Antreprenorii nu vor să vorbească despre corupţie, dar tăcerea este complicitate – cameră de comerţ

Oamenii de afaceri preferă să nu vorbească despre problemele legate de lipsa transparenţei şi corupţie, dar tăcerea înseamnă complicitate şi are efecte grave pe termen lung, a declarat, joi, Radu Merica, preşedintele Camerei de Comert şi Industrie Româno-Germană.
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 09:44
Antreprenorii nu vor să vorbească despre corupţie, dar tăcerea este complicitate - cameră de comerţ

„Lipsa transparenţei în mediul de afaceri are efecte grave pe termen lung. Dacă luăm doar câteva domenii, să zicem cel al construcţiilor – ne-am obişnuit să avem firme de foarte mare succes pe o perioadă foarte scurtă de timp. Acestea erau abonate la lucrările statului. Acum acestea sunt în dificultate şi chiar au intrat în insolvenţă. Au apărut altele abonate la lucrările cu statul pe baza relaţiilor politice”, a spus Merica, la conferinta Transparency&Business, organizată de Mediafax, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Merica apreciază că firmele mari nu se implică în afacerile cu statul pe baza relaţiilor politice, în timp ce firmele mici nu vor să se dezvolte, tocmai din acest motiv, şi recurg la aceste tipuri de contracte.

„Din acest motiv rămânem în urmă cu un sector important pentru economie, deoarece apar aspecte legate de calitatea construcţiilor, de preţuri. Sunt multe alte domenii, cum ar fi serviciile medicale, imobiliare în aceasta situaţie. Peste tot unde există implicarea politicului apar efecte negative”, a adăugat Merica.

El a arătat că nu există ţări fără corupţie, însă aceasta este tratată diferit de la stat la stat.

„Nu am întâlnit ţară fără corupţie. Există ţări unde lupta cu corupţia este continuă, corupţia este penalizată, dar şi ţări în care corupţia este privită ca un fel de merit cavaleresc, ca pe un privilegiu. România este la jumătatea drumului dintre cele două extreme. Au existat semnale pozitive şi au fost autorităţi care s-au luptat cu corupţia”, a apreciat Merica.

O problemă ridicată de reprezentantul investitorilor germani în România este cea a refuzului oamenilor de afaceri de a vorbi destre problemele cu care se confruntă legate de corupţie şi lipsa de transparenţă.

„Am avut o problemă când am organizat această conferinţă în a găsi oameni de afaceri care să vorbească deschis despre problemele lor. Tăcerea ne face complici. Dacă rezolvăm problemele în tăcere vom avea de pierdut pe termen lung”, a mai spus Merica.

Te-ar mai putea interesa și
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei, a declarat purtătorul de de......
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada ...