SUA deblochează parţial livrările de armament către Bahrain

Statele Unite au anunţat vineri că vor relua parţial livrările de armament către Bahrain, care au fost blocate în urma reprimării manifestaţiilor opoziţiei din această ţară, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 12 mai 2012, 05:32
SUA deblochează parţial livrările de armament către Bahrain

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a subliniat că „articolele a căror livrare o reluăm nu sunt destinate menţinerii ordinii” publice, insistând că Bahrainul trebuie să amelioreze în continuare situaţia drepturilor omului.

„Am hotărât să deblocăm livrarea de articole şi servicii destinate forţelor armate din Bahrain, pazei de coastă şi gărzii naţionale, a căror funcţie este să ajute Bahrainul să conserve mijloacele de apărare în stat”, a adăugat ea.

Nuland nu a oferit detalii despre armele care vor putea fi livrate din nou regatului. În schimb, lista de articole care nu sunt vizate de această deblocare este cât se poate de precisă.

„Livrarea de rachete antitanc şi (vehiculele de teren) Humvee vor continua să fie blocate”, a precizat ea.

Statele Unite se tem că acest tip de material poate fi utilizat împotriva manifestanţilor din ţară, unde tensiunea este în continuare destul de puternică, după o lună de reprimare, în martie 2011, a protestelor animate de către şiiţi, majoritari în acest regat condus de o dinastie sunnită.

„Alte articole destinate forţelor armate şi Ministerului de Interne – paza de coastă şi unităţile mobilizate în Afganistan sunt exceptate – continuă, de asemenea, să fie vizate de această blocare”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Luna trecută, un raport al Congresului Statelor Unite anunţa că Washingtonul nu va înceta vânzările de armament şi asistenţa acordată Bahrainului în lupta împotriva terorismului, ci că livrările sunt suspendate din cauza reprimării mişcării de contestare.

În noiembrie, o Comisie independentă de anchetă a denunţat o „utilizare excesivă şi nejustificată a forţei”, anunţând moartea a 35 de persoane în cursul reprimării, dintre cinci persoane au fost omorâte sub tortură. Amnesty International apreciază că, de la începutul mişcării, au fost ucise 60 de persoane.

Anunţul Departamentului de Stat are loc în momentul în care Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, prinţul moştenitor al acestei monarhii din Golf, se află în vizită la Washington. El urma să îl întâlnească pe secretarul american al Apărării Leon Panetta vineri după-amiaza.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.