Pot alegerile din Grecia să amplifice criza datoriilor din zona euro?

Alegerile din Grecia ar putea arunca din nou ţara în dezordine, agitând investitorii care credeau că acordul de restructurare a datoriilor şi de evitare a intrării în default a ţării a marcat sfârşitul unui capital major al crizei datoriilor din zona euro.
Economica.net - Dum, 06 mai 2012, 14:06
Pot alegerile din Grecia să amplifice criza datoriilor din zona euro?

Guvernul actual al Greciei s-a angajat la măsuri dure de austeritate în schimbul celui de-al doilea program de sprijin din partea UE şi FMI, în timp ce restructurarea datoriilor către creditorii privaţi a provocat acestora pierderi semnificative.

Analiştii se aşteaptă ca guvernul rezultat în urma alegerilor să onoreze aceste angajamente, dar să încerce probabil renegocierea unora dintre prevederile acordului cu instituţiile internaţionale, pentru a linişti alegătorii nemulţumiţi de reducerea salariilor şi pensiilor, relatează CNBC.

„O parte a problemei este că guvernul elen pare că rămâne rapid fără bani. Potrivit FMI, guvernul are din nou datorii către furnizori, astfel că necesitatea aplicării măsurilor de austeritate, pentru a primi fonduri prin programul internaţional, este acută”, se arată într-o notă a băncii elveţiene UBS.

Noul guvern trebuie să aplice rapid măsurile de austeritate, în decurs de o lună de la alegeri, pentru a evita agitaţia din pieţe, ceea ce pare improbabil având în vedere promisiunile electorale ale partidelor, potrivit analiştilor băncii.

Noul Executiv are o sarcină descurajatoare, să reducă imediat cheltuielile bugetare cu peste trei miliarde de euro şi să pregătească economii suplimentare de 12 miliarde de euro pentru 2013-2014, în conformitate cu acordul de salvare, pentru a coborî datoria publică la circa 117% din PIB până în 2020.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, popularitatea celor mai mari partide din Grecia, Noua Democraţie şi PASOK este în scădere.

„Alegerile din Grecia vor avea ca rezultat formarea unui guvern care, cel puţin pe hârtie, va fi dedicat termenilor acordului de salvare. Dar cu economia în cădere liberă şi cu datoria publică la un nivel nesustenabil, criza din Grecia este departe de a se fi încheiat”, consideră analiştii Capital Economics.

Apelurile recente ale unor lideri europeni pentru un accent mai mare pe creşterea economică şi nu doar pe austeritate ar putea ajuta noul guvern elen să ceară schimbări ale termenilor acordului de salvare, potrivit Capital Economics.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...