Producţia industrială a scăzut în primul trimestru cu 0,4% ca serie brută

Producţia industrială a scăzut în primul trimestru, faţă de ianuarie-martie 2011, cu 0,4% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,5%, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 07:06
Producţia industrială a scăzut în primul trimestru cu 0,4% ca serie brută

Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,6%, iar cea extractivă cu 0,8%, serie brută. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 7,8%.

„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (+5,2%) şi în industria bunurilor de capital (+3,2%), în timp ce scăderi au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare (-7,2%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (-0,8%)”, arată INS, într-un comunicat.

Ca serie ajustată producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au urcat cu 8,7%, iar industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 0,7%, respectiv cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (5,6%), industria bunurilor de capital (5,2%) şi cea a bunurilor de uz curent (0,5%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 7%, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a rămas la acelaşi nivel.

În martie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 14,5%, datorită creşterii industriei extractive (22,9%) şi industriei prelucrătoare (18,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 8,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la industria bunurilor intermediare (26,8%), industria bunurilor de uz curent (20,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (17,1%) şi cea a bunurilor de capital (10%). Industria energetică a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă.

Faţă de martie 2011 producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,2%, dar ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost mai mare cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, fiind îngrijoraţi că noi perturbări pe partea de ofertă vor declanşa......
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...