cupru Min poate fi epuizat doar în 500 de ani

În discursul susţinut în Parlament la dezbaterea moţiunii de cenzură, premierul a răspuns şi criticilor opoziţiei privind încercarea de vânzare a Cupru Min, amintind că procesul a fost început de Guvernul liberal Tăriceanu în 2008, când, deşi a fost aplicat acelaşi standard de evaluare, valoarea societăţii a fost stabilită ca fiind de 2,5 ori mai mică.

„O spun foarte clar: zăcămantul nu se vinde. Atunci cand achiziţionezi o autorizaţie sau un permis de pescuit, suma plătită nu este egală cu valoarea întregului peşte din baltă, pentru că, în mod evident, nu îl poţi pescui pe tot, ceea ce plăteşti reprezintă contravaloarea capturii medii, în timpul şi condiţiile date. Sunt sigur că toţi semnatarii moţiunii de cenzură sunt conştienţi de acest fapt şi atunci mi se pare cu atât mai îngrijorător faptul că aţi ales să resuscitaţi un slogan anacronic, de la începutul anilor ’90, şi să întreţineţi o falsă controversă publică, mizând pe lipsa de informare şi de expertiză a societăţii şi făcând în acest fel un mare deserviciu societăţii şi ţării”, a spus Ungureanu parlamentarilor opoziţiei.

El a arătat totodată că datoriile Cupru Min se ridică la 64 milioane lei, iar profitul invocat este „strict conjunctural”, datorându-se faptului că în ultimii ani societatea nu a efectuat nici măcar investiţii pentru descopertă, toate aceste lucrări cifrandu-se la aproximativ 75 milioane lei pe an.

Premierul a arătat totodată că în textul moţiunii există întrebări foarte tehnice, la care ar trebui să răspundă specialiştii şi care nu sunt în mod real „de competenţa tehnică a Parlamentului”, deoarece nu crede că omul politic membru al Parlamentului „se poate pricepe şi poate înţelege la detaliu tehnic” orice domeniu, fapt care reflectă o politizare excesivă.

„Vom relua această privatizare cu o nouă evaluare şi cu o nouă licitaţie. Cupru Min are nevoie de investiţii masive, de realizarea investiţiilor de mediu, de retehnologizare. Fără o infuzie importantă de capital, societatea nu-şi poate continua activitatea pentru mai mult de un an”, a adăugat Ungureanu.

Roman Copper a câştigat în 26 martie licitaţia organizată de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anunţat însă în 7 aprilie că negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile cerute de partea română, astfel că procesul de privatizare va fi reluat.

Firma canadiană a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumpărare a Cupru Min, dar întrucât nu a acceptat condiţiile impuse de partea română, acordul nu a mai fost încheiat.

Condiţiile cerute de MECMA erau ca firma canadiană să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX, patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma „Evaluar” din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Compania din Abrud a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după promulgarea acestei legi de către preşedintele României,......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...